7. DIGESTIA ŞI ABSORBŢIA
La întrebările de mai jos (1-100) alegeţi un singur răspuns corect.
1. Despre sistemul digestiv este falsă următoarea afirmaţie:
A. se întinde între cavitatea bucală şi canalul anal
B. este alcătuit din tubul digestiv şi glande anexe
C. se întinde între cavitatea bucală şi rect
2. Nu aparţine cavităţii bucale:
A. palatul dur, palatul moale
B. frenul lingual, frenul buzei superioare
C. nazofaringele
3. În componenţa tubului digestiv intră:
A. ficatul
B. stomacul
C. pancreasul
4. Din tubul digestiv fac parte următoarele, cu EXCEPŢIA:
A. jejun
B. ficat
C. stomac
5. Despre stomac este FALSĂ afirmaţia:
A. orificiul de legătură cu esofagul este pilorul
B. stratul intern este reprezentat de mucoasă
C. are o curbura mare
6. Despre stomac este FALSĂ afirmaţia:
A. are o curbura mică
B. fundul stomacului este situat în partea inferioară
C. are trei straturi musculare
Teste de pregătire pentru admiterea în învăţământul superior medical
7. Despre structura stomacului este adevărată următoarea afirmaţie:
A. cel mai profund strat se numeşte adventice
B. cel mai superficial strat muscular este cel circular
C. Cel mai profund strat muscular este cel oblic
8. Despre structura stomacului este adevărată afirmaţia:
A. mucoasa este cel mai superficial strat
B. mucoasa prezintă plici
C. mucoasa este netedă
9. În structura stomacului intră:
A. mucoasa cu glandele gastrice
B. muşchiul longitudinal situat superficial
C. mezenterul situat la exterior
10. Despre intestinul subţire este adevărată afirmaţia:
A. comunică cu stomacul prin orificiul cardia
B. porţiunea de intestin care face legătura cu stomacul se numeşte jejun
C. este alcătuit din trei porţiuni
11. Despre intestinul subţire este adevărat:
A. cuprinde în mucoasa duodenului glande oxintice
B. cuprinde în mucoasa duodenului glande Brunner
C. cuprinde în mucoasa duodenului glande pilorice
12. Despre intestinul subţire este FALSĂ afirmaţia:
A. prima porţiune se numeşte duoden
B. porţiunea care se continuă cu intestinul gros se numeşte jejun
C. ileonul este partea terminală a intestinului subţire
13. Intestinul subţire:
A. este învelit de adventice
B. este învelit de mezenter
C. este învelit de amândouă
14. Despre duoden este FALSĂ afirmaţia:
A. se întinde între orificiul piloric şi flexura duodeno-jejunală
B. se întinde între orificiul piloric si flexura colică stângă
C. este situat între stomac si jejun
15. Intestinul gros:
A. continuă jejunul
B. continuă duodenul
C. continuă ileonul
16. Despre intestinul gros este adevărată afirmaţia:
A. este împărţit în cec, colon, rect
B. este împărţit în colon ascendent, colon transvers, colon descendent şi rect
C. este împărţit în cec,apendice vermiform, colon, canal anal
17. Intestinul gros:
A. continuă jejunul
B. se termină cu colonul sigmoid
C. prezintă tenii şi haustre
18. Despre prima porţiune de intestin gros putem afirma:
A. se află în partea stângă a cavităţii abdominale
B. se numeşte cec
C. se numeşte sigmoid
19. Despre intestinul gros putem afirma:
A. partea de colon situat în dreapta cavităţii abdominale se numeşte colon ascendent
B. prezintă trei flexuri
C. se termină prin sigmoid
20. Despre colon este FALSĂ afirmaţia:
A. prezintă fibre musculare oblice
B. prezintă apendice epiploice
C. prezintă tenii şi haustre
21. Originea teniilor musculare se află:
A. la nivelul sigmoidului
B. la nivelul deschiderii apendicelui în cec
C. la nivelul colonului transvers
22. Glande anexe ale tubului digestiv sunt următoarele, cu EXCEPŢIA:
A. pancreasul endocrin
B. glandele paratiroide
C. glandele parotide
23. Dintre glandele anexe ale tubului digestiv nu face parte:
A. stomacul
B. pancreasul exocrin
C. ficatul
24. Despre glanda parotidă este adevărată afirmaţia:
A. este glanda nepereche
B. este glandă endocrină
C. este glandă exocrină
Teste de pregătire pentru admiterea în învăţământul superior medical
25. Glanda parotidă:
A. este o glandă anexă a faringelui
B. este o glandă salivară care îşi varsă produsul de secreţie în cavitatea bucală
C. face parte din tubul digestiv
26. Rolurile masticaţiei:
A. fragmentarea alimentelor
B. scăderea suprafeţei de contact dintre alimente şi enzimele digestive
C. inhibă secreţia gastrică
27. Rolurile masticaţiei sunt următoarele, cu EXCEPŢIA:
A. formarea bolului alimentar
B: formarea chimului alimentar
C. iniţierea secreţiei gastrice
28. Masticaţia:
A. este un act reflex voluntar
B. este un act reflex involuntar
C. este un act reflex voluntar care se poate desfăşura şi sub control involuntar
29. Digestia bucală:
A. constă doar din masticaţie
B. constă doar din timpul bucal al deglutiţiei
C. constă din masticaţie şi din timpul bucal al deglutiţiei
30. Activitatea secretorie a cavităţii bucale se datorează:
A. glandelor oxintice
B. glandelor parotide
C. glandelor Brunner
31. Saliva conţine:
A. 99,5% apă
B. 99% apă
C. 0,55% reziduu uscat
32. Electroliţii pe care îi întâlnim în salivă în concentraţie mai mică decât în plasma sangvină
sunt următorii, cu EXCEPŢIA:
A. Cl-
B. Mg2+
C. K+
33. Alegeţi răspunsul corect referitor la una dintre funcţiile salivei:
A. rol bactericid prin amilază
B. rol bactericid prin lizozim
C. rol bactericid prin lipază
34. Saliva conţine:
A. 99 % apă
B. amilază care hidrolizează amidonul preparat până la stadiul de maltoză
C. amilaza care hidrolizează amidonul şi celuloza
35. Funcţiile salivei sunt următoarele, cu EXCEPŢIA:
A. protecţia mucoasei bucale
B. concentrarea bilei care poate care ar regurgita în cavitatea bucală
C. menţinerea echilibrului hidroelectrolitic
36. Despre deglutiţie este FALSĂ afirmaţia:
A. asigura transportul bolului alimentar din cavitatea bucală în stomac
B. este un act reflex care se desfăşoară în doi timpi
C. aparţine digestiei bucale
37. Parcursul bolul alimentar în timpul deglutiţiei include următoarele formaţiuni anatomice, cu
EXCEPŢIA:
A. cavitate bucală
B. cardia
C. laringe
38. Orificiul de comunicare între intestinul subţire şi intestinul gros este:
A. pilorul
B. sfincterul Oddi
C. valva ileocecală
39. Din timpii deglutiţiei NU face parte următorul:
A. timpul bucal (involuntar)
B. timpul faringian
C. timpul esofagian
40. Despre timpul bucal al deglutiţiei este adevărată afirmaţia:
A. este un timp involuntar
B. este un timp voluntar
C. procesul deglutiţiei este automat
Teste de pregătire pentru admiterea în învăţământul superior medical
41.Timpul faringian al deglutiţiei:
A. durează 2-4 secunde
B. poate fi oprit în mod obişnuit
C. are drept rezultat pătrunderea alimentelor în esofag
42. Despre timpul faringian al deglutiţiei este FALSĂ afirmaţia:
A. este aproape în întregime act automat
B. centrul deglutiţiei inhibă specific centrul respirator bulbar pe durata deglutiţiei
C. centrul deglutiţiei inhibă nespecific centrul respirator bulbar pe durata deglutiţiei
43. În timpul esofagian al deglutiţiei:
A. alimentele sunt împinse din laringe în stomac
B. apare o undă de relaxare, transmisă de neuronii mienterici inhibitori, ce precede contracţia
C. esofagul prezintă un peristaltism exclusiv secundar
44. În timpul esofagian al deglutiţiei, peristaltismul este asigurat de:
A. centrul deglutiţiei
B. sistemul nervos enteric
C. nervii vagi
45. În timpul esofagian al deglutiţiei:
A. esofagul prezintă un peristaltism exclusiv primar
B. esofagul prezintă un peristaltism exclusiv secundar
C: esofagul prezintă un peristaltism primar şi un peristaltism secundar
46. Prin masticaţie se asigură următoarele, cu EXCEPŢIA:
A. formarea bolului alimentar
B. digestia grăsimilor
C. fragmentarea alimentelor
47. Despre peristaltismul secundar al timpului esofagian al deglutiţiei este FALSĂ afirmaţia:
A. este coordonat de centrul deglutiţiei
B. este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului
C. are drept cauză prezenţa alimentelor în esofag
48. În cadrul digestiei gastrice întâlnim următoarele activităţi motorii, cu EXCEPŢIA:
A. transformarea bolului alimentar în bol intestinal
B. peristaltismul
C. retropulsia
49. Chimul gastric:
A. este rezultatul strict al activităţii motorii ale stomacului asupra bolului alimentar
B. este rezultatul strict al activităţii secretorii ale stomacului asupra bolului alimentar
C. este rezultatul activităţii motorii şi secretorii ale stomacului asupra bolului alimentar
50. Forţa contracţiilor gastrice este controlată de următoarele substanţe, cu EXCEPŢIA:
A. acetilcolină
B. tripsină
C. gastrină
51. Contracţiile peristaltice la nivelul stomacului:
A. sunt iniţiate la graniţa dintre fundul şi corpul gastric
