Farmacologie generală , 15 ANALGEZICE ANTIPIRETICE

   ANALGEZICE ANTIPIRETICE (A-A)










Clasificare:
1. Derivati de acid salicilic: Acid acetilsalicilic (AAS), Diflunisal, Benorilat
2. Derivati de pirazolona: Fenazona, Aminofenazona, Noraminofenazona (Metamizol), Propifenazona
3. Derivati de anilina: Fenacetina, Paracetamol
4. Derivati de chinolina: Glafenina
Caracteristici comune (analgezice antipiretice)
Actiune farmacodinamica:
  1. Actiune analgezica;
  2. Actiune antipiretica;
  3. Actiune antiinflamatoare
4. Actiune antispastica
Utilizari terapeutice:
AAS si Paracetamol
  • nevralgii, artralgii, mialgii, cefalee; dureri postoperatorii moderate; fracturi, entorse
  • colici;
  • febra.

PARACETAMOL + COFEINA → SARIDON

ACIDUL ACETIL SALICILIC
Farmacocinetica:
  • absorbtie buna gastrica
  • traverseaza placenta
Actiune farmacodinamica:
  • antipiretic si analgezic moderat;
  • antiinflamator puternic (acetilare ireversibila COX2);
  • antiagregant plachetar (acetilare ireversibila COX1);
  • uricozuric.
Efecte adverse:
  • ulcerigen; microhemoragii gastrice
  • bronhoconstrictie
  • sindrom Reye (copii)
Contraindicatii:
  • ulcer gastro-duodenal;
  • astm bronsic;
  • diateza hemoragica.

PARACETAMOL
  • metabolit activ al Fenacetinei
Farmacocinetica:
  • metabolit inactiv citotoxic (doze mari) → necroza hepatica
Antidot: Acetilcisteina
Actiune farmacodinamica:
  • Analgezic - antipiretic
Avantaje: - NU este ulcerigen, nici teratogen
- NU are risc alergizant
- analgezic de prima intentie la copii <15 ani si la gravide

METAMIZOL (ALGOCALMIN)
Actiune:
  • cel mai puternic analgezic al clasei;
  • antipiretic;
  • antispastic.
Efecte adverse:
  • agranulocitoza;
  • soc anafilactic (i.v.);
  • eruptii cutanate.
Prezentare: cpr., supozitor, fiole (i.v./i.m.)

