CURS
9
BACTERII INTESTINALE
● Familia Enterobacteriaceae
Generalităti
Familia
Enterobacteriaceae este
alcătuită din numeroose specii,
- de bacili Gram negativi, nesporulaţi,
- mobili, cu cili peritrichi, sau imobili,
- care se cultivă uşor pe medii de cultură simple,
fermentează glucoza cu sau fără producere de gaz,
- reduc nitratii în nitriti.
- sediul obişnuit al acestor germeni este intestinul
uman sau animal.
Familia cuprinde 5triburi, împărtite pe baza
caracterelor biochimice.
Tribul
1 - genul ESCHERICHIA
- genul SHIGELLA
Tribul
2 - genul SALMONELLA
- genul ARIZONA
- genul CITROBACTER
Tribul
3 - genul KLEBSIELLA
- genul SERRATIA
- genul ENTEROBACTER
Tribul
4 - genul PROTEUS
- genul PROVIDENCIA
Tribul
5 - genul YERSINIA
Genurile
Shigella
şi Salmonella
sunt intotdeauna patogene. Celelalte genuri sunt saprofite,
conditionat patogene, cu excepţia speciei Yersinia
pestis care este intotdeauna patogenă.
● Genul ESCHERICHIA
▪
Face parte din familia
Enterobacteriaceae,
sunt saprofite sau condiţionat patogene.
▪
Cea mai importantă specie este
Escherichia coli.
▪ În caz de boală aceasta poate fi pusă în
evidentă în: sânge, urină, puroi, fecale, etc..
Caractere morfologice şi tinctoriale
▪
Sunt bacili Gram negativi, lungi de
2-3µm şi groşi de 0,5µm, ciliaţi, ceea ce face ca majoritatea să
fie mobili, ei nu sunt sporulaţi
Caractere de cultură
Nu sunt germeni pretenţioşi, cresc abundent pe mediile
de cultură obişnuite: bulion simplu, apa peptonată, geloza
nutritivă.
Formele
“S” tulbură uniform bulionul şi
dau naştere la colonii netede, bombate, cu margini regulate, cu
diametrul de 2-3 mm pe mediile gelozate.
Formele
"R" cresc în bulion care se
depun la fundul eprubetei si dau colonii rugoase cu margini
neregulate, pe mediile solide. Se pot folos şi mediile slab
diferentiate:
Pe
mediul AABTL (agar albastru de
bromtimol lactoză) formează colonii galbene deoarece fermentează
lactoza,
Pe
mediul Levine (geloză lactozată cu
eozină şi albastru de metilen) coloniile au o culoare negricioasă
cu luciu metalic spre deosebire de alte Enterobacteriaceae
care au o culoare roz-palid..
Caractere
biochimice
Sunt
bacterii aerobe, facultativ anaerobe.
Ei
posedă un bogat echipament enzimatic:
-
fermentează lactoza,
-
produc indol,
- nu descompun ureea,
-
decarboxilează lizina,
-
nu lichefinză gelatina şi pot avea
-
activitate hemolitică şi dermonecrotică.
Rezistentă
▪ Bacilii coli rezistă timp îndelungat în mediul
exterior, ei sunt omorâţi prin încălzire la 60°C, timp de 40-60
min.
▪ Sunt sensibili la actiunea substantelor
dezinfectante: cloramină, fenol, formol, sublimat.
▪ Sunt sensibili la actiunea streptomicinei,
cloramfenicolului, la unele sulfamide, aminoglicozide, qhinolone, dar
sunt rezistenti la penicilină.
▪
Unii colibacili sintetizează
substanţe care distrug alte specii bacteriene, colicine.
Structura antigenică
Au o structură antigenică complexă legată de
existenta celor trei antigene.
După schema Kauffmann-White, pe baza antigenelor au
fost clasificate în:
-
grupuri serologice („O") şi
-
tipuri serologice („H" şi „K").
- „O" (166 serogrupuri),
- „K"- 98 sertipuri (A, B, L,
Vi),
-
„H" (53 serotipuri);
Antigenul
solubil este endotoxina care se eliberează după moarte bacteriei.