B. se deplasează proximal
C. determină propulsia alimentelor către cardia
52. Retropulsia în cadrul digestiei gastrice:
A. este controlată de acetilcolină
B. cuprinde doar mişcări de avans către pilor ale chimului gastric
C. cuprinde mişcări de du-te - vino ale chimului gastric
53. Secreţia gastrică:
A. este produsă zilnic în cantitate de aproximativ 3 l
B. are pH-ul de 3
C. este incoloră, cu pH-ul cuprins între 1 şi 2,5
54. Despre celulele secretorii gastrice este adevărată afirmaţia:
A. există trei tipuri de glande gastrice care conţin celule secretorii gastrice
B. glandele gastrice sunt situate în mucoasa gastrică
C. glandele gastrice sunt situate în submucoasa gastrică
55. Despre glandele oxintice este FALSĂ afirmaţia:
A. sunt situate la nivelul fundului şi corpului gastric
B. secretă HCl, pepsinogen, mucus
C. secretă factor intrinsec, necesar pentru absorbţia intestinală a vitaminei B6
56. Despre glandele pilorice este FALSĂ afirmaţia:
A. conţin celule C care eliberează gastrină
B. conţin celule mucoase care secretă mucus
C. sunt localizate în regiunea antrală şi pilorică
57. Despre secreţia de HCl la nivel gastric este FALSĂ afirmaţia:
A. este stimulată de somatostatină
B. este inhibată de somatostatină
C. este stimulată de acetilcolină, secretină, gastrină
58. Despre pepsină sunt adevărate următoarele afirmaţii, cu EXCEPŢIA:
A. scindează proteinele în aminoacizi
B. este activă la un pH optim de 1,8-3,5
C. pepsina scindează lipidele în aminoacizi
Teste de pregătire pentru admiterea în învăţământul superior medical
59. Dintre substanţele organice ale secreţiile gastrice fac parte următoarele, cu EXCEPŢIA:
A. pepsina, gelatinaza
B. Fe3+ , HCl
C. lipaza
60. Labfermentul:
A. este secretat numai la sugar
B. este secretat numai la adult
C. transformă cazeinogenul în cazeinat de calciu, solubil
61. Labfermentul:
A. este o enzimă pancreatică
B. are rolul de a dilua laptele
C. are rolul de a coagula laptele
62. Sucul gastric are acţiune asupra:
A. proteinelor
B. lipidelor neemulsionate
C. celulozei
63. La nivelul intestinului subţire, chimul:
A. se deplasează în direcţie pilorică
B. se deplasează cu o viteză de 1,5-3 cm/secundă
C. are nevoie de 3-5 ore pentru a trece de la pilor la valva ileocecală
64. La nivelul intestinului subţire apa:
A. se absoarbe activ
B. se absoarbe ca urmare a gradientului osmotic creat prin absorbţia electroliţilor şi a
substanţelor nutritive
C. nu se absoarbe
65. Secreţia exocrină pancreatică:
A. este reprezentată de electroliţi şi enzime
B. este reprezentată de glucagon
C. este produsă zilnic în cantitate de 1500-2500 ml
66. Enzimele pancreatice sunt următoarele, cu EXCEPŢIA:
A. fosfolipaza
B. pepsina
C. colesterol-lipaza
67. Bila:
A. este formată de către hepatocite şi celule ductale
B. conţine enzime
C. conţine doar săruri biliare şi electroliţi
68. Despre sărurile biliare este FALSĂ afirmaţia:
A. sunt secretate pasiv în canaliculele biliare
B. nu sunt liposolubile
C. se reabsorb activ la nivelul ileonului
69. Despre sărurile biliare este FALSĂ afirmaţia:
A. au rolul de a stimula motilitatea intestinală
B. au rol bacteriostatic
C. ajută absorbţia glucidelor
70. Chimotripsinogenul este transformat în forma activă de către:
A. tripsină
B. pepsină
C. gastrină
71. În circuitul enterohepatic, sărurile biliare străbat prin următoarele formaţiuni anatomice, cu
EXCEPŢIA:
A. venă portă, ficat,
B. canal coledoc, intestin subţire
C. intestin gros
72. Evacuarea bilei este consecinţa:
A. contracţiei musculaturii veziculare
B. contracţiei sfincterului lui Oddi
C. secreţiei de tripsină
73. Secreţia biliară este stimulată de:
A. insulină
B. colecistokinină
C. somatostatină
74. Mucusul din intestinul subţire:
A. este secretat doar de glandele Brunner
B. este secretat doar de celulele situate în criptele Lieberkuhn
C. este secretat de ambele de mai sus
Teste de pregătire pentru admiterea în învăţământul superior medical
75. Enzimele din secreţiile intestinului subţire:
A. sunt amilaze şi lipaze
B. nu sunt secretate în lumenul intestinal
C. sunt secretate în lumenul intestinal
76. Enzimele secretate de intestinul subţire sunt următoarele, cu EXCEPŢIA:
A. maltoza
B. izomaltaza
C. lactaza
77. pH-ul optim pentru acţiunea pepsinei este:
A. 1 - 1,25
B. 1,5 - 2,5
C. 1,8 - 3,5
78. Despre amilaza salivară este FALSĂ afirmaţia:
A. este activată de pH-ul gastric scăzut
B. se mai numeşte ptialină
C. este inactivată de pH-ul gastric scăzut
79. Despre aportul normal de glucide este FALSĂ afirmaţia:
A. este de 250 – 800g/zi
B. reprezintă 50 – 60% din dietă
C. este de 500 – 1000 g/zi
80. Dintre dizaharide fac parte:
A. lactoza, zaharoza
B. lactaza, zaharaza
C. maltaza
81. Dintre monozaharide fac parte:
A. lactoza
B. lactaza
C. galactoza
82. Ptialina:
A. descompune amidonul preparat în celuloză
B. descompune amidonul nepreparat în maltoză
C. descompune amidonul preparat în maltoză
83. Lipaza gastrică:
A. acţionează asupra lipidelor neemulsionate
B. descompune lipidele emulsionate în acizi graşi şi glicerol
C. acţionează asupra gelatinei
84. Despre gelatinază este FALSĂ afirmaţia:
A. este o enzimă specifică stomacului
B. este o substanţă organică
C. descompune gelatina în gelatină nehidrolizată
85. Peptidazele nu acţionează asupra:
A. lipidelor
B. dipeptidelor
C. tripeptidelor
86. Dieta proteică zilnică trebuie sa fie:
A. 0,5-1g/kg corp
B. 0,5-0,7 g/kg corp
C. 0,3 – 0,7 g/kg corp
87. Care dintre următoarele afirmaţie este FALSĂ:
A. monozaharidele trec în circulaţia limfatică
B. aminoacizii ajung la ficat prin vena portă
C. lipidele trec în circulaţia limfatică
88. Despre lipide sunt adevărate următoarele, cu EXCEPŢIA:
A. aportul zilnic normal este cuprins între 25 şi 160 g
B. se absorb din tractul gastrointestinal prin difuziune activă
C. trebuie emulsionate de către sărurile biliare şi lecitină
89. Care dintre următoarele afirmaţie este FALSĂ:
A. apa se absoarbe pasiv în intestinul subţire
B. absorbţia sodiului se face printr-un proces activ
C. clorul urmează activ sodiul
90. Care dintre următoarele vitamine stimulează absorbţia fierului?
A. vitamina B12
B. vitamina C
C. factorul intrinsec
91. Calciul se absoarbe din intestin:
A. activat de vitamina D
B. datorită vitaminei E
C. datorită vitaminei A
92. Următoarele vitamine fac parte din structura miceliilor absorbabile, cu EXCEPŢIA:
A. C
B. E
C. A
Teste de pregătire pentru admiterea în învăţământul superior medical
93. Care din următoarele vitamine NU sunt liposolubile:
A. D, K
B. E, A
C. B1, C
94. Despre absorbţia fierului sunt adevărate afirmaţiile următoare, cu EXCEPŢIA:
A. se absoarbe în jejun şi ileon
B. Fe 3+ se absoarbe mai uşor decât Fe2+