HORMONII SEXUALI FEMININI ŞI CONTRACEPTIVELE ORALE
HORMONII ESTROGENI se găsesc în glandele genitale, în suprarenală şi în placentă. În terapeutică se utilizează pe lângă hormonii naturali, şi produşi de semisinteză şi sinteză. Hormonii naturali sunt: estrona (foliculina), estradiolul (dihidrofoliculina) şi estriolul. Derivaţii semisintetici: etinilestradiolul. Derivatii sintetici: dietilstilbestrol, hexestrolul şi dienestrolul. Estrogenii sintetici pot fi administraţi oral, topic, transdermal sau injectabil.
Acţiuni farmacodinamice: menţin funcţia normală a aparatului genital feminin, determină dezvoltarea caracterelor sexuale primare şi secundare, stimulează maturarea endometrului şi favorizează depunerea calciului în oase. În urma tratamentului cu estrogeni pot apare edeme, ca o consecinţă a creşterii reabsorbţiei de apă şi electroliţi. Cresc trigliceridele, scade colesterolul, scad proteinele serice. Se indică în tulburarile de ciclu (hipo-, oligo- şi amenoree), în insuficienţa ovariană, în hipoplazia uterină şi în insuficienţa hormonală la menopauză. La bărbat se folosesc în tratamentul cancerului de prostată. Sunt utilizaţi în contracepţia orală (pilula combinată).
Contraindicaţii: în caz de metroragii, fibroame uterine, hiperfoliculinemii, precum şi în neoplasmele uterine şi mamare (creşte riscul de cancer de endometru şi de vagin - dietilstilbestrolul).
Reacţii adverse: digestive, HTA, colestază. Preparatele care conţin estrogeni: dietilstibestrol, estradiol, estrolent, ginosedol B şi sintofolin care se prezinta sub forma de comprimate, fiole sau suspensii apoase. Terapia cu estrogeni este total contraindicată la fetiţe înainte de pubertate, deoarece produce încetinirea creşterii.
HORMONII PROGESTATIVI influenţează pregatirea mucoasei uterine pentru nidaţie şi menţinerea ovulului fecundat după nidaţie. Substanţa naturală este progesteronul, secretat de către corpul galben, corticosuprarenală, placentă şi testicul. S-au realizat şi substanţe semisintetice active, cum sunt etisteronul, noretisteronul, noretinodrelul, norgestrelul si levonorgestrelul. Hormonii progestativi sunt indispensabili pentru gestaţie, iar la doze mari inhibă ovulaţia. Intervin în metabolism crescând insulinemia şi glicogenul hepatic, stimulând anabolismul proteic şi scăzând lipidele sanguine. Au acţiune de relaxare uterină şi stimulează secreţia de insulină. Se indică în: iminenţa de avort, dismenoree, neoplasmul endometrului. Unele din aceste preparate intră în alcătuirea produselor hormonale anticoncepţionale.
Contraindicaţii: insuficienţa hepatică, flebite.
Preparate: acetoxiprogesterona, medroxiprogesteron, hidroxiprogesteron, megestrol.
CONTRACEPTIVELE ORALE
Există trei tipuri de preparate folosite in acest scop, în a căror compoziţie intră: o combinaţie de estrogen cu progestativ; folosirea secvenţială a estrogenilor, urmată de o combinaţie estrogen-progestativ; terapia continuă cu progestativ, fără administrare concomitentă de estrogen ("minipilula"). Preparatele sunt bine absorbite pe cale orală. Dintre estrogeni, cel mai frecvent se întâlnesc mestranolul şi etinilestradiolul, iar dintre progesteroni, etinodioldiacetatul şi noretinodrelul. Asociaţia hormonală din aceste preparate îşi exercită efectul prin următoarele mecanisme: inhibă ovulaţia, prin blocarea sintezei şi eliberării de hormon foliculostimulant (parţial) şi de hormon luteinizant (total); produc schimbari în mucusul cervical şi în endometrul uterin, care scad probabilitatea concepţiei şi defavorizează implantarea. După încetarea administrarii acestor preparate, ovulaţia revine la normal în 1-3 luni în 75-98% din cazuri. Alte efecte: creşterea şi întărirea sânilor, suprimarea lactaţiei, modificări hematologice asemănătoare cu cele din sarcina (creşterea factorilor VIII-X), o uşoară creştere a presiunii arteriale. În unele cazuri, şi creşterea pigmentaţiei pielii.
Utilizări: în afara efectulul contraceptiv, se indică în dismenoree, menstruaţiile dureroase sau premature, tensiune premenstruală, endometrioze, tendinţa de avort spontan. Unele preparate se administrează la fetiţele sub 10 ani cu semne de pubertate precoce, pentru a bloca hormonii tropi şi a evita o maturizare precoce.
reparate:
1. combinaţii fixe care conţin estrogeni + progestative. Se dau în zilele 1-21 ale ciclului menstrual, cu 7 zile de pauză. Ex. Cilest, Desorelle, Marvelon, Microgynon, Rigevidon.
2. preparate secvenţiale (bifazice sau trifazice) care conţin doze diferite de estriogeni şi progestative. Se dau tot 21 zile pe lună, de ex. în zilele 1-10 un tip de combinaţie, apoi din ziua a 11 pînă în a 21-a altă combinaţie. Ex. Belara, Laurina, Tri-Regol, Triquillar.
3. preparate care conţin numai progestative (minipills) se dau zilnic din ziua 1 până în ziua 28 a ciclului menstrual. Ex. Noriday, Exluton, Linestrenol, Orgametril, Postinor.
Efecte secundare: - uşoare sau tranzitorii (greaţă, dureri de sân, cefalee, uşoare sângerari intermenstruale, apariţia de pete sau pistrui,
- medii (sângerari intermenstruale serioase, creştere în greutate, pigmentarea accentuată a pielii, acnee, apariţia mai uşoară a infecţiilor vaginale)
-severe: icter, tromboflebite, infarct miocardic sau embolii pulmonare (10-12 cazuri la 100.000 de consumatoare de pilule).
Contraindicaţii: afecţiunile cardiovasculare, boala tromboembolică, cancerele estrogenodependente, insuficienţa hepatică, migrena. Contraceptivele se mai pot utiliza şi sub forma de implante - levonorgestel (Norplant), cu o acţiune până la 5 ani, sau sub formă injectabilă - medroxiprogesteron (Depo-Provera), cu acţiune de aproximativ 3 luni.


TRATAMENTUL ANTIFUNGIC


Infecţiile fungice sunt cauzate de organisme eukariote şi din acest motiv sunt în general mai dificil de tratat decît infecţiile bacteriene (specificitatea!).Mai mult, pentru că ciupercile cresc încet şi adesea în forme multicelulare, ele sînt mai greu de cuantificat decât bacteriile. Sunt puţini agenţii care pot fi folosiţi pentru tratarea infecţiilor fungice.


Dupa mecanismul de acţiune sunt 4 clase de antifungice:
Poliene: (amphotercina B şi formulele lipozomale ale amphotericinei B, nistatin).
Analogi nucleozidici (5-fluorocytosina): se utilizează în asociere cu amphotercina B
Azoli includ:derivaţi de imidazol (ketoconazol), triazoli (fluconazol, itraconazol) şi noii azoli (voriconazol, posaconazol, şi ravuconazol):
Echinocandine (caspofungin, anidulafungin, micafungin

Antifungicele sunt folosite pentru tratarea bolilor comune, cum ar fi piciorul de atlet, ringworm, mătreaţa, vaginite, precum şi infecţii grave cum sunt fungemiile sistemice. Antifungicele sunt adesea folosite la indivizi imunocompromişi, cum sunt bolnavii cu SIDA şi cei care folosesc medicaţie imunosupresoare.

Polienele includ următorii agenţi antifungici: nistatin, amphotericina B, şi pimaricin. Amphotericina B (descoperită de Gold în 1956) este standardul de aur al antifungicelor pentru tratamentul micozelor ameninţătoare de viaţă şi pentru cele mai multe micoze cu excepţia, poate, a dermatophitozelor. Are spectru larg de activitate: Coccidioides immitis, Histoplasma capsulatum, Blastomyces dermatitidis, Candida specii, Cryptococcus neoformans, Aspergillus şi Zygomycetes. Rezistenţa naturală la acest agent este destul de rară, dar este descrisă pentru Pseudallescheria boydii, Fusarium spp., Trichosporon spp., anumite tulpini de Candida lusitaniae şi Candida guilliermondii. Preparatul trebuie sa fie administrat intravenos diluat cu dextroza 5% (500-1000 ml) în perfuzie cu durată de 2-4 ore.. Penetrabilitatea în LCR este redusă şi când se utilizează pentru tratamentul meningitelor trebuie administrat intraventricular. Este asociat cu numeroase efecte secundare: flebite la locul infuziei, frisoane, febră, scădere a presiunii arteriale, şoc anafilactic (profilactic înainte de fiecare perfuzie se administrează 50mg HHC) şi toxicitate renală, care poate fi severă (toxicitatea renală poate fi redusa prin administrare de clorura de sodiu 0,9% ; 0,5-1 litru cu 1-2 ore înainte de fiecare perfuzie). Se administrează în doză de 0,6 (1-1,5) mg/kgc/zi (M=50mg/zi); doza totală pe cură este de 1,5-2,5g (durata terapiei de 14-21 zile). Administrată în asociere cu flucytozina se pot reduce dozele scăzând riscul complicaţiilor terapeutice.
\
Nistatina a fost primul antifungic folosit şi este încă în uz. Spectrul antifungic larg este surclasat de toxicitate. Este utilizat topic în infecţii cu Candida spp
Pimaricina (natamicina) este folosită topic în tratamentul micozelor superficiale ale ochiului. Este activă împotriva ciupercilor şi mucegaiurilor.
Azoli: imidazoli si triazoli
Imidazolii utilizaţi clinic sunt: clotrimazol, miconazol şi ketoconazol. Doi importanţi triazoli sunt itraconazol şi fluconazol.
Ketoconazolul poate fi administrat oral şi topic, are un spectru larg de acţiune inclusiv infecţii date de: Histoplasma capsulatum şi Blastomyces dermatitidis, pentru care este adesea folosit la pacienţi nonimunocompromişi. Este de asemenea activă împotriva micozelor şi candidozei cutanate, inclusiv dermatophiţilor şi pitiriasisului versicolor. Nu este indicat pentru tratamentul aspergilozei sau infecţiilor sistemice produse de ciuperci.

Triazolii au devenit standard pentru azoli şi au înlocuit amphotericina B pentru gestionarea anumitor forme de micoze sistemice.

Fluconazolul este indicat în: candidemia la gazde non-neutropenice, criptococcoza şi unele forme de coccidioidomicoza. Fluconazolul poate fi administrat oral sau intravenos. Rezistenţa la fluconazol a apărut în timpul terapiei. Candida glabrata devine repede rezistentă la acest drog. Anumite alte specii, cum ar fi Candida krusei, nu sunt sensibile la acest compus.
Itraconazolul este indicat în: histoplasmoza, blastomicoza, sporotrichoza, coccidioidomicoza, consolidarea tratamentului pentru criptococcoza, şi anumite forme de aspergiloză. Formularea itraconazolului este pe cale orală
Efectele secundare nu sunt comune la azoli ca şi la amphotericina B, dar toxicitatea hepatică poate apărea în curele terapeutice lungi. Alte efecte secundare includ greaţa şi voma.


Cortizonii sau glucocorticoizii
Sunt hormoni corticosuprarenali sau analogi de sinteză cu efect antiinflamator marcat şi acţiuni importante în metabolismul glucoproteic.

EFECTE FARMACODINAMICE –efect antiinflamator, antialergic, imunosupresor (apar numai la doze mari care depăţesc secreţia fiziologică de cortizol) Cortizonii inhibă atât fenomenele exsudative, acute cât şi cele cronice, proliferative ale inflamaţiei indiferent de cauza acesteia. Scad VSH-ul şi febra. Majoritatea indicaţiilor terapeutice ale glucocorticoizilor se bazează pe influenţarea proceselor inflamatoare.
Acţiunea antialergică - suprimă sau atenuează atât reacţiile de hipersensibilitate imediate, cât şi cele întârziate, de tip celular. Împiedică eliberarea mediatorilor chimici ai anafilaxiei, stabilizând mastocitele şi scăzând stocul tisular de histamină. Efectul imunosupresiv se realizează prin scăderea numărului limfocitelor T helper, inhibarea funcţiei limfocitelor. Stă la baza utilizării lor în tratamentul bolilor imunopatologice, dar determină şi scăderea capacităţii de apărare faţă de infecţii.
EFECTE METABOLICE Acţiunea asupra metabolismului glucidic, proteic şi lipidic - stimulează gluconeogeneza din aminoacizi, scad utilizarea glucozei în ţesuturile periferice. Cresc cantitatea de glicogen hepatic, glicemia şi scad toleranţa la glucide. La doze mari poate apare diabet steroidic. Scade anabolismul şi se accentuează catabolismul proteic, creându-se un bilanţ azotat negativ. În mai multe ţesuturi, mai ales limfatic, conjunctiv, osos şi muscular apar fenomene atrofice. În domeniul metabolismului lipidic, produc lipoliza, ridicând nivelul acizilor graşi liberi în plasma sangvină; grăsimile se depun cu predilecţie în anumite regiuni, distribuindu-se după tipul cushingoid (faţă de lună plină). Majoritatea derivaţilor cortizonici măresc şi pofta de mâncare. Metabolismul electrolitic - toţi glucocorticoizii naturali au şi efecte de tip mineralocorticoid, mărind reabsorbţia de Na şi excreţia de K la nivelul tubilor renali. Se poate produce pierdere de potasiu şi hipokaliemie, retenţie hidrosalină, edeme, creşterea tensiunii arteriale.Eliminarea renală de Ca şi fosfaţi de asemenea creşte, favorizând formarea de calculi renali. Concomitent având acţiune de tip contrar vitaminei D, scad absorbţia intestinală de calciu.
EFECTE ASUPRA DIFERITELOR ORGANE ŞI SISTEME Efectele cardiovasculare, antitoxică şi antişoc - sprijina menţinerea debitului cardiac, a tonusului vascular, a integrităţii capilarelor şi a microcirculaţiei, de unde şi rezistenţa sporită a organismului în condiţii de stress. În doze foarte mari protejează integritatea membranei celulare şi a organitelor intracelulare faţă de toxine, tulburările de circulaţie şi hipoxie; astfel atenuează tulburările metabolismului celular şi întârzie autoliza. La nivelul muşchilor scheletici - adinamie, oboseală, scăderea forţei contractile datorită spolierii de K. Se poate produce atrofia ţesutului muscular (miopatie cortizonică), mai evidentă la nivelul muşchilor şoldului şi coapsei. În sistemul osos scade sinteza de matrice osteoidă şi fixarea calciului. Tratamentul prelungit cortizonic poate produce osteoporoză, fracturi spontane, mai ales la bolnavii vârstnici, imobilizaţi la pat. Inhibă sinteza prostaglandinelor din mucoasa gastrică care au rol protector la acest nivel, se pot forma ulcere gastrice, însoţite relativ frecvent de hemoragie şi uneori chiar de perforaţie. La nivelul sistemului nervos central cortizonii produc deseori un efect excitant uşor, cu insomnie, nervozitate, uneori chiar euforie. Mai rar pot apare stări psihotice. Asupra sistemului sangvin se produce o creştere a eritrocitelor, a trombocitelor, a granulocitelor neutrofile şi scăderea numărului de eozinofile, limfocite circulante, monocite şi bazofile. În graviditate, doze mari au efect teratogen, la copii în perioada de creştere pot produce încetinirea creşterii. La nivelul ficatului au efect protector datorită gluconeogenezei, crescând depozitul de glicogen şi sinteza proteinelor enzimatice la nivelul ficatului.
EFECTELE NEUROENDOCRINE - scad sinteza de ACTH, TSH, LH, STH. Medicaţia de lungă durată cu cortizonice poate induce hipofuncţia corticosuprarenalei - hipocorticismul secundar iatrogen, chiar atrofia de CSR. Această reacţie poate să apară la oprirea bruscă a medicaţiei.
INDICAŢII TERAPEUTICE:
Medicaţia de substituţie în tratamentul insuficienţei CSR, cu sau fără mineralocorticoizi.
Ca medicamente antiinflamatoare sunt indicate în bolile reumatice: reumatismul poliarticular acut, mai ales dacă este asociat cu cardită, poliartrita reumatoidă (PR) în puseuri acute, în alte forme de reumatism ca bursite, sinovite,tendinite, periartrite acute, etc.
În alergii: formele grave ale reacţiei alergice - şocul anafilactic, astmul bronşic alergic, edemul glotic în asociere cu adrenalină şi antihistaminice.
În unele colagenoze, lupus eritematos diseminat, cu excepţia sclerodermiei.
În dermatologie, în afecţiuni inflamatorii cronice cum sunt eczemele, dermatite generalizate, etc.În pemfigus se administrează sistemic.
În inflamaţii la nivelul ţesuturilor friabile: în oftalmologie, în neurologie pentru tratamentul meningitelor, encefalitelor, polinevritelor, edemului cerebral.
Ca medicaţie imunosupresivă atât în bolile autoimune, cât şi pentru protejarea grefelor şi transplantelor de organe, prevenirea fenomenului de rejecţie.
În afecţiuni hematologice de tip autoimun: trombocitopenii, leucopenii, anemii hemolitice.
În procese limfoproliferative maligne (leucemia limfatică, limfoame) ca medicaţie adjuvantă.
În infecţii grave, şoc septic, în asociere cu antibiotice şi chimioterapice, având avantajul acţiunii antiinflamatorii. Dar, în infecţii cu agenţi patogeni faţă de care nu dispunem de medicaţie etiotropă (viroze, micoze) administrarea cortizonilor ar fi o greşeală terapeutică.
În sindromul nefrotic, în cazuri refractare la diuretice corticosteroizii pot restabili funcţia renală şi efectul diureticelor.
În forme grave de hepatită cronică agresivă, insuficienţă hepatică acută datorită creşterii rezervei de glicogen hepatic această medicaţie este bine venită.
EFECTE ADVERSE ŞI CONTRAINDICAŢII, MĂSURI DE PREVENIRE A EFECTELOR ADVERSE:
- Retenţia hidrosalină - edeme, mai ales la preparatele naturale; se recomandă pacientului un regim hiposodat. La hipertensivi retenţia de sodiu duce la creşterea tensiunii arteriale, hipertensiunea arterială reprezentând o contraindicaţie relativă.
-Creşterea eliminărilor de potasiu, scăderea stocului de K+ , ceea ce impune asocierea la tratament a KCl 1-2 g/zi pentru prevenirea hipopotasemiei;
-Tendinţa la hiperglicemie, chiar instalarea diabetului steroidic. De aceea se recomandă un regim alimentar hipoglucidic, iar la diabetici şi medicaţie antidiabetică.
-Creşterea catabolismului protidic, care se poate corecta printr-un regim hiperprotidic şi administrarea de steroizi anabolizanţi. -Osteoporoza, chiar fracturi spontane, care poate constitui o contraindicaţie pentru tratament. -Hipercorticismul secundar (sindromul Cushing);
-Hipocorticism secundar endogen (iatrogen), care poate apare la oprirea tratamentului datorită efectului feed-back negativ asupra axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian. Reactivitatea corticosuprarenalei scade considerabil; în cazul unui stress operator, infecţios se poate declanşa insuficienţa. Prevenirea se face prin administrarea glucocorticoizilor în perioada de secreţie fiziologică maximă (dimineaţa). Oprirea tratamentului nu se face brusc, ci treptat, diminuând doza cu 20 - 25%, din 5 în 5 zile (sau din 6 în 6 zile).