Patogenie
Cei mai multi colibacili nu sunt patogeni.
Virulenta
şi toxicitatea bacteriilor patogene sunt legate de prezenţa Ag K şi
a unor toxine (enterotoxina, neurotoxina etc.) precum şi producerea
hemolizinei şi factorului citotoxic necrotizant.
Boala
la om: în anumite conditii E.
coli poate să dea naştere la diferite
afecţiuni locale sau generale:
-
afecţiuni genitourinare (85 % patotipuri uropatogene datorată unor
adezine, hemolizine, aerobactinei, care au receptori pe tractul
urinar),
-
infectii intestinale.
Sunt
6 patotipuri diareigene:
ETEC(enterotoxigen),
EHEC (enterohemoragic),
EIEC (enteroinvaziv),
EAggEC (enteroagregativ),
EPEC(enteropatogen),
DAEC (enteroaderent difuz).
Mai
poate genera: endocardite, meningite, septicemii. Răspunsul imun
este slab,
Tratament
▪ Se
face conform antibiogamei.
▪ Se
mai poate administra ser anticolibacilar sau se prepară un
autovaccin din tulpina izolată de la pacient.
▪
Tratamentul cu bacteriofagi poate da
rezultate bune mai ales când el este aplicat local.
Diagnosticul
de laborator
Constă
în izolarea şi identificarea colibacililor din produsele patogene.
Recoltarea se face în funcţie de produsele patogene.
Hemocultura
▪ În
stările septicemice se recoltează în condiţii de perfectă
sterilitate, sângele, care se însămânţează la patul bolnavului
în bulion 1/10, mediul astfel însământat este introdus la
termostat la 37° C.
▪
După 24 h, dacă bulionul se
tulbură, se face o trecere pe un mediu gelozat, dacă se izolează
germenele, se va trece la identificarea lui.
Diagnosticul de laborator
▪
Coprocultura
-
Materiile fecale sunt însămânţate prin dispersie pe medii solide
diferentiale care să conţina lactoză şi un indicator de pH.
-
Apoi se va trece la identificarea biochimică şi serologică a
tulpinei.
▪
Urocultura
-
După ce se recoltează urina în condiţii aseptice, se însămânţează
pe mediile solide amintite, apoi se va trece pe mediile politrope,
pentru identificare, după care se va face antibiograma.
●
Genul SHIGELLA
Germenii
din acest grup produc dizenteria
bacilară.
Bacilii
dizenterici sunt găsiţi în materiile fecale ale bolnavilor de
dizenterie şi ale purtătorilor. De asemenea se pot găsi în unele
alimente contaminate, ape poluate.
Caractere morfo-tinctoriale
Sunt
bacili Gram negativi, imobili şi nu sunt capsulaţi.
Caractere
de cultură şi metabolism
-
Bacilii dizenterici cresc uşor pe mediile de cultură simple.
-
Sunt aerobi, facultativi anaerobi.
-
Fermentează glucoza dar nu fermentează lactoza.
-
Nu lichefiază gelatina.
-
Nu formează hidrogen sulfurat.
-
Nu decarboxilează lizina.
-
Sunt mai puţin rezistenţi la mediul extern.
-
În materiile fecale ei sunt distruşi prin concurentă de alti
germeni, de aceea însămânţarea trebuie facută imediat dupa
recoltare.
-
În alimente şi în apă în condiţii de temperatură, pH, etc pot
supravieţui câteva zile sau săptămâni.
-
Sunt distruşi imediat de substantele antiseptice obişnuite.
-
Sunt sensibili la actiunea unor sulfamide, cloramfenicol, dar
rezistente la penicilină
Antigene
Diferenţierea
serologică se face numai după antigenul somatic ”O” şi
antigene solubile, endotoxina.
-
Sunt mai multe fractiuni comune de Ag “O” , pe baza cărora genul
este împărtit în grupe mari, apoi sunt împărţite în tipuri şi
subtipuri.
Genul Shigella are 4 subgrupuri serologice: A, B, C,
D.
