Abcesul subfrenic

Abcesul subfrenic 



Abcesul perirenal este o colectie de puroi, material necrotic si detritusuri celulare, localizata in spatiul perirenal. Apare de obicei ca o complicatie a infectiilor de tract urinar, in special in situatiile in care diagnosticul initial a fost de pielonefrita obstructiva (cauzata de obicei de germeni gram negativi sau de infectii plurimicrobiene). Abcesul poate sa se dezvolte si in urma insamantarilor hematogene sau in infectii sistemice cu Stafilococul auriu. 


Datorita faptului ca o astfel de afectiune are o morbiditate si mortalitate mare, este foarte important ca diagnosticul sa fie stabilit cat mai rapid posibil, iar tratamentul sa fie inceput imediat.


Suspiciunea diagnostica trebuie sa apara la orice pacient care acuza dureri abdominale sau in flanc, are febra si are afectiuni cronice precum diabetul zaharat sau anomalii renale: vezica neurogena, tumori obstructive, chisturi benigne, rinichi polichistic, reflux vezicouretral. 


Datorita progreselor tehnicilor imagistice si utilizarii frecvente a tomografiei computerizate pentru stabilirea diagnosticului, afectiunea este mai rapid identificata, iar tratamentul cu antibiotice poate fi instituit mult mai prompt.


Abcesul perirenal este o complicatie grava, insa nu frecventa, a infectiilor tractului urinar. Incidenta lui variaza intre 1-10 cazuri la 10.000 internari in spital. Aproximativ o treime din pacientii care se confrunta cu o astfel de problema au si diabet zaharat concomitent.