-Acuze gastrice, ulcer gastric care constituie o contraindicaţie absolută. Simptomele subiective, pirozisul se pot atenua cu medicaţie antiacidă.
-Psihoza cortizonică -contraindicaţie absolută pentru continuarea tratamentului; insomnia se poate atenua prin medicaţie sedativă.
-La copii nu este recomandabil să se facă tratamente prea îndelungate, deoarece pot produce tulburări de creştere;
-La gravide cantitatea administrată să nu depăşească cantitatea fiziologică secretată de corticosuprarenală, doze mari pot avea efect teratogen.
-La nivelul ochiului poate apare cataractă la administrarea îndelungată, iar glaucomul impune oprirea tratamentului.
-Creşterea eliminării urinare de calciu poate duce la apariţia calculozei renale.
COMPUŞI ŞI PREPARATE
Cortizonul - este folosit ca medicaţie de substituţie în insuficienţa corticosuprarenală. Se poate administra oral şi parenteral (i.m.); local. Doza de atac de 200-300-400 mg pe zi, doza de întreţinere de 25 - 50 mg.
Hidrocortizonul (Cortizol) este principalul hormon fiziologic. Există sub forma a trei tipuri de preparate : Hidrocortizonul acetat suspensie, fiole cu 25 mg/ml, se foloseşte pentru efectul antiinflamator sub formă de suspensie apoasă în injecţii locale (intraarticular, infiltraţii periarticulare şi intramuscular. Hidrocortizonul acetat unguent în concentraţii de 1- 2,5 %, se foloseşte pentru aplicaţii locale în O.R.L, stomatologie, oftalmologie, dermatologie. Hidrocortizon hemisuccinat este un ester hidrosolubil. Se introduce intravenos, în injecţii sau perfuzii, fiind de elecţie în urgenţe. Se indică în stările de şoc (şoc anafilactic, şoc toxico-septic), edem laringian, insuficienţă respiratorie acută, criza de rău astmatic, edem pulmonar toxic, edem Quincke, criză addisoniană. Dozele recomandate în stările de şoc la adult între 200 mg pînă la 1 g/zi, în perfuzie, timp de 2-3 zile.
Prednisonul este obţinut prin semisinteză. Are efect antiinflamator de 4 ori mai mare decât hidrocortizonul, iar efectul mineralocorticoid este slab. Durata de acţiune este ceva mai lungă. În terapie se administrează pe cale orală, fiind ineficace local. Este larg folosit pentru efectele antiinflamator, antiialergic şi imunosupresor. Tratamentul se începe cu doze de atac de 30-60-100 mg pe zi, reducându-se progresiv doza (cu 25% din 5 în 5 zile), până la doza de întreţinere de 5 - 15 mg pe zi, care se poate administra pe o perioadă lungă.
Prednisolonul (Supercortizol) are proprietăţi asemănătoare prednisonului, fiind utilizat în special pentru efectul antiinflamator. Are şi efect local. Metilprednisolonul are aceleaşi proprietăţi ca prednisolonul. Se administrează pe cale orală, parenterală în injecţii i.v. şi i.m. Se găseşte şi sub formă de preparate retard.
Triamcinolonul (Volon) are efect antiinflamator puternic, fiind lipsit de efecte mineralocorticoide. Se foloseşte ca antiinflamator şi antialergic. Are activitate locală marcată. Efecte secundare: osteoporoză şi miopatie cortizonică. Triamcinolonul acetonid se găseşte sub formă de preparate dermatologice, creme, loţiuni.
Dexametazona (Superprednol) este cel mai activ antiinflamator, antialergic (de 25 de ori mai activ ca hidrocortizonul). Nu produce retenţie hidrosalină. Are acţiune de lungă durată. Principala acţiune secundară o constituie inhibiţia puternică a secreţiei de ACTH. Nu se utilizează pentru tratamente de lungă durată. Dozele de atac sunt între 2-10 mg pe zi, oral sau parenteral, şi dozele de întreţinere 0,5 -1,5 mg pe zi. Este indicat în edem cerebral.
Betametazona (Celestone) Se poate utiliza şi sub formă de preparate retard (Diprophos suspensie). Preparate cu acţiune locală antiinflamatoare, antialergică şi antipruriginoasă intensă: flumetazona (Locacorten), fluocinolona, fluocortolonă (Ultralan) se utilizează sub formă de creme şi unguente pentru aplicaţii pe tegumente datorită liposolubilităţii marcate. Pot interfera cu vindecarea plăgilor, influenţând negativ formarea ţesutului de granulaţie.