Pedagogie , C3 Idealul educational

DEMERS EDUCATIONAL

Idealul educational
Idealul educational exprima cerintele si aspiratiile unei societati într-o anumita etapa istorica sub forma unui model dezirabil de personalitate umana, fiind în fapt una dintre legaturile principale prin intermediul careia se realizeaza interdependenta dintre actiunea educativa si sistemul socio-economic în general. Idealul educational are un nivel ridicat de generalitate si se atinge pe termen lung, la realizarea sa contribuind sistemul educativ în ansamblul sau. Prin continutul sau instructiv-educativ, idealul educational este rezultatul unui proces de rationalizare, generalizare a unor fenomene sociale, psihologice si pedagogice, specifice unei etape istorice, proces în urma caruia se proiecteaza apoi trasaturile fundamentale ale omului pe care educatia urmeaza sa-l formeze. Idealul educational exprima astfel modul sau tipul de personalitate solicitat de conditiile sociale ale unei etape istorice si pe care educatia urmeaza sa-l formeze în procesul desfasurarii ei. Prin intermediul idealului educational societatea îsi proiecteaza propriile sale aspiratii în legatura cu achizitiile fundamentale ale mebrilor sai, pe care educatia urmeaza sa le realizeze.
Idealul educational se contureaza si obiectiveaza la nivelul a trei coordonate sau dimensiuni fundamentale:
(a)    Dimensiunea sociala - care vizeaza tendinta generala de dezvoltare a acelei societati si care va anticipa unele stari posibile, elemente definitorii ale societatii viitoare în raport cu care trebuie educat omul;
(b)    Dimensiunea psihologica - se refera la tipul de personalitate pe care societatea îl solicita, respectiv la ansamblul de trasaturi psiho-comportamentale ale membrilor societatii;
(c)    Dimensiunea pedagogica - are în vedere posibilitatile efective de care dispune actiunea educationala pentru a transpune în practica idealul respectiv;
Din analiza celor trei dimensiuni prezentate anterior rezulta ca idealul educational realizeaza legatura dintre ceea ce este si ceea ce trebuie sa devina omul în procesul educatiei.
În ceea ce priveste idealul educational actual al învatamântului din tara noastra, acesta este sintetizat prin formularea urmatoarelor cerinte: "dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a individualitatii umane în vederea formarii unei personalitati autonome si creative. Astfel, idealul educational românesc al acestei perioade vizeaza desavârsirea potentialului uman si valorificarea acestuia în vederea formarii unei personalitati armonioase si creatoare capabila sa se integreze în societate si sa faca fata cu succes cerintelor de orice natura ale societatii.
Idealul educational al scolii românesti nu se refera doar la desavârsirea interioara a personalitatii ci are în vedere si asigurarea dimensiunii de ordin vocational al procesului instructiv-educativ, vizând exercitarea unei profesiuni cu randament optim. În acest mod se realizeaza asigurarea unei corespondente cât mai bune a caracteristicilor personalitatii subiectului uman cu activitatea prestata în contextul solicitarilor societatii. Un asemenea ideal vocational este un proiect ce cuprinde un ansamblu de valori si însusiri posibil de a fi asimilate si formate în grade diferite, în functie de dispozitiile interne ale personalitatii si de calitatea organizarii educatiei. Societatea trebuie sa ofere cadrul potrivit pentru desavârsirea personalitatii umane, iar aceasta sa se implice în mod creator în dezvoltarea acelei societati.
Concluzionând putem spune ca oricare ar fi societatea în care functioneaza idealul educational, acesta urmareste sa atinga aspectele definitorii pentru contextul istoric si socio-economic în care acesta urmeaza a se realiza. Astfel idealul educational are valoare orientativa si prezinta generalitate descriptiva pentru tot ceea ce se întreprinde în directia formarii si educarii omului. Idealul educational este deasemenea cel care impune o anumita atitudine fata de fiinta umana în general, fata de copilul ce este educat în special. Aceasta atitudine este în fapt aceea care jaloneaza organizarea si desfasurarea actiunii educationale cu toate comportamentele ei (scopuri, obiective, mijloace, forme de realizare s.a.) si care, în ultima instanta, conditioneaza masura atingerii efective a idealului educational.
Obiectivele educationale
Obiectivele sunt finalitati educationale care au un nivel redus de generalitate si se realizeaza în intervale scurte de timp, referindu-se la lectii sau secvente de lectii. Obiectivele educationale sunt enunturi cu caracter anticipativ care descriu în termeni exacti rezultatele asteptate a fi obtinute la finele unei secvente de instruire. În functie de natura si continutul rezultatelor vizate, obiectivele educationale se împart în obiective de ordin cognitiv, obiective de ordin afectiv-motivational si obiective de ordin comportamental
În lantul finalitatilor educationale, obiectivul este ultima veriga, cel care va particulariza si concretiza idealul si scopurile educationale. Obiectivul indica modificarea ce urmeaza a se produce în mod intentionat în structura personalitatii celui educat. Modificarile pot surveni, asa dupa cum precizam anterior la nivelul proceselor si însusirilor psihice, calitati intelectuale, aptitudini, motivatii s.a. Asigurarea functionalitatilor specifice obiectivelor educationale necesita operationalizarea acestora. A operationaliza un obiectiv înseamna a-l transpune în termeni de comportament concret, direct observabil si masurabil. Operationalizarea unui obiectiv educational presupune realizarea unei suite de precizari: precizarea performantei, precizarea autorului performantei, precizarea conditiilor concrete în care va avea loc realizarea performantei respective si stabilirea unui nivel minimal acceptat de reusita.
Asa dupa cum idealului educational îi corespund mai multe scopuri educationale, unui scop îi corespunde un sir de obiective educationale. Idealul si scopurile educationale fiind mai generale si mai îndepartate ca timp de realizare, este necesara detalierea acestora printr-un sir de obiective, fiecare anticipând o performanta ce va putea fi observata si evaluata la sfârsitul actiunii educationale. Facem în acest context precizarea ca, în general, eficienta actiunii educationale poate fi apreciata parcurgând traseul de la obiective la idealul educational: atingerea obiectivelor ne ajuta sa ne pronuntam asupra realizarii scopului, iar scopul ne ofera o imagine despre încadrarea actiunii educationale în ideal. Între ideal, scopuri si obiective educative exista o strânsa interdependenta. Idealul educatiei determina scopurile si obiectivele educative, iar acestea, la rândul lor, concretizeaza pe diverse planuri cerintele generale ale idealului. Daca obiectivele si scopurile educationale nu sunt atinse atunci idealul educational devine imposibil de realizat.
Idealul, scopurile si obiectivele educationale se constituie într-un sistem, calauzind întreaga organizare si desfasurare a actiunii educationale. În functie de idealul educational, de scopurile si obiectivele preconizate si în vederea realizarii acestora, se organizeaza întregul sistem de învatamânt, se structureaza continutul învatamântului, se alege si se utilizeaza tehnologia si metodologia educationala considerata a fi cea mai eficienta. Odata precizate, scopul si obiectivele educationale aferente constituie un important criteriu de evaluare al eficientei activitatilor educationale realizate efectiv.