C. absorbţia fierului este stimulată de vitamina C
95. Despre chilomicroni este FALSĂ afirmaţia:
A. trec în circulaţia arterială
B. conţin fosfolipide
C. sunt micelii complexe
96. Despre pigmenţii biliari este FALSĂ afirmaţia:
A. se numesc bilirubină şi biliverdină
B. sunt metaboliţi ai hemoglobinei
C. conferă bilei culoarea verde
97. Vitaminele hidrosolubile:
A. se absorb în intestinul subţire distal
B. se absorb în intestinul subţire proximal
C. se absorb prin sistem de transport pasiv Na-dependent
98. În colon se secretă:
A. K+
B. Na+
C. Cl-
99. Care este răspunsul corect:
A. colonul secretă sodiu si clor
B. colonul excretă potasiu
C. colonul nu poate absorbi mai mult de 2-3l de apă / zi
100. Dieta zilnică normală trebuie să conţină:
A. 250-800 glucide g/zi
B. 0,5-0,7 g lipide/kg corp
C. 25-160 proteine g/zi
RĂSPUNSURI
1. C (pag. 74, 75) 51. A (pag. 77)
2. C (pag. 74) 52. C (pag. 77)
3. B (pag. 74) 53. C (pag. 77)
4. B (pag. 74) 54. B (pag. 77)
5. A (pag. 74) 55. C (pag. 77)
6. B (pag. 74) 56. A (pag. 77)
7. C (pag. 74) 57. A (pag. 77)
8. B (pag. 74) 58. C (pag. 77)
9. A (pag. 74, 77) 59. B (pag. 77)
10. C (pag. 74) 60. A (pag. 77)
11. B (pag. 74) 61. C (pag. 77)
12. B (pag. 74) 62. A (pag. 80)
13. B (pag. 74) 63. C (pag. 78)
14. B (pag. 74) 64. B (pag. 81)
15. C (pag. 74) 65. A (pag. 78)
16. A (pag. 75) 66. B (pag. 78)
17. C (pag. 74) 67. A (pag. 78)
18. B (pag. 75) 68. A (pag. 78)
19. A (pag. 74) 69. C (pag. 78)
20. A (pag. 74) 70. A (pag. 78)
21. B (pag. 74) 71. C (pag. 78)
22. B (pag. 75) 72. A (pag. 78)
23. A (pag. 75) 73. B (pag. 79)
24. C (pag. 75) 74. C (pag. 79)
25. B (pag. 75) 75. B (pag. 79)
26. A (pag. 75) 76. A (pag. 79)
27. B (pag. 75) 77. C (pag. 77)
28. B (pag. 75) 78. A (pag. 75)
29. C (pag. 75) 79. C (pag. 80)
30. B (pag. 75) 80. A (pag. 80)
31. A (pag. 75) 81. C (pag. 80)
32. C (pag. 75) 82. C (pag. 80)
33. B (pag. 75) 83. B (pag. 80)
34. B (pag. 75) 84. C (pag.77, 80)
35. B (pag. 75) 85. A (pag. 80)
36. B (pag. 75) 86. B (pag. 81)
37. C (pag. 75) 87. A (pag. 81)
38. C (pag. 74) 88. B (pag. 81)
39. A (pag. 76) 89. C (pag. 81)
40. B (pag. 76) 90. B (pag. 81)
41. C (pag. 76) 91. A (pag. 81)
42. C (pag. 76) 92. A (pag. 81)
43. B (pag. 76) 93. C (pag. 81)
44. B (pag. 76) 94. B (pag. 81)
45. C (pag. 76) 95. A (pag. 81)
46. B (pag. 75) 96. C (pag.78)
47. A (pag. 76) 97. B (pag. 81)
48. A (pag. 77) 98. A (pag. 82)
49. C (pag. 77) 99. C (pag. 82)
50. B (pag. 77) 100. A (pag. 80, 81)