F9-Administrarea soluțiilor perfuzabile

  1. Administrarea soluțiilor perfuzabile

DefiniţieIntroducerea pe cale parenterală – intravenoasă – picătură cu picătură a soluţiilor medicamentoase pentru reechilibrarea hidroionică şi volemică se execută prin perfuzie.
Metode de administrare a perfuzieiPrin intermediul unui ac fixat în venă.Prin cateter venos perifericPrin injectomat (pompă de infuzie).
ScopTerapeuticHidratare şi mineralizare, completarea proteinelor sau a altor componente sanguine.Scop depurativ diluând şi favorizând excreţia din organism a produşilor toxici.
Materiale şi instrumente necesareFlaconul cu soluţia perfuzabilă pregătit, suspendat în stativ.Materiale pentru puncţie venoasă.Injectomat, branulă, ac pentru puncţie.Leucoplast.Tăviţă renală.Mănuşi de protecţie.Tampoane cu soluţie dezinfectantă – alcool, eter, alcool iodat.
Locul puncţiei pentru perfuzieVenele de la plica cotului.Venele epicraniene sau jugulare la copii mici şi sugari.Venele de pe suprafaţa dorsală a mâinii.
Pregătirea pacientuluiSe anunţă bolnavul şi se explică tehnica, necesitatea şi importanţa ei.Se obţine consimțământul pacientului (familiei sau aparţinătorului)Se roagă bolnavul să urineze.Se protejează patului cu muşama şi aleză.Se aşează bolnavul comod, cu braţul sprijinit pe pernă elastică (sau pe suport).Se acoperă bolnavul cu învelitoare.
Execuţia perfuzieiSe examinează calitatea venelor, se aplică garoul şi se alege locul puncţiei.Se dezinfectează locul ales şi se executa puncţia venoasă.Se verifică poziţia acului şi se ataşează la ac amboul perfuzorului pregătit.Se deschide prestubul şi se reglează ritmul perfuziei → obişnuit 60 picături pe minut sau în funcţie de recomandări şi de soluţia administrată.
Rolul asistentului medicalSupraveghează starea generală a bolnavului.Supraveghează locul puncţiei şi ritmul de curgere a lichidului.Schimbă flacoanele atunci când este necesar.
Îngrijiri după tehnicăSe întrerupe perfuzia înaintea golirii complete a flaconului.Se aplică un tampon cu alcool la locul puncţiei şi se extrage acul brusc din venă.Se lasă un pansament fixat cu leucoplast la locul puncţiei.Se aşează bolnavul comod şi se înveleşte.Se supraveghează şi dacă nu sunt contraindicaţii, se pot administra lichide calde.
Incidente şi accidenteHiperhidratare → prin perfuzie în exces. La cardiaci poate determina edem pulmonar acut, tuse, expectoraţie hemoptoică, polipnee, hipertensiune.Embolie gazoasă → prin pătrunderea aerului în curentul circulator.Revărsat lichidian → în ţesuturile perivenoase poate da naştere la flebite, necroze.Frison şi stare febrilă → prin nerespectarea condiţiilor de asepsie.Infecţii prin aspiraţie şi diaree → prin hrănire îndelungată prin perfuzie.Compresia vaselor sau a nervilor → datorită aparatelor de susţinere a braţului.Coagularea sângelui pe ac sau cateterTromboză → prin mobilizarea cheagului de sânge.Limfangită → apariţia durerii pe traiectul vasului, colorat în roşu, cald, dureros la atingere.
Observaţii............