Tehnici de nursing , recapirulare - C37 Observarea şi notarea scaunului la adult. Obs0ervarea şi notarea vărsăturilor.Observarea şi notarea diurezei.Măsurarea înălţimii (talia) la adult şi copil.Măsurarea greutăţii corporale - adult şi copil

Observarea şi notarea scaunului la adult.
  • Definiţie:
  • Reprezintă totalitatea resturilor alimentare rezultate prin procesul de digestie şi eliminate prin actul defecaţie.
  • Defecaţia → actul voluntar de eliminare a materiilor fecale rezultate în urma digestiei prin anus.
  • Scop:
  • Obţinerea de informaţii privind digestia şi tranzitul intestinal.
  • Evaluarea evoluţiei bolii, a stării generale.
  • Stabilirea diagnosticului
  • Supravegherea efectelor tratamentelor.

Caractere
Valori fiziologice
Valori patologice
  • Frecvenţa
  • 1-2 scaune pe zi.
  • 1 scaun la 2 zile.
  • Diaree → 3-6 scaune pe zi.
  • Dizenterie → 20-30 scaune pe zi.
  • Holeră → 80 scaune pe zi.
  • Constipaţie → 1 scaun la 3-5-7-10 zile.
  • Orar
  • Ritmic (aceiaşi oră).
  • Dimineaţa.
  • Constipaţie habituală.
  • Diaree.
  • Cantitate
  • 150-200 g.
  • Câteva kg în afecţiuni pancreatice, afecţiuni ale colonului, anomalii de dezvoltare a colonului.
  • Cantitate redusă în constipaţie.
  • Cantitate foarte redusă în dizenterie, holeră – 10-15g.
  • Forma
  • Cilindrică 3-5 cm diametru, lungime variabilă.
  • Panglică sau creion în cancer.
  • Bile dure – coproliţi în constipaţie.
  • Bile conglomerate – în constipaţia atonă (când scaunul stă mai mult timp în rect).
  • Culoare
  • Brună – în funcţie de alimentaţie.
  • Galben-aurie – în alimentaţia lactată la sugar.
  • Neagră – după consumul afinelor, amarelor, cărbunelui medicinal.
  • Alb – după ingestie de sulfat de bariu.
  • Culoarea se închide odată cu diversificarea alimentaţiei.
  • Deschisă – în diaree.
  • Verde – datorită bilirubinei ce se oxidează în intestin.
  • Albă – în icterul mecanic.
  • Negru ca păcura, lucios – melenă.
  • Roşu în hemoragii.
  • Miros
  • Caracteristic, fecaloid.
  • Acid în fermentaţie.
  • Rânced – cu grăsimi nedigerate.
  • Fetid în putrefacţie.
  • Foarte fetid în cancer de colon.
  • Fad – fără miros.
  • Aspectul
  • Păstos, omogen.
  • Coproliţi în constipaţie.
  • Zeamă de pepene, supă de linte – în febra tifoidă.
  • Zeamă de orez în holeră.
  • Conţinut
  • Resturi alimentare digerate.
  • Mucus. Puroi. Sânge.
  • Resturi alimentare nedigerate sau incomplet digerate.
  • Steatoree – grăsimi nedigerate.
  • Creatoree – proteine nedigerate.
  • Paraziţi şi / sau ouă de paraziţi.

  • Notarea scaunului - în subsolul foii de temperatură cu semne convenţionale. Dacă sunt mai multe scaune se notează numărul urmat de semnul convenţional (ex. cinci scaune moi – 5/.)
  • I → scaun normal.
  • X → scaun cu mucus.
  • / → scaun moale.
  • P → scaun cu puroi.
  • - → scaun diareic.
  • S (cu roşu) → scaun sanguinolent, din hemoragii de la nivelul colonului, rectului, anusului = rectoragii, anoragii, hemoragii hemoroidale.
  • Z → scaun grunjos

Observarea şi notarea vărsăturilor.
  • Definiţie:
  • Vărsătura reprezintă un reflex de eliminare a conţinutului gastric cu sau fără greaţă, printr-un efort muscular digestiv.
  • Regurgitarea – este un reflux al conţinutului gastric fără greaţă sau contractură musculară.
  • Scop:
  • Stabilirea diagnosticului.
  • Stabilirea bilanţului hidric.
  • Obţinerea informaţiilor privind conţinutul gastric.
  • Materiale necesare pentru captarea vărsăturilor:
  • Tăviţă renală.
  • Prosop. Muşama. Aleză.
  • Pahar cu apă (aromată).

Caractere
Valori fiziologice
  • Frecvenţa
  • Vomă ocazională (întâmplătoare).
  • Vărsături frecvente → steatoree, afecţiuni digestive.
  • Vărsături incoergibile → gravide.
  • Orar
  • Vărsături matinale → sarcină.
  • Vărsături postprandiale – după servirea mesei:
    • Vărsături imediate (precoce) → ulcer gastric.
    • Vărsături tardive la 2-6 ore → ulcer duodenal.
  • Vărsături întâmplătoare.
  • Cantitate
  • Variabilă → funcţie de patologie (mai crescută în stază gastrică, stenoză pilorică).
  • Culoarea
  • Funcţie de conţinut:
    • Galben → vărsătura cu reflux duodenal, vărsătura purulentă.
    • Verzui → vărsătura cu conţinut biliar.
    • Roşu → v. Cu sânge.
    • Alb → vărsătura cu suc gastric fără alte produse.
  • Conţinut
  • Alimentar.
  • Mucos.
  • Apăs (sarcină).
  • Bilă (colecistită).
  • Fecaloid (ocluzie intestinală).
  • Purulent.
  • Sanguinolent → hematemeză – aspect zaţ de cafea.
  • Miros
  • Fad → fără miros.
  • Acru.
  • Rânced.
  • Fecaloid.
  • Aromatic – de mere putrede.
  • Forţa de proiecţie
  • Vărsătură cu efort muscular abdominală, cu greaţă.
  • Vărsătură bruscă, în jet, fără greaţă, fără legătură cu alimentaţia.
  • Semne de însoţite
  • Greaţă.
  • Deshidratare.
  • Dureri abdominale.
  • Dezechilibre hidroelectrolitice.

  • Notarea vărsăturilor - în subsolul foii de temperatură cu semne cu culori convenţionale → cerc de culori diferite. Dacă sunt mai multe vărsături se notează numărul de vărsături urmat de cercul în culoarea corespunzătoare. Exemplu: cinci vărsături alimentare – 5o (albastru).

  • Cerc albastru → vărsătură alimentară.
  • Cerc verde → vărsătură biliară.
  • Cerc galben → vărsătură purulentă.
  • Cerc roşu → vărsătură sanguinolentă – cu sânge.
  • Cerc maro → vărsătură fecaloidă.

Observarea şi notarea diurezei
  • Definiţie:
  • Urina → secreţia de urină / filtrat renal pe 24 de ore.
  • Micţiune → act reflex de eliminare urinară.
  • Diureză → cantitatea de urină eliminată în 24 ore.
  • Anurie → absenţa secreţiei urinare (vezică urinară goală – absenţa urinei în vezică).
  • Scop:
  • Obţinerea de informaţii privind funcţia rinichilor.
  • Evaluarea evoluţiei bolii, a stării generale.
  • Stabilirea diagnosticului
  • Supravegherea efectelor tratamentelor.
  • Stabilirea bilanţului hidric.

Caractere
Valori fiziologice
Valori patologice
  • Diureză(cantitate / 24 ore) = cantitate.
  • ± 2000 ml.
  • Oligurie → diureză sub 800 ml.
  • Oligurie → diureză sub 500 ml.
  • Anurie → diureză sub 250 ml.
  • Poliurie → diureză peste 2000 ml.
  • Micţiune – eliminare = ritm de eliminare.
  • 5-6 micţiuni /24 ore
  • Mai multe micţiuni ziua.
  • Jet continuu.
  • Nedureroasă.
  • Enurezis → pierderea involuntară de urină în pat, noaptea, la copii peste 3 ani.
  • Disurie → micţiune dureroasă.
  • Incontinenţă urinară → urinare continuă.
  • Ischiurie → imposibiliatea de a urina (glob vezical)
  • Polakiurie → micţiuni frecvente, dar cu diureză normală.
  • Nicturie → inversarea numărului de micţiuni (mai multe noaptea).
  • Culoare
  • Galben deschis spre brun închis (funcţie de cât de gradul de concentrare al urinei).
  • Culoare dată de medicamente: albastru-verzui → în administrarea de albastru de metilen, cărămiziu → în administrarea de aspirină etc.
  • Brun închis → icter.
  • Roşie → hemoragie (hematurie).
  • Miros
  • Caracteristic.
  • Amoniac → în fermentaţie.
  • Acetonă (mere putrede) → în diabet.
  • Aspectul
  • Limpede.
  • Tulbure.
  • Cu flocoane.
  • Cu nisip.
  • Cu albumină – albuminurie.
  • Cu sânge → hematurie.
  • Cu puroi → piurie.
  • Conţinut în sediment urinar.
  • Rare leucocite.
  • Rare celulele epiteliale.
  • Pigmenţi biliari.
  • Cilindri leucocitari.
  • Calculi.
  • Corpi cetonici.

