- Factorii care pot altera stilul de viaţă sănătos
Sănătatea
unei persoane este influenţată, alături de aspectele
biologice si de factori cum ar fi:
• statutul
socio-economic al persoanei
- persoanele sărace dezvoltă în special anumite tipuri de boli,
iar persoanele bogate alte tipuri de boli. De exemplu, cancerul de
esofag, cel de stomac şi de pancreas sunt mai frecvente la
persoanele sărace, ele fiind denumite şi cancerele sărăciei, în
timp ce cancerul de piele şi cel de colon sunt mai frecvente la
persoanele bogate, fiind denumite cancere ale bogăţiei (Nicholas,
2000).
• cultura şi
rasa cărora le aparţine persoana
- există diferenţe semnificative între culturi diferite privind
incidenţa unor boli. De exemplu, rata mortalităţii datorată
bolilor cardiovasculare este în Franţa de aproximativ 80 de decese
din 100.000 pe an la bărbaţi şi 20 de decese din 100.000 pe an la
femei, în timp ce în Rusia rata mortalităţii este de 500 de
decese din 100.000 pe an la bărbaţi şi 80 de decese din 100.000 pe
an la femei (Weidner, 2000). Mortalitatea datorată bolilor
cardiovasculare în Rusia este de 4 ori mai mare decât în Statele
Unite ale Americii.
• nivelul de
educaţie al persoanei
- există diferenţe în incidenţa unor boli în funcţie de nivelul
educaţional.
• genul
persoanei - există
diferenţe semnificative între fete/femei şi băieţi/bărbaţi în
incidenţa unor boli.
- Sănătatea ca si concept pozitiv
Copiii
învaţă comportamentele sănătoase (de exemplu, înotul) şi
comportamentele de risc, nesănătoase (de exemplu, fumatul) de la
membri ai familiei, prieteni, persoane semnificative din jurul lor şi
din mass-media (reclame TV, articole din reviste, panouri
publicitare, emisiuni radio). Atitudinea faţă de alcool se formează
încă de la vârsta de 6-7 ani. De la vârsta de 6 ani copiii
înţeleg normele sociale legate de consumul de alcool şi fumat (a
consuma alcool sau a fuma sunt "comportamente de adult"). O
bună prevenire a comportamentelor de risc trebuie să înceapă de
timpuriu.
Multe
programe educaţionale de prevenire a comportamentelor de risc au
rezultate scăzute pentru că pornesc de la convingerea că
informarea copiilor despre comportamente nesănătoase sau de risc
şi-i determină pe aceştia să le respingă. Unele comportamente de
risc cum ar fi
fumatul
sau consumul de alcool sunt prezentate de companiile producătoare ca
fiind "numai pentru adulţi", lucru care determină
creşterea atractivităţii lor pentru copii şi adolescenţi.
- Schimbarea comportamentului
Modelul
stadiilor schimbării
(Prochaska şi Di
Clemente, 1984) descrie etapele în care se pot situa persoanele in
procesul schimbarii comportamentelor: în faza de precontemplare, nu
se ia in considerare schimbarea, deci este necesară conştientizarea
comportamentului de risc; în cea de contemplare, este necesară
transmiterea de informaţii; pregătirea pentru schimbare şi
schimbarea propriu+zisă, precum şi recăderile trebuie asistate
prin metode specifice.
Rolul factorilor
comportamentali în etiologia, evoluţia şi recuperarea din boală
este astăzi tot mai clar precizat şi înţeles. Peste 50% din
cauzele de mortalitate din ţările dezvoltate (inclusivEuropa
centrală şi de est) se datorează factorilor comportamentali (vezi
tabelul 1.)
Tabel
1. Cauzele de mortalitate din ţările dezvoltate
Cauză |
Procent din
total |
Stil de viaţă |
50 |
Factori
biologici |
25 |
Factori de
mediu |
15 |
Sistem medical |
10 |
In
educatia copiilor se recomandă ca programele de educaţie pentru
sănătate să integreze perspectiva copilului asupra sănătăţii
şi să prezinte atât efectele comportamentelor de risc pe termen
scurt şi pe termen lung, cât şi consecinţele sociale relevante
pentru copil.
Studiile
de psihologie a sănătăţiiii arată că este semnificativ mai
eficient ca prevenţia să se focalizeze
pe consecinţele pe termen scurt ale unui comportament de risc şi
mai puţin pe consecinţele pe termen lung.
Copiii şi adolescenţii sunt
interesaţi în special de consecinţele unui comportament de risc
asupra aspectului fizic (de exemplu, fumatul produce un miros urât
al gurii şi mâinilor şi îngălbenirea pielii) şi de relaţiile
sociale care interferează cu fumatul, şi sunt mai puţin preocupaţi
de faptul că pot dezvolta peste câţiva ani cancer pulmonar.
Ex.
O campanie de prevenire a consumului de alcool care a avut un mare
succes în Statele Unite în rândul adolescentelor a fost una în
care o actriţă cunoscută şi admirată de adolescente a
participat în campanie şi a promovat mesajul "Alcoolul
îngraşă!".
Comportamentele
sănătoase sunt învăţate de către copii în cadrul procesului de
socializare prin observarea şi imitarea adulţilor. Alimentaţia
este unul dintre comportamentele care se învaţă în cadrul
familiei. Obiceiurile alimentare sunt de cele mai multe ori
asemănătoare în cadrul aceleiaşi familii. Obişnuim să consumăm
tipurile de alimente şi să preferăm tipurile de preparare a
alimentelor (prăjire, fierbere) care sunt frecvent utilizate în
familie.
COMPORTAMENTE
SANATOASE |
COMPORTAMENTE
DE RISC |
exerciţiu
fizic (practicat de minim 3 ori pe
săptămână);
-
alimentaţie sănătoasă;
-
echilibru somn-veghe;
-
comportament sexual protejat;
-
comportamente preventive (vizite medicale
regulate,
utilizarea centurii de siguranţă, utilizarea cremelor de
protecţie solară, utilizarea echipamentelor de protecţie). |
sedentarism;
-
alimentaţie e nesănătoasă;
-
fumat, consum de alcool, droguri;
-
comportament sexual neprotejat;
-
neutilizarea centurii de siguranţă, a echipamentelor de
protecţie, a cremelor de protecţie solară;
-
nerespectarea unui program de controale
medicale
periodice. |
Consumul
alimentar:
- bazele pentru promovarea unei alimentaţii sănătoase
- modele de consum alimentar,
- atitudini si cunostințe individuale,
- factori care influiențează alegerea in alimentație,
- schimbările dietei - motive si bariere,
- rolul educaţiei în nutriţie,
- acţiuni de promovare a unei alimentaţii mai sănătoase: educația publică directă, munca in asezăminte si comunități, grupuri țintă.
Principalii
factorii care determină nivelul şi structura consumul alimentar
constituie variabile
economice care reflectă nivelul de bunăstare al populaţiei unei
ţări, fiind condiţionate atât de politicile agroalimentare cît
şi de cadrul macroeconomic general, ca şi de o largă paletă de
alţi factori
Modelul
de consum alimentar al populaţiei depinde
de diverse alte variabile dintre care foarte importante sunt:
- variabilele demografice (nivelul de instruire, structura pe vârste a populaţiei şi gradul de îmbătrânire, rata de ocupare a populaţiei feminine, fluxurile migratorii, etc.),
- variabilele sociale (gradul de urbanizare, dotarea cu infrastructură a zonei rurale, diversificarea ocupaţională, accesul la informaţie, accesul la servicii medicale şi de asistenţă socială, etc.),
- alte variabile (localizare geografică, apartenenţa religioasă, obiceiuri alimentare, factori psihologici legaţi de gusturi şi preferinţe individuale).
Principalii
factorii care
determină nivelul consumului alimentar
pot fi grupaţi în patru categorii :
a)
economici
-
venitul nominale pe medii de rezidenţă
-
preţurile produselor alimentare
-
preţurile produselor nealimentare
-
preţurile serviciilor
b)
demografici
-
rata de crestere a populatiei per total şi pe medii de rezidenţă;
-
structura pe grupe de varsta, per total şi pe medii de rezidenţă;
-
rata de imbatranire per total şi pe medii de rezidenţă;
-
nivelul educational per total şi pe medii de rezidenţă;
-
structura populatiei pe sexe, per total şi pe medii de rezidenţă;
c)
sociali
-
starea de sănătate a populaţiei, pe medii de rezidenţă şi
regiuni geografice
-
infrastructura (din mediul rural în special);
-
accesul la servicii de asistenţă socială;
-
accesul la servicii de asistenţă medicală şi informare în
domeniu;
-
accesul la informaţie (televiziune, presă, internet, etc.);
-
diversificare ocupatională;
-
accesul la servicii pentru instruire profesională.
d)
alti factori
-
localizare geografică;
-
apartenenţa religioasă;
-
obiceiuri alimentare personale, ale gospodariei, ale comunităţii;
-
gusturi şi preferinţe individuale;
-
dorinţa de a avea o alimentaţie sanatoasă.
Modele
de consum
Un
model de consum
exprimă “un
set integrat de comportamente specifice unei categorii de populaţie
sau de agenţi economici, în legătură cu achiziţia sau producerea
prin mijloace proprii, în scopul utilizării directe, a bunurilor şi
serviciilor necesare satisfacerii trebuinţelor de consum.”
Comportamentele
de consum constau
în desfăşurarea unor (seturi de) activităţi concrete, ce atestă
conştientizarea de către consumatori a anumitor trebuinţe
şi oportunităţi
de consum.
Multe
dintre comportamentele de consum sunt repetate la diverse intervale
de timp, în funcţie de ritmul
percepţiei trebuinţelor şi
de specificul
oportunităţilor de
satisfacere a
acestora.
Între
două sau mai multe modele de consum pot să existe zone
de relativă suprapunere sau de coincidenţă.
Clasa
socială şi, în
general, capitalul social, nivelul de educaţie, etapa de viