METABOLISMUL
Metabolismul
este reprezentat de totalitatea proceselor complexe de sinteză, de
asimilare, de degradare şi de dezasimilare, pe care le suferă
substanţele dintr-un organism viu.
Metabolismul
intermediar.
Metabolismul
proteinelor
In
organismele vii proteinele constituie din punct de vedere cantitativ,
partea cea mai insemnata dintre componentii organici.
Metabolismul
proteinelor este un proces deosebit de complex, care cuprinde
anabolism si catabolism - ce consta in eliberarea aminoacizilor prin
hidroliza intr-o prima etapa. In urmatoarea etapa are loc producerea
de energie sau sinteza de glucide, lipide sau alti compusi cu functii
biologice specializate.
Aminoacizi
>>>>CO2+H2O
>>>>NH3>>>uree>>>urina
Proteinele,
asemanator glucidelor si lipidelor nu sunt absorbite la nivel
intestinal. Hidroliza proteinelor alimentare se face cu actiunea
combinata a sucurilor gastric, pancreatic si intestinal.
Enzimele
care catalizeaza hidroliza legaturii peptidice sunt numite
endopeptidaze (legaturile din interior ), iar cele care catalizeaza
legaturile din exteriorul lantului peptidic se numesc exopeptidaze.
In
stomac proteinele sunt mai intai denaturate (maruntite), favorizand
actiunea hidrolitica specifica pepsinei gastrice cu ajutorul unui
pH=1,5.
- Proteine – stomac pepsina
------------>
polipeptide cu lant mic
pH=1,5-2
- In duoden tripsina
----------->
peptide, aminoacizi
Euterokinaza
- In intestinul subtire, sub actiunea enzimei euterokinaza------> aminoacizi
Absorbtia
aminoacizilor are loc tot la nivelul intestinului subtire, iar dupa
absorbtia lor sunt preluati in forma libera de catre sange si
transportati la ficat. Ficatul utilizeaza o parte a aminoacizilor
pentru sinteza proteinelor proprii si a proteinelor serice,
iar restul de
aminoacizi este distribuit prin circulatia sistemica la celelalte
tesuturi.
Ficatul
selecteaza numai aminoacizii necesari, restul aminoacizilor sunt
metabolizati astfel:
- Aminoacizii + O2 (se oxideaza)----->cetoacid--->CO2+H2O+Q
- Aminoacizii se decarboxileaza (pierd CO2)--->amine (R-CH2-NH2)
- Se dezamineaza (inverseaza gruparea amino)---> ammoniac+uree--->urina (incorporarea amoniacului in uree in vederea excretiei din organism
Metabolismul
glucidelor
Metabolismul
glucidelor presupune transformarea glucozei in doua moduri:
- Pe cale anaeroba cand glucoza se transforma in acid piruvic si acid lactic
- Aerob in prezenta aerului
-
Digestia glucidelor incepe in cavitatea bucala unde se gaseste o
enzima denumita ptialina care digera 50% din glucoza.
-
In stomac, in prezenta unui pH acid, ptialina este dezactivata si nu
mai are loc digestia glucidelor.
-
In duoden unde se gasesc enzime pancreatice cu un pH alcalin se
continua metabolizarea glucidelor aceastea transformandu-se in
glucoza si fructoza.
-
In intestin sub actiunea unor enzime cum ar fi lactaza, zaharaza ,
invertaza se continua digestia glucidelor in glucoza si fructoza.
Din
intestine glucoza si fructoza trec in sange prin doua moduri:
-
pasiv – prin difuziune
-
activ – cu ajutorul ATP si a unor enzime
Vena
porta transporta glucoza si fructoza la ficat unde are loc
metabolizarea a aproximativ 50% din cantitate iar restul se
transforma in CO2, H2O si energie Q.
Valoarea
normala a glicemiei este de 0,80-1,10g/l.
Variatii
ale valorii glicemiei sunt:
-
hipoglicemia – scaderea valorii glicemiei
-
hiperglicemia – cresterea valorii glicemiei
Din
punct de vedere fiziologic glicemia creste dupa aportul de alimente
si se restabileste la valoarea normala dupa aproximativ 3 ore.
Metabolismul
lipidelor
Organismul
isi procura lipidele pornind de la alimente, dar le si poate
sintetiza prin transformarea glucidelor. El isi constituie rezerve
energetice sub forma de trigliceride.
Unele
alimente contin lipide "vizibile" (unt, smantana, ulei),
altele lipide "invizibile" (carne, peste); ele permit
absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K).
Intr-o
alimentatie echilibrata, energia furnizata de lipide trebuie sa
reprezinte maximum 35% din energia totala, cu un aport echilibrat in
acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Pentru
aceasta, este recomandata cea mai mare varietate alimentara: astfel,
uleiul de masline este deosebit de bogat in acizi grasi
mononesaturati, dar contine si acizi grasi polinesaturati si
saturati, produsele lactate contin acizi grasi saturati, dar si o
proportie importanta (o treime din acizii grasi totali) de acizi
grasi mononesaturati.
Lipidele
din alimente, trec din gură în stomac, prin faringe şi prin
esofag, cu structura neschimbată. La nivel gastric, transformările
suferite de grăsimi sunt nesemnificative, cu excepţia copiilor
mici, care posedă enzime din categoria lipazelor (lipaza gastrică),
cu care pot scinda grăsimile din lapte şi din ouă.
Adevăratele
transformări digestive ale lipidelor se petrec la nivelul
duodenului, sub influenţa bilei şi a sucului pancreatic, precum şi
la nivelul intestinului subţire, datorită activităţii lipazelor
intestinale.
Bila
realizează emulsionarea grăsimilor (fracţionarea lor în picături
foarte fine), favorizând în acelaşi timp, activitatea lipazelor
intestinale, precum şi absorbţia acizilor graşi.
Grăsimile
după emulsionare, sunt cu mult mai uşor de scindat de către
lipaze, care realizează hidroliza acestora. Sub influenţa sărurilor
biliare, alături de grăsimile emulsionate, apar şi acizi graşi.
La
nivelul organismului uman, lipidele joacă rol energetic, funcţional
şi de constituţie.
După
absorbţie, lipidele urmează mai multe căi, care se pot intersecta:
-
se depozitează în ţesutul adipos, ca substanţe de rezervă, sub
formă de trigliceride;
-
se stochează temporar în ficat;
-
în urma unor reacţii, intră în structura unor substanţe complexe
(lipoproteine), unele dintre ele rămânând în circulaţia
sanguină;
-
se oxidează în ţesuturi, până la dioxid de carbon şi apă, cu
eliberare de energie (1 g de lipide poate elibera 9,3 kcal);
Grăsimile
din organism, se află sub formă de: trigliceride, fosfolipide,
colesterol şi acizi graşi liberi.
Metabolismul
lipidelor este sub control endocrin, desfăşurându-se cu
participarea hormonilor anterohipofizari, tiroidieni, pancreatici,
suprarenali. Totodată, în procesul metabolic al grăsimilor,
intervine activ şi leptina, hormon specific ţesutului adipos.
Pe
lângă sistemul endocrin, în reglarea metabolismului lipidelor, mai
participă şi sistemul nervos.
Procesul
de desfacere a fracţiunilor lipidelor, poartă denumirea de
lipoliză.
Lipoliza
se desfăşoară, după cum am arătat mai sus, la nivelul tubului
digestiv, dar continuă şi la nivelul ţesuturilor, realizându-se
sub cataliza enzimelor numite lipaze.