Biochimie- Curs 4 . Metabolismul apei



Metabolismul apei

Apa are un metabolism propriu.
Aportul de apa, aproximativ 2500 ml/zi se face din:
- apa de baut – 1200 ml/zi
- apa din alimente – 1000 ml/zl
- apa din reactiile chimice – 300 ml/zi
Eliminarea apei din organism se face prin:
- urina – 1500 ml/zi
- transpiratie /respiratie – 800 ml/zi
- fecale – 200 ml/zi


Schimbul de apa se face la nivelul membrane celulare prin fenomenul de osmoza si difuziune. Din punct de vedere al permeabilitatii prin membrane celulara avem substante:
- permeabile - apa, uree, acid uric, creatinina, glucoza
- semipermeabile – ionul de potasiu K+, ionul de fosfat acid H2PO4-
- greu permeabile – Na+, Cl-
- impermeabile – proteinele
Prin hidratare se creeaza in corp urmatoarele presiuni:
- presiunea hidrostatica, ce determina sensul de curgere al sangelui:capilar arterial-tesut-capilar venos
- presiunea coloidal-osmotica, data de prezenta proteinelor si a ionilor intravasculari
- presiunea limfatica, care regleaza apa in plus din interstitii prin reabsorbtie

Factorii care influenteaza metabolismul apei:
- factori endocrine – hormonali. Exemplu: insulina in cantitate mica determina aparitia DZ care duce la poliurie.
- reglarea SNC – SNC poate determina o poliurie emotionala

Cantitatea de apă din componenetele lichide ale corpului omenesc :





  • Plasma Sanguina 3 litri
  • Lichid interstiţial 14 litri
  • Apa din celule 29 litri

Procente de apa în corpul omenesc :


  • Creier 75 %
  • Plămâni 80 %
  • Inimă 79 %
  • Splină 75 %
  • Rinichi 82 %
  • Sânge 83 %
  • Muşchi 75 %
  • Oase 22 %