Există
elemente chimice care funcţionează ca electroliţi în organism
K,Cl, Mg, Ca şi Na.
Ionii
de K+,
Na+,
Ca+2,
Mg+2
strabat membrana celulara prin osmoza si difuziune si se gasesc atat
in mediul intracellular cat si in cel intracellular determinind
turgescenta celulei.
Procesul
de osmoza – circulatia de la diluat la concentrat.
Procesul
de difuziune – circulatia de la concentrat la diluat.
Metabolismul
Na+
Natremia
= sodemia normala este de 3g/zi.
Aproximativ
30% din Na prezent în corp este depozitat în oase ,restul fiind
distribuit în
lichidele organismului. Sodiu are rol în metabolismul apei ( ionul de sodiu reţine apa ), în echilibrul osmotic şi acido –bazic şi de aceea se găseşte în lacrimi, sânge etc.
O altă proprietate a acestui element este aceea că măreşte excitabilitatea neuromusculară şi
tonusul muscular.
lichidele organismului. Sodiu are rol în metabolismul apei ( ionul de sodiu reţine apa ), în echilibrul osmotic şi acido –bazic şi de aceea se găseşte în lacrimi, sânge etc.
O altă proprietate a acestui element este aceea că măreşte excitabilitatea neuromusculară şi
tonusul muscular.
Sodiul
se elimină din organism prin transpiraţie, şi urină iar dacă
această pierdere nu este combătută la timp se produc o serie de
dereglări ale funcţiilor celulare. Hiponatremia apare in caz de
efort fizic intens, mai ales pe timp de căldură, cand pierderile
de sodiu din organism pot conduce la o carenţă de sodiu care se
manifestă prin: incapacitae de concentrare, greaţă , crampe
musculare, insomnie, pierdere de cunoştinţă, deshidratare .
Hipernatremia
se produce din cauza hiperhidratarii prin perfuzie sau a alimentatiei
abusive.
Prin prezenţa sa în concentraţie mare în sistemul circulator, influenţează tensiunea şi are rol anticoagulant.
Prin prezenţa sa în concentraţie mare în sistemul circulator, influenţează tensiunea şi are rol anticoagulant.
Printre
alte efecte benefice ale sodiului se numără intervenţia sa în
procesul de metabolizare a nutrienţilor cu eliberare de energie
pentru desfăşurarea corectă a organismului, precum şi realizarea
unei suprafeţe protectoare pentru mucoasa gastrică împiedicând
astfel erodarea ei prin acţiunea sucului gastric.
Sursa
de sodiu cea mai cunoscută este sarea de bucătărie . Aportul în
exces de sodiu printr-o dietă numită de specialişti hipersodată,
se manifestă prin iritabilitate creşterea tensiunii arteriale. Alte
surse de sodiu : lapte, sfeclă de zahăr, ţelină, apa plată
(concentraţia de sodiu diferă de la un produs la altul ).
Metabolismul
K+
Capacitatea
muşchilor de a se contracta este legată de nivelul de potasiu din
corp .
Dacă nivelul de K+ din organism nu este corespunzător, terminalele nervoase nu vor înţelege în mod corespunzător semnalele primite de la creier .
Dacă nivelul de K+ din organism nu este corespunzător, terminalele nervoase nu vor înţelege în mod corespunzător semnalele primite de la creier .
Nivelul
K afectează capacitatea organismului de a regla tensiunea arterială.
În deficienţa de K apare riscul unei tensiuni arteriale cerscute şi
a lipsei de energie.
Hipocalemia
influenteaza miocardul, produce leziuni hepatice si renale, tulburari
de deglutitie, dispnee, diaree, varsaturi.
Hipercalimia
este foarte grava si foarte rara. Apare in cazul arsurilor grave si
in cazul transfuziei de sange conservat.
K
se găseşte în grâu , orez, struguri, varză, fasole, praz, ulei
de măsline .
Alimentele
bogate în K sunt : cartofii dulci, bananele, dovleceii, caisele,
stafidele, smochinele, carnea de vită, soia, avocado, lintea,
perele, portocalele, papaya şi spanacul.
Aceste alimente trebuie consumate proaspete, deoarece la gătit se pierde din cantitatea de potasiu.
Aceste alimente trebuie consumate proaspete, deoarece la gătit se pierde din cantitatea de potasiu.
Metabolismul
Mg+2
Magnezemia
normala – 36-40 mg/zi
Magneziul
se gaseste repartizat astfel:
-
60% in oase
-
30% in muschi
-
1% in serul sangvin
-
restul in lichidul intracelular
Absorbtia
lui este conditionata de vitamina D, de TSH (tiroido-stimulator)
Magneziul
are rol:
-
in producerea contractiei musculare,
-
catalizeaza reactiile biochimice
-
participa la sinteza proteinelor
-
ajuta la transmiterea impulsului nervos
Hipomagneziemia
se manifesta prin varsaturi, diaree. tremor, tetanie, convulsii
Hipermagneziemie
determina somnolenta, depresia respiratiei si a reflexelor, paralizia
muschilor respiratori.
Metabolismul
Cl-
Clorul
este halogenul cel mai cunoscut. Ionul clorură este ionul
predominant în lichidele extracelulare.
Cantitatea
de clor în organism şi repartizarea sa sunt dependente de
alimentaţie, fiind reglată pe cale nervoasă şi endocrină.
Metabolismul
clorului este strâns legat de cel al sodiului şi al potasiului
Are rol în formarea acidului clorhidric din sucul gastric .
Are rol în formarea acidului clorhidric din sucul gastric .
Tulburările
metabolismului clorului sunt strâns legate de cele ale apei şi
sodiului ,apar însă şi unele aspecte particulare –scade
concentraţia de clor în cazul vărsăturilor gastrice şi creşte
în cazul acidozelor .
Lipsa clorului ( hipocloremie ) este însoţită de slăbirea musculară, iar la copii de tulburări de creştere .
Lipsa clorului ( hipocloremie ) este însoţită de slăbirea musculară, iar la copii de tulburări de creştere .
Alimentaţia
cu un conţinut normal de sare asigură necesarul de clor în
organism. Apa cu un conţinut prea ridicat de clor poate diminua
cantitatea de vitamina E din organism. Flora intestinală distrusă
de clorul din apă poate fi refăcută prin consum de iaurt
.
Alimentele care conţin clor sunt : nucile, perele, vinetele.
Alimentele care conţin clor sunt : nucile, perele, vinetele.
Metabolismul
bazal
Metabolism
bazal reprezinta cantitatea de calorii produse într-o oră, în
condiţii de repaus al organismului, raportată la un metru pătrat
din suprafaţa corpului.
Altfel
spus metabolismul este suma tuturor reactiilor enzimatice din celula.
În aceste reactii enzimatice, produsul unei reacţii devine substrat
pentru următoarea reacţie din secvenţă, produşii succesivi ai
reacţiilor chimice fiind cunoscuţi ca metaboliţi.
Functiile
metabolismului:
-
Obtinerea enegiei chimice din molecule combustibil.
-
Conversia substantelor nutritive exogene in unitati constituiente
(precursori) ai componentelor macromoleculare.
-
Asamblarea acestor elemente in proteine, acizi nucleici, lipide si
alte componente celulare.
-
Formarea si degradarea biomoleculelor necesare diferitelor functii
celulare specializate.
Metabolismul
are doua sensuri, doua directii de actiune a reactiilor chimice:
Catabolismul
– reprezentat de degradarea constituientilor celulari la compusi
simpli, rezultand energie (reacţie
exotermă).
Anabolismul
– reprezentat de edificare si refacere a constituientilor celulari
din compusi simpli, consumand energie (reacţii
endoterme).
Energia
necesară proceselor de biosinteză provine în cea mai mare parte
din desfacerea legăturilor macroergice ale diferiţilor compuşi
(ATP).
Metabolismul
determina ereditatea, variabilitatea, excitabilitatea, miscarea.
In
urma metabolismului rezulta:
CO2
+H2O+Q (energie)
Q
este stocat in ATP (acidul adenozintrifosforic) si ADP (acidul
adenozindifosforic).
Catabolismul
şi anabolismul se desfăşoară printr-o succesiune a numeroase
reacţii chimice: hidroliză, hidrogenare, deshidratare,
decarboxilare, dezaminare, transaminare, esterificare, condensare,
polimerizare.
În
acest fel sunt desfăcute în biologie prin procesele metabolice cu
ajutorul enzimelor moleculele mari de proteine, polizaharahide sau
lipide în molecule mai mici monomere. Sursa de energie necesară
reacţiei o asigură ATP-ul
(acidul adenozintrifosforic).
METABOLISMUL
ENERGETIC
Metabolismul
energetic studiază geneza şi utilizarea energiei chimice a
substanţelor alimentare. Energia este eliberată la nivelul
celulelor (în special în mitocondrii) prin reacţii de oxidare a
lipidelor şi glucidelor, uneori şi a proteinelor. Această energie
este înmagazinată mai întâi sub forma unor noi legături chimice,
bogate în energie (legături fosfat macroergice de ATP şi CP).
Fiecare celulă foloseşte ATP ca sursă primară de energie, pentru
îndeplinirea funcţiilor sale caracteristice. Celulele acţionează
ca adevăraţi transformatori ai energiei chimice a substanţelor în
energie mecanică, electrică calorică, osmotică .
DETERMINAREA
METABOLISMULUI ENERGETIC
Deoarece
toate transformările energetice din orice sistem duc, în final, la
apariţia de energie calorică, schimburile energetice organism
–mediu pot fi evaluate prin calorimetrie şi exprimate în calorii.
Metodele calorimetrice pot fi directe şi indirecte.
Calorimetria
directă constă din
măsurarea căldurii degajate de un organism viu într-un interval de
timp. Se folosesc camere calorimetrice. Producţia calorică a
organismului este evaluată cu ajutorul unor sisteme termoelectrice.
Calorimetria
indirectă. Se bazează
pe faptul că toată producţia calorică a organismului provine din
reacţii de oxidare. În organism, ca şi în bomba calorimetrică,
alimentele sunt „arse” în prezenţa oxigenului care se consumă.
În organism, arderile sunt mult mai lente, au loc în etape
succesive, iar energia se elimină treptat. Prin determinarea
consumului de oxigen într-un interval de timp se poate calcula
calorigeneza corespunzătoare. Trebuie să cunoaştem puterea
calorică (echivalentul caloric)a oxigenului şi volumul de oxigen
consumat de organism.