-
Subgrupul A
(Shigella dizenteriae)
cuprinde 12 serotipuri. Acest grup este cel mai patogen. Shigella
Shiga este cel mai patogen dintre toate
tipurile, elaborează exotoxina neurotropă.
-
Subgrupul B (Shigella flexneri)
cuprinde 6 tipuri, din care primele 4 au şi subtipuri.
-
Subgrupul C (Shigella
baydii) cuprinde 15 tipuri serologice.
-
Subgrupul D
(Shigella sonnei)
cuprinde două taze: - faza I (sau S)
- faza II (sau R)
Caractere de patogenitate
▪ Se
evidenţiază prin multiplicare şi toxigeneză, actioneaza la
nivelul sigmoidului provocând ulceraţii superficiale.
În
dizenteria dată de Shigella apar trei simptome ce
constituie sindromul dizenteric :
- scaune sanghinolente şi mucoase,
- colici abdominale,
- tenesme (senzaţie de defecare fără
scaun).
▪ În
general boala evoluează cronic, uneori pe fondul unei rezistenţe
scăzute, dau recidive.
▪
La copii este cea mai gravă
dizenterie.
▪
Răspunsul imun este foarte slab.
Diagnosticul de laborator este diagnostic
bacteriologic
Recoltarea
materillor fecale se face astfel:
-
la bolnavii cu forme acute se recoltează cât mai la începutul
bolii din scaun emis spontan.
-
în mucus, puroi şi fragmente de mucoasă se găsesc numeroşi
baclii dizenterici
-
se recomandă ca recoltarea să se facă înainte de începerea
tratamentului cu antibiotice.
-
la bolnavii cronici sau purtătorii de bacili dizenterici, se
recoltează cu ajutorul unei sonde Nelaton, care ajunge la sediul
leziunii (sigmoid), conţinutul este descărcat în ser fiziologic
sau în mediul de transport Cary-Blair.
-
se face coprocultură din care se izolează germenul şi se
idenfifică genul biochimic şi serologic tipul şi subtipul (după
caz).
Tratamentul
se face conform antibiogramei.
În
tara noastră se face un tratament specific cu un vaccin viu atenuat,
Vadizen (vaccin viu antidizenteric) produs de Institutul Ion
Cantacuzino, cu rezultate promiţătoare.
●
Genul Salmonella
Este
un grup al familiei Enterobacteriaceae,
tribulul 2, format din bacili Gram negativi, mobili nesporulati, ce
au o structură antigenică complexă şi patogenitate ridicată
pentru om.
Clasificare:
pe baza structurii antigenice a fost alcătuită o schemă de
diagnostic în care genul Salmonella
a fost împărtit în grupuri (cu antigene somatice comune) fiecare
grupă este formată din specii care se diferentiază prin antigenele
flagelare specifice.
Habitat:
germenii din acest gen se întâlnesc la omul bolnav sau purtătorii
de germeni, la mamifere, reptile, în mediul extern: ape, sol,
alimente.
Caractere
morfologice şi tinctoriale
-
Sunt bacili ce au o lungime de 2-3 µm şi groşi de 0,6 µrn.
-
Sunt bacili mobili, cu cili peritrichi bine dezvoltaţi, nu formează
spori, majoritatea speciilor nu au capsule, sunt Gram negativi.
Caractere de cultură
> Sunt germeni aerobi, facultativi anaerobi.
> Cresc pe medii de cultură simple (bulion, apă
peptonată, geloză nutritiva).
>
Cresc sub forme „S" care tulbură uniform mediile lichide şi
formează colonii netede, rotunde, lucioase pe medii solide; sau sub
formă „R", care sedimentează în mediile lichide şi dau
naştere la colonii zbârcite, cu margini neregulate, pe medii
solide.
Structura antigenică
Prezintă toate tipurile de antigene.
1.
Antigene somatice ”O” , pe baza
acestui antigen genul este împarţit în 65 de grupuri serologice.
2.
Antigene flagelare „H", pe baza
acestui antigen, grupurile serologice au fost împărtite în tipuri
serologice.
Acest antigen prezinta două faze:
-
fază specifică ce are 90 de fractiuni (a, b, c..z, z1, z2, z3..),
-
faza nespecifică, ce are doar 7 fracţiuni, dar în acest caz nu
poate fi determinată specia.
Salmonella typhi
▪
Este cea mai patogenă specie, îşi
sintetizează totdeauna un flagel din proteine specifice, de aceea
poate identificată.
▪
Kauffman şi White au stabilit că
Salmonella
cu Ag „O" = 9 sau 12 şi cu Ag"H" = d, este
Salmonella typhi,
iar cu Ag"H"= g sau m este Salmonella
enteritidis.
Acest
fapt are mare importanţă practică deoarece cu ajutorul serurilor
imune specifice se poate pune diagnosticul.
Antigenul
solubil este endotoxina, ea are un rol patogen mult mai important la
salmonelele cu caracter invaziv, deoarece sunt puse în circulaţie,
ducând la generalizare (febra tifoidă).
Caractere de patogenitate
▪
Toate salmonelele sunt patogene, prin
multiplicare şi endotoxinogeneză, iar cele ce prezintă şi o
pseudocapsulă (Ag Vi") au şi caracter de invazivitate.
La om salmonelozele sunt sub două forme principale:
-
Boli septicemice,
cu evolutie gravă şi mortalitate ridicată, cum sunt febra tifoidă
(produsă de bacilul tific) şi febrele paratifoide A. B şi C
(produse de bacili parotidici A, B şi C).
-
Boli localizate,
mai ales la nivelul tubului digestiv (toxiinfectiile alimentare şi
enteritele), cu o durată mai scurtă şi de o gravitate mai redusă.
Imunitatea
▪
Foştii bolnavi de febră tifoidă şi
parotifoidă dobândesc o imunitate destul de solidă, care poate
dura toată viata.
▪
Imunitatea în toxiinfecţiile
alimentare şi a enteritelor este slabă.
▪
Imunitatea antitifoparatifoidică se
poate dobândi şi in mod artificial, prin vaccinare.
▪
Diagnosticul de laborator in
infectiile tifo-paratifoidice este bacteriologic şi imunologic
Diagnosticul bacteriologic
▪
Produsele patologice care se
examinează sunt: sângele, măduva oaselor, materiile fecale, urina,
bila, lichidul din petele lenticulare, în cazuri letale şi sângele
din măduvă, fragmente din organe (ficat, splină, ganglioni
mezenterici.
▪
Alegerea produselor patologice se
face în funcţie de cazul studiat (bolnav, sau purtător sănătos).
▪ În
prima săptămână de boală, germenii pot fi găsiţi in sânge şi
în măduva oaselor (hemoculturile sunt pozitive peste 90% ), iar 60%
in materiile fecale.
▪
În săptămâna a doua pot fi
depistaţi si în urină la 30%.
▪ În
săptămâna a 3 a si a 4 a, hemoculturile suni pozitive doar 40%, în
timp ce coproculturile vor fi pozitive în proportie de 80%.
▪
La convalescenti sau la purtători,
produsele de cercetat sunt materiile fecale, bila şi urina.
Coprocultura
▪
La bolnavi se recoltează 4-5 g de
materii fecale, care se introduc într-un recoltor steril, dacă este
diareic se recoltează în această stare dacă este consistent se
omogenizează cu SF steril, dacă bolnavul este constipat, se
recoltează dupa o clismă cu apă fiartă şi răcită.
▪
Foştilor bolnavi de febră tifoidă
şi contacţiilor li se administrează o doză unică de sulfat de
sodiu şi sulfat de magneziu (câte 15 g) dizolvate in 200-250 ml
apa, apoi se recolteaza materiile fecale trei zile consecutiv.
▪
După recoltare vasele se
dezinfectează cu o solutie de clorură de var 10%, sau se
sterilizează.
▪
Dacă probele trebuie transportate
ele se fac în medii de transport de un personal instruit.
▪
Fiecare probă se însământează în
mediul de îmbogăţire cu selenit de sodiu sau mediul
Müller-Kouffmann.
▪
După incubare la 370C
18-24h, se trece după mediile de îmbogăţire (selenit) pe mediile
selective şi anume mediul A.D.C.L (mediul Leifson) sau pe mediul cu
bilă Istrati-Meitert.