  • Notarea diurezei:
  • Se notează în subsolul foii de temperatură cifric → cantitatea de urină eliminată în 24 ore.
  • Se poate nota şi grafic pe foaia de temperatură → 1 pătrat = 100 ml.
  • Măsurarea diurezei din 24 ore:
  • Ora 7 → bolnavul urinează şi urina se aruncă.
  • Ora 19 → se măsoară toată urina eliminată de la ora 7 dimineaţa până la ora 19, inclusiv urina de la ora 19.
  • Ora 7 (a doua zi) → se măsoară urina eliminată de la ora 19 până a doua zi la ora 7, inclusiv urina de la această oră.
Măsurarea înălţimii (talia) la adult şi copil
  • Talia (înălţimea):
  • Determinarea taliei:
    • La adult se face cu taliometru.
    • La copil se face cu pediometru.
  • Taliometru → este o tijă metalică gradată în cm, verticală, pe care se mişcă perpendicular un cursor.
  • Pediometru → este o cutie dreptunghiulară – jgheab – cu trei pereţi ficşi şi un perete mobil. Fundul cutiei este gradat în cm.
    • Nou născutul şi sugarul care nu stă în picioare se măsoară cu pediometru.
    • Copilul care stă în picioare se măsoară cu taliometru.
  • Scop:
  • Obţinerea de informaţii privind greutatea.
  • Evaluarea stării generale.
  • Stabilirea diagnosticului.
  • Supravegherea efectelor tratamentelor.
  • Tehnica măsurării:
  • La adult:
  • Bolnavul este rugat să se descalţe.
  • Se aşează în picioare sub cursorul taliometrului.
  • Se coboară cursorul până la capul bolnavului. Se citeşte valoarea şi se notează în foaia de temperatură.
  • La copil:
  • Se aşează copilul cu capul în contact cu peretele fix, se menţine drept, iar picioarele întinse vor veni în contact cu peretele mobil.
  • Se ridică copilul şi se citeşte valoarea.
  • Notarea:
  • Se notează valoarea obţinută în foaia de observaţie şi în foaia de temperatură.
  • Observaţii:
  • Talia se poate măsura şi cu panglică metrică aşezată vertical pe perete – măsurarea se face de la călcâi la vertex.

Măsurarea greutăţii corporale - adult şi copil
  • Greutatea:
  • Determinarea greutăţii:
    • La adult se face cu:
  • Cântar – balanţă antropometrică.
  • Pat cântar (pat balanţă).
  • La copil se face cu cântar de uz pediatric.
  • Greutatea adultului este în raport cu înălţimea.
  • Calculul greutăţii ideale se face folosind formule speciale:
G kg = 50 + 0,75 (Tcm-150) + (V-20)/4 x 0,9
Unde: G kg → greutate corporală exprimată în kg. Tcm → talia exprimată în cm. V → vârsta exprimată în ani.
0,9 → factor de corecţie care se aplică la femei.
  • Indicaţii:
  • La internarea în spital - excepţie fac bolnavii imobilizaţi la pat.
  • Săptămânal – pentru stabilirea raţiei alimentare.
  • Zilnic pentru stabilirea bilanţului hidric.
  • Aprecierea stării de nutriţie, în timpul sarcinii, în cursul unor tratamente.
  • Contraindicaţii:
  • Infarct de miocard, hemoragii, şoc, politraumatisme.
  • Tehnica măsurării:
  • La adult:
  • Bolnavul stă în picioare sau pe scaun special montat la cântar.
  • Bolnavii în stare gravă sunt cântăriţi cu pat-balanţă.
  • La copil:
    • Se cântăreşte copilul dezbrăcat, aşezat pe cadrul cântarului.
    • Pentru proba suptului cântărirea copilul se face înainte şi după supt – fără a schimba lenjeria sau hainele.
  • Notarea:
  • Se notează valoarea obţinută în foaia de observaţie şi în foaia de temperatură.
  • Condiţii:
  • Aceleaşi condiţii – aceiaşi oră, cântar. Aceiaşi ţinută vestimentară.
  • Înaintea servirii mesei, dimineaţa, după eliminări.