INGRIJIREA PACIENTILOR CU AFECTIUNI DIGESTIVE TRATATE
MEDICAL
INGRIJIREA
PACIENTULUI CU STOMATITA
STOMATITA
– inflamatia mucoasei bucale apar
din cauze diferite ,infectii virale ,bacteriene in
cursul unor boli
,pelagra ,scorbut ,leucemie ,in
intoxicatii ,plumb, mercur ,arsenic
CIRCUMSTANTE
DE APARITIE
- persoane care au in antecedente pelagra, leucemie
- persoane cu carente vitaminice si scaderea imunitatii
- persoane care lucreaza in industria vopselelor, lacurilor, in medii cu arsenic,
mercur
MANIFESTARI
alterarea mucoasei
cavitatii bucale roseata
ulceratii
leziuni necrotice
arsura in cavitatea
bucala dureri la
o masticatie
o deglutitie
salivatie abundenta
miros neplacut al gurii gingivoragii
febra
alterarea starii
generale
OBIECTIVE
sa prezinte stare de
bine
sa se poata alimenta
si hidrata
sa prezinte
temperatura corporala in limite normale
PROBLEMELE
PACIENTULUI
alterarea
integritatii mucoasei bucale alterarea confortului fizic
risc de
suprainfectii
INTERVENTII
efecueaza
o spalaturi
bucale o gargarisme
hidrateaza pacientul
cu lichide prin tub
alimenteaza
pacientul cu pireuri, supe paste, fara condimente
educa pacientul sa
excluda factorii care favorizeaza alterarea integritatii mucoasei
bucale
o alcool
o fumat
o proteze
dentare neadaptate verifica
intelegerea sfaturilor
administreaza
tratamentul medicamentos indicat de medic respecta masurile de
prevenire a suprainfectiilor
o vesela
si tacimuri proprii
o obiecte
de toaleta individuale utilizeaza
instrumente de unica folosinta supravegheaza si noteaza temperatura
corporala
- este o ulceratie
pe -stomac
-portiunea
inferioara a esofagului -duoden
- intereseaza intregul organism
- e favorizata de secretia gastrica crescuta de suc gastric si aproape intodeauna da infectia locala cu H. Pylori
CIRCUMSTANTE
DE APARITIE
persoane
o cu
orar neregulat de alimentatie
o exces
da condimente, alcool, tutun o cu
teren ereditar
o cu
sters fizic si psihic
o cu
tratamente cronice cu aspirina, corticoizi, AINS
o frecventa mai mare la
barbati
o incidenta
maxima la persoanele cu virsta intre 55-60 ani
SEMNE
SI SIMPTOME
durere epigastrica
care apare la 2-3 ore dupa mese, care se calmeaza dupa alimentatie
durerea apare in
pusee dureroase , toamna si primavara, urmate de perioade de
remisiune
pirozis ( senzatie
de arsura) varsaturi postprandiale scadere ponderala
astenie
PROBLEME
discomfort abdominal
cauzat de durere anxietate
deficit de volum
lichidian risc de complicatii
- HDS
- Hematemeza
- melena
o Perforatie
o Stenoza
pilorica o malignizare
OBIECTIVE
sa prezinte stare de
comfort fizic si psihic prelungirea perioadelor de remisiune
sa se alimenteze
corespunzator
sa fie constient de
modul sau de viata, de alimentatie, sa poata preveni complicatiile
INTERVENTII
ASISTENTA
asigura repausul
fizic si psihic
o 12-14
ore /zi repaus la pat
o repaus
postprandial obligatoriu in perioada dureroasa
asigura dieta de
protectie gastrica individualizata in functie de fazele evolutive ale
bolii
o alimentatia
fiind repartizata in 5-7 mese/zi
- in faza dureroasa
- supe de zarzavat strecurate
- lapte indoit cu ceai
- supe creme de zarzavat
- pireuri
- sufleuri
- soteuri
- brinza de vaci
- piine veche
- fainoase fierte in lapte
- carne fiarta de pasare sau vita o in faza de acalmie
- lapte dulce
- fainoase fierte in lapte
- ou fiert moale
- carne de vita sa pasare fiarta sau la gratar
- piine veche de o zi
- biscuiti
- soteuri
- fructe coapte
- urmatoarele alimente sunt interzise
- lapte batut
- iaurt
- carne grasa
- legume tari
varza castraveti
fasole
- piine neagra
- cafea
- ciocolata
- supele de carne
- sosuri cu prajeli
- alimente reci sau fierbinti
pregateste pacientul
pentru explorari functionale administreaza medicatia prescrisa de
medic
o medicatia
antisecretorie inaintea meselor
o antiacida
si alcalinizanta la 1-2 ore dupa mese
- administrarea medicatiei adecvate pentru H. Pylori
- amoxicilina
- claritromicina
- omeprazol
supravegheaza o
puls
o tensiune
o apetit
o semne
de deshidratare o scaun
o greutate
corporala
face bilantul zilnic
intre lichidele ingerate si cele excretate pregateste preoperator
educa pacientul
pentru a recunoaste semnele complicatiilor o
scaunul melenic
o caracterul
durerii in caz de perforatie
o varsaturile
alimentare cu continut vechi in caz de stenoza pilorica
educa pacientul pentru a
respecta alimentatia recomandata