▪ De
pe mediul Müller-Kauffmann se trece numai pe mediul Wilson-Blair.
▪ Pe
mediul A.D.C.L coloniile de Salmonella apar transparente, de culoare
roz, ca şi la alte bacterii lactozo negative, cu centrul negru.
▪ Pe
mediul Wilson-B1air, înalt selectiv, care nu are lactoză în
sistemul indicator, coloniile de
Salmonella sunt negre, rugoase, cu margini neregulate şi halou
metalic.
▪
Apoi se vor însământa pe medii
multitest, pentru caracterele biochimice.
▪
Pentru identificarea grupului şi a
tipului serologic se fac aglutinări pe lamă cu seruri polivalent
anti ..O , Anti „VI" şi SF apoi cu seruri monovalente
corespunzătoare pentru antigenele .,0", Hd, .,Vi", în
funcţie de aglutinarile care apar se poate integra într-un anumit
grup tulpina izolată
Urocultura
-
se face la bolnavii convalescenti (a 7a, a 12a17a zi) şi la
putători.
-
Urina se recoltează din 24 h într-un vas steril.
-
se însământează 1 ml în 9 ml mediu de îmbogăţire, apoi pe
mediile solide amintite, sau direct pe mediile solide.
Identificarea
se face ca la coprocultură.
Bilicultura
Este
examenul bacteriologic al bilei, atunci când coprocultura,
urocultura sunt negative în mod repetat şi atunci când apar
anticorpi „Vi" în ser.
Recoltarea se face pe nemâncate prin tubaj duodenal.
Hemocultura
-
se face prin puncţie venoasă în conditii sterile, se însământează
în bulion simplu sau bulion cu bilă sterilă de bou în părti
egale, cantitatea de sânge trebuie să fie 1/10 din bulion.
Hemocultura se va pune la termostat
la 370 C
şi se va urmări zilnic, dacă apare o creştere se va însămânţa
pe medii solide şi se va face identificarea obişnuită, dacă nu
creşte timp de 7 zile se va da hemocultură negativă.
În TIA se mai analizează şi
lichidele de vărsături, alimentele incriminate, etapele sunt
aceleaşi ca la coproculturi.
Diagnosticul imunologic
In
febrele tifo-paratifoide se recomandă efectuarea analizei serice
calitative (seroreactia Widal) care permite decelarea, în mod
separat a aglutininelor „O" şi „H".
Titrul
aglutininelor creşte uşor ajungând la maximum intre a 16 a şi a
29 a zi de boală, el
rămânând
crescut şi în convalescenţă.
Reactia
de aglutinare „Vi", deoarece ele apar tardiv în timpul bolii,
ea este utilă mai ales in diagnosticul purtătorilor de germeni de
lungă durată.
După boala sistemică apar anticorpi care protejează
cel puţin 5-10 ani.
●
Genul KLEBSIELLA
Sunt
germeni saprofiti ai tubului digestiv şi ai căilor respiratorii
superioare şi in anumite condiţii favorizante ei pot provoca boli
ale aparatului respirator, infecţii urinare, meningite, otite etc.
Diagnosticul
de laborator este bacteriologic.
Caractere
morfologice şi tinctoriale
Klebsiellele:
•
sunt bacili gram negativi, dispuşi
în lanţuri scurte, 2-3 bacili cu capete rotunjite în lanţ, •
sunt înconjurati de o capsulă comun7f, mai evidentă în produsele
patologice.
•
sunt imobili şi nesporulati.
Caractere de cultură
•
Cresc abundent la 370C
timp de 18-24 h pe medii obişnuite, în mediile lichide formează la
suprafaţă un inel sau un văl care ulterior cade la fundul tubului.
•
Formele capsulate dau pe geloze
colonii mari (2-4 mm), vâscoase.
•
Fermentează lactoza, pe AABTL produc
colonii cu aspect de picătură de miere
(galbene, lucioase care se scurg uşor).
Caractere
biochimice şi de metabolism
•
Sunt germeni aerobi şi facultativi
anaerobi, fermentează glucoza, lactoza şi alte zaharuri cu
producere de mari cantităţi de gaz.
• Nu
produce indol şi H2S,
nu lichefiază gelatina, reacţia roşu metil şi testul la
fenilalanindezaminaza sunt negative, formează acetil-metil-carbinol
(reactia Voges-Proskauer pozitivă), descompun ureea şi cresc în
prezenţa malonatului de sodiu şi a citratului.
Rezistenta
la agenti fizici, chimici şi biologici
•
Klebsielele sunt omorâte prin
încălzire la 55-60° C, timp de 30 min, dar poate rezista mai multe
săptămâni în natura dacă au conditii favorabile.
•
Sunt sensibile la antibiotice cu
spectru larg, rezistente la penicilnă.
Caractere de patogenitate
• Pe
lângă speciile de Klebsiella saprofite, se pot întâlni şi specii
patogene pentru om care produc: pneumonii, bronşite, pleurezii,
infectii urinare, otite, meningite, colecistite.
•
Uneori pot da infecţii
intraspitaliceşti.
•
Speciile cele mai întâlnite sunt:
Klebsiella
pneumoniae
•
Este specia cea mai întâlnită în
afectiunile pulmonare, urinare, nozocomiale,
Klebsiella
rhinoscleromatis,
Klebsiella
ozenae pot să dea afecţiuni în sfera
ORL.
●
Genul PROTEUS
Sunt
bacterii foarte răspândite în natură şi reprezintă unul din
microorganismele principale ale putrefacţiei datorită bogatului
echipament enzimatic.
Clasificare
Genul
este format din patru specii, dintre care trei au importantă
medicală:
Proteus
vulgaris, Proteus mirabilis, Proteus penneri.
Diagnosticul
de laborator este bacteriologic
Habitat
•
Sunt germeni saprofiti care se
întâlnesc în materiile organice în descompunere, în alimente
alterate, in flora intestinală a oamenilor şi animalelor.
Caractere
morfologice şi tinctoriale
•
Sunt bacili Gram negativi de mărimi
variabile de la 2 µm la forme filamentoase (zeci de µm), au cili
peritrichi foarte viguroşi.
Caractere de cultură
•
Cresc uşor pe medii simple sunt
germeni aerobi, facultativi anaerobi, cresc optim la 34-37° C, 18-24
h.
•
Tulbură uniform bulionul, formând
văl la suprafată şi invadează rapid toate mediile solide simple
gelozate 2%, din locul inoculării, valuri
succesive de cultură migrează concentric până la marginea
mediului sau până la întâlnirea cu valul migrator al altei
tulpini, in acest caz migrările se opresc la 1-2 mm distanţă,
intre ele trasându-se o linie de demarcatie (fenomenul Diens),
este folosit ca marker epidemiologic.
• Pe
geloza înclinată însămânţarea germenilor în lichidul de
condensare determină un fenomen de
cătărare.
• Pe
mediile selective coloniile sunt „S" lactozo negative cu
centrul negru şi nu manifestă fenomenul de migrare.
Caractere
biochimice şi de metabolism.
•
Germenii posedă un echipament
enzimatic bogat, prezenta unei ureaze foarte active, prezenţa
fenilalnindezaminazei, lichefiază gelatina, formează H2S,
fermentează glucoza cu producere slabă de gaz, nu fermentează
lactoza şi manita, unele tulpini pot produce o hemoliză slabă.
Rezistenta la agentii fizici, chimici şi biologici
• In
mediul exterior, bacilii pot trăi în condiţii favorabile luni de
zile.
•
Sunt omorâţi la 600C
într-o oră.
•
Fenolul 1% îi distruge într-o
jumătate de oră.
•
Sunt sensibili la antibiotice cu
spectru larg: aminoglicozide, cloramfenicol, chinolone. Structura
antigenică
• Au
antigene „O" şi „H" cu ajutorul cărora se împart in
55 grupuri antigenice şi 31 tipuri serologice.
Caractere
de patogenitate
• Ei
se întâlnesc la om ca germeni saprofiţi, dar pot să provoace:
toxiinfectii alimentare, infecţii urinare, otite, meningite,
septicemii cu evoluţie gravă.
•
Inoculaţi la animale de laborator
(iepure, şoarece, cobai) produc în câteva zile o septicemie
mortală.
•
Imunitatea este slabă.
Tratamentul
Se
face după antibiogramă, dar pentru că apar tulpini rezistente se
completează cu autovaccin şi bacteriofagi specifici.
●
Genul YERSINIA
•
Sunt enterobacteriacee cu morfologie
cocobacilară, imobile la 37° C şi mobile la 22-30°C (numai Y.
pestis este imobilă).
•
Cresc pe medii uzuale, fermentează glucoza cu producere
de gaz, dar nu acidifică lactoza (cu exceptia Y.pestis).
• Au
o intensă activitate ureazică, nu produc H2S,
lizindecarboxilază şi fenilalanindezaminază, nu cresc pe medii cu
citrat (Simmons).
Genul Yersinia cuprinde 3 specii:
• Yersinia pestis,
• Yersinio enterocolitica şi
•
Yersinia pseudotuberculosis.
Y.pestis
este totdeauna patogenă pentru om, celelalte sunt conditionat
patogene.
Generalităţi
•
Sunt gemeni patogeni pentru şobolan
se dezvoltă în focare naturale, se transmit de la un animal la
altul prin purici (vectori), sau prim muşcătură de şobolan
(direct).
• La
om se transmite prin muşcătura şobolanului sau întepătura
puricelui.
•
Boala pe care o face omul este PESTA
sau CIUMA
ea face parte din bolile pestilentiale cu mortalitate de 95 % şi
contagiozitate toarte mare.
Diagnosticul
este bacteriologic de urgenţă
Caractere
morfologice şi tinctoriale
•
Sunt cocobacili Gram negativi, cu tendinţă la
coloratie bipolară, cu lungimea de 1-2 µm şi lăţimea de 0,3-0,5
µm, sunt dispuşi în lanţuri scurte, prezintă o capsulă, sunt
nesporulaţi, sunt imobili.
Caractere
de cultură
•
Y.pestis creşte uşor pe
mediile de cultură, dar temperatura optimă este 28-330
C, pe geloză simplă timp de 48 h, colonii
de 1-2 mm (la 24h de 0,1-0,2 mm), rotunde, cu margini uşor
franjurate, la început gri cu centrul gălbui şi bombat (pălărie
chinezească), iar pe AABTL sunt lactozo negative, colonili
albastru-verzui.
•
Celelalte specii de Yersinia, dezvoltă la 370C
în 24 h colonii de 1-1,5 mm, la 48h ating 2-3 mm.
Caractere
de rezistentă
•
Este puţin rezistentă în mediul exterior, rezistă
2-3 săptămâni în produsele patologice, dar 1 an pe cadavre.
•
Este distrus de dezinfectante.
•
Este sensibil la: tetraciclină,
cloramfenicol, streptomicină.
Caractere
antigenice
•
Prezintă antigene somatice: de perete O", capsular
„K' şi antigene solubile, endotoxina, care se eliberează după
moartea bacteriei.
Caractere
de patogenitate
• Se
manifestă prin multiplicare şi invazivitate date de antigenul
capsular.
Y.pestis
• Dă
pesta sau ciuma, care se manifestă mai întâi prin
aparitia unei vezicule, la locul înţepăturii, apoi ajunge în
ganglionii limfatici, apare o adenopatie (bubon pestos), daca
apărarea este slabă, germenii se vor multiplica în sânge, pot da
o septicemie (pesta) cu evoluţie foarte rapida, mortalitatea în
pesta bubonică este de peste 75 %.
Infectia
poate ajunge în pulmon, apare pesta pulmonară, în acest caz
bolnavul este contagios prin picăturile Pflügge.
Y.pseudotuberculosis
•
Ajunge la om prin alimente şi poate să producă
enterite subacute însoţite de adenopatie mezenterică.
Y.
enterocolitica
•
Ajunge la om prin alimente şi poate da la copii:
enterite, sindromul dureros al fosei iliace drepte; iar la adult
artritele reactive şi eritemul nodos.