Eseuri - 1.Îngrijirea pacientului cu diabet zaharat ,


După OMS,clasificarea actuala a diabetului zaharat este următoarea: Diabet zaharat tip 1,insulino dependent(20% din cazuri apar sub vârsta de 20 de ani) Diabet zaharat tip 2,insulino independent(80% din cazuri au răspuns pozitiv la antidiabeticele orale) EDUCATIA PENTRU PREVENIREA DIABETICULUI Masurile vizează reducerea numărului de cazuri noi de îmbolnăvire și constau în: -dispensarizarea persoanelor cu factori genetici potențial diabetogeni(diabet zaharat la rudele de grad 1) -dispensarizarea persoanelor cu infecții pancreatotrope(virus urleian,virusul hepatitei) -educarea populației pentru a reduce din alimentație glucidele rafinate,excesul de glucide -educarea populației pentru a combate supraalimentația,obezitatea,stresul-factori ce favorizează diabetul zaharat de maturitate -educarea femeilor care au născut feti cu greutate de peste 5 kg sa reducă glucidele din alimentație,sa monitorizeze glicemia -educarea tinerilor diabetici care vor sa aibă copii sănătoși sa evite căsătoriile cu parteneri diabetici(riscul pentru copil este 60-100% sa aibă diabet zaharat.



Pentru pacientul dezechilibrat,tratat în spital: -asigura un regim echilibrat,cu scopul de a furniza rația calorica necesara,de a reduce hiperglicemia și de a menține o greutate corporala satisfăcătoare și stabila -evaluează nevoile cantitative și calitative în funcție de vârsta(copil,adolescent,adult),sex,stare fiziologica(sarcina,alăptare),activitatea pacientului,forma bolii -stabilește rația alimentara cu:proteine 13-15 %,lipide 30-35%,glucide 50 %(250-300g)/24h la adult 2/3 glucide complexe cu absorbție lenta și 1/3 glucide simple cu absorbție rapida,repartizate pe diferite mese și adaptate la efortul fizic. Cand pacientul are o activitate ușoară se recomanda 30-35 cal/kg/corp/24h -numărul meselor/24h:4-5-6 mese(3 mese principale și 2-3 gustări) -alegerea alimentelor se face în funcție de conținutul de glucide: Alimente interzise:zahar,produse zaharoase,fructe uscate,prăjituri,leguminoase uscate,siropuri,struguri,prune Alimente permise,cântărite:pâine(50% glucide),cartofi(20% glucide)pastele făinoase,fructe,legume(cu peste 5% glucide),lapte,brânza de vaci,mămăligă Alimente permise necântărite:carnea și derivatele din carne,pestele,ouăle,brânzeturile,smântâna,untul,legumele cu 5% glucide(conopida,varza,pătlăgele roșii,fasolea verde)din alimentația zilnica nu trebuie sa lipsească oul,carnea,pestele Prepararea alimentelor:se va folosi pentru îndulcirea ceaiurilor,compoturilor,ciclamat de sodiu sau zaharina(care se pun după fierberea produselor),sosurile nu se îngroașă cu faina și cu legume pasate,pastele făinoase se cantcântăresc înainte de fierbere,pâine se ccântărește înainte de a fi prăjită(prin deshidratare,se concentrează în glucide)se folosesc fierberea și coacerea ca tehnici de preparare a alimentelor -recoltează produsele pentru examenul de laborator(sânge,urina) -administrează medicația prescrisa de medic,la orele indicate 
In diabetul zaharat de tip 1 insulina ordinara prin injecție SC,în doza recomandata(în funcție de valorile glicemiei și glicozuriei),se administrează cu 15-30 min înaintea mesei(se folosește seringa speciala,gradata în unități de insulina,se tine seama ca alcoolul inactivează produsul)ritmul de administrare:2-3 ori/zi,înaintea meselor principale 
Administrează insulina ordinara prin injecție IV numai în cazul comei diabetice 
Administrează insulina monmono componenta,semi lenta,lenta o data sau de doua ori/zi la ore fixe,prin injecții subcutanate Respecta cu strictețe masurile de asepsie 
Alternează locul de injectare pentru a preveni lipodistrofiile(loc de injectare:fata externa a bratului,1/3 mijlocie;fata antero-exterioara a coapsei,1/3 mijlocie,flancurile peretelui abdominal;regiunea subclaviculara;regiunea fesiera superoexterna In diabetul zaharat tip 2 administrează medicația hipoglicemianta pe cale orala;sulfamide hipoglicemiante sau biguanide și urmărește efectele secundare ale acestora(grețuri,vărsături,epigastralgii,inapetenta)
 Administrează medicatia adjuvanta-vitaminoterapia,KCL -măsoară zilnic diureza și notează în foaia de temperatura -măsoară greutatea corporala la interval de 2-3 zile -evaluează manifestările de deshidratare;aspectul pielii și al mucoaselor,pulsul,tensiunea arteriala -evaluează astenia,epuizarea pacientului și îl ajuta în efectuarea îngrijirilor igienice pentru conservarea forței sale fizice -asigura condiții de îngrijire în spital,în saloane mici,liniștite,care sa permită repausul fizic și psihic al pacientului -explica pacientului normele de viata și alimentație pe care trebuie sa le respecte -pune la dispoziția pacientului exemple de diabetici cu evoluție favorabila îndelungată -supraveghează zilnic temperatura corpului,pulsul,tensiunea arteriala,consemnând în foaia de temperatura rezultatul -supraveghează tegumentele bolnavului și mucoasele sesizând manifestările cutanate -educa pacientul privitor la păstrarea igienei personale corporale,în general și a picioarelor,în special pentru a preveni escoriatiile,fisurile,bătăturile la acest nivel,care se pot infecta ușor(atenție la obezi la nivelul plicilor) -sesizează unele modificări,care au drept cauza diverse complicații:schimbări ale comportamentului(obnubilarea),transpirații,respirație Kusmaul,coma
 Acorda îngrijiri speciale în coma hiperglicemia: -administrează doza de insulina ordinara recomandata de medic pe cale SC și IV la intervalul stabilit -recoltează periodic sânge pentru monitorizarea glicemiei,a rezervei alcaline și urina pentru glicozurie -monitorizează pulsul,tensiunea arteriala,respirația,revenirea conștientei -reechilibrează hidro electrolitic și acido bazic pacientul prin perfuzii cu ser fiziologic,soluție Ringer sau Fischer și soluție de bicarbonat de sodiu 14g%.