AMG , ANATOMIE ANUL I , 1- NOÈšIUNI DE ANATOMIE TOPOGRAFICÄ‚

INTRODUCERE






Anatomia este ramura biologiei care se ocupă cu studiul structurii interne a organismelor și a legăturilor care există între părțile lor. Anatomia omului studiază alcătuirea corpului omenesc și relațiile dintre părțile sale componente.

Fiziologia este știința care studiază funcțiile diferitelor părți și organe ale corpului, ca, de exemplu, digestia, respirația, circulația sângelui, locomoția etc., care se desfășoară în condiții
normale de viață.


Anatomia și fiziologia sunt științe strâns legate între ele. Fără cunoștințe de anatomie cu privire la alcătuirea organismului sau a părților sale constitutive, nu putem înțelege fiziologia lor, adică modul cum trebuie să funcționeze normal.



NOÈšIUNI DE ANATOMIE TOPOGRAFICÄ‚

Termenii anatomici din această sec țiune sunt folosiți pentru a localiza leziunea sau durerea. Cunoașterea termenilor anatomici de bază ai corpului uman este importantă deoarece toate cadrele medicale trebuie să folosească un limbaj comun când tratează un pacient. Totuși, dacă nu vă puteți aminti denumirea anatomică corectă pentru un anumit punct al corpului, puteți folosi un termen
popular.

Orientări

Vizualizați o persoană care stă în picioare cu fața spre voi, cu brațele întinse lateral, cu degetul mare spre exterior (cu palmele spre voi). Aceasta este poziția anatomică standard; trebuie să o țineți minte atunci când descrieți localizarea pe corp.

Direcții, poziții

Primii termeni care trebuiesc lămuriți sunt dreapta și stânga. Acești termeni se referă întotdeauna la poziția din punctul de vedere al pacientului. Printr-un plan median trasat vertical, perpendicular pe fața anterioară a corpului, acesta este împărțit în jumătatea stângă și jumătatea dreaptă (fig.1).
Anterior și posterior - anterior sau ventral înseamnă partea din față și posterior sau dorsal descrie partea din spate a corpului (fig.1).

Alți doi termeni frecvent folosiți sunt medial și lateral (fig.1). Medial înseamnă în apropierea liniei mediane a corpului; lateral înseamnă departe de această linie. În acest context, ochii sunt lateral față de nas, brațele sunt situate lateral de torace, sternul este situat medial față de coaste.

Termenul proximal desemnează ceea ce se află în apropiere, în timp ce distal înseamnă îndepărtat. În cazul corpului, proximal înseamnă în apropierea punctului în care brațul sau piciorul se leagă de corp. Distal înseamnă mai îndepărtat de punctul de legătură. De exemplu, dacă femurul este rupt, fractura aceasta poate fi proximală (capătul apropiat de șold) sau distală (la capătul mai îndepărtat de șold); mâna este situată distal față de cot, la rândul său cotul este situat proximal față de

încheietura mâinii (fig.2).

Termenul superior (cranial) înseamnă mai apropiat de cap și inferior (caudal) înseamnă mai apropiat de picior. De exemplu, abdomenul este inferior față de torace, toracele este superior față de șold, gura se află inferior față de nas (fig.2).
 
Planuri și axe

Axele corespund dimensiunilor spațiului și se întretaie în unghi drept.

Axul longitudinal, axul lungimii corpului, este vertical la om și are doi poli: superior (cranial) și inferior (caudal). El pleacă din creștetul capului și merge până la suprafața tălpilor și spațiul dintre ele.

Axul sagital sau antero-posterior este axul grosimii corpului. Are un pol anterior și altul posterior.

Axul transversal corespunde lățimii corpului. Este orizontal și are un pol stâng și altul drept. Pentru a putea studia şi înţelege aranjarea structurală a diferitelor organe, corpul poate fi

împărţit în funcţie de 3 planuri fundamentale de referinţă (fig.3):

un plan sagital


un plan frontal


un plan transversal

Planurile se formează cu participarea a două dintre axele menționate anterior.

Planurile sagitale trec prin corp vertical, împărţindu-l în regiunile dreaptă şi stângă. Planul medio-sagital este cel care trece prin mijlocul corpului, împărţindu-l în 2 jumătăţi egale. Planul sagital trece prin axul longitudinal și cel sagital.

Planurile frontale secţionează corpul pe lungime, împărţindu-l în regiunile anterioară (spre în faţă) şi posterioară (spre în spate). Planul frontal trece prin axul longitudinal și cel transversal.

Planurile transversale împart corpul în regiunile superioară (cranială) şi inferioară (caudală). Se formează prin unirea axului sagital cu cel transversal. Meritul tomografiei cu raze X este acela că oferă imagini ale planurilor transversale, care nu pot fi obţinute decât prin secţiuni prin corp. Anterior dezvoltării acestei tehnici, radiografia făcea dificilă, dacă nu imposibilă, capacitatea de a distinge prin neregularităţile corpului.





















Figura 1. Direcții, poziții