Metabolismul
apei
Apa
are un metabolism propriu.
Aportul
de apa, aproximativ 2500 ml/zi se face din:
-
apa de baut – 1200 ml/zi
-
apa din alimente – 1000 ml/zl
-
apa din reactiile chimice – 300 ml/zi
Eliminarea
apei din organism se face prin:
-
urina – 1500 ml/zi
-
transpiratie /respiratie – 800 ml/zi
-
fecale – 200 ml/zi
Schimbul
de apa se face la nivelul membrane celulare prin fenomenul de osmoza
si difuziune. Din punct de vedere al permeabilitatii prin membrane
celulara avem substante:
-
permeabile - apa, uree, acid uric, creatinina, glucoza
-
semipermeabile – ionul de potasiu K+,
ionul de fosfat acid H2PO4-
-
greu permeabile – Na+,
Cl-
-
impermeabile – proteinele
Prin
hidratare se creeaza in corp urmatoarele presiuni:
-
presiunea hidrostatica, ce determina sensul de curgere al
sangelui:capilar arterial-tesut-capilar venos
-
presiunea coloidal-osmotica, data de prezenta proteinelor si a
ionilor intravasculari
-
presiunea limfatica, care regleaza apa in plus din interstitii prin
reabsorbtie
Factorii
care influenteaza metabolismul apei:
-
factori endocrine – hormonali. Exemplu: insulina in cantitate mica
determina aparitia DZ care duce la poliurie.
-
reglarea SNC – SNC poate determina o poliurie emotionala
Cantitatea
de apă din componenetele lichide ale corpului omenesc :
- Plasma Sanguina 3 litri
- Lichid interstiţial 14 litri
- Apa din celule 29 litri
Procente
de apa în corpul omenesc :
- Creier 75 %
- Plămâni 80 %
- Inimă 79 %
- Splină 75 %
- Rinichi 82 %
- Sânge 83 %
- Muşchi 75 %
- Oase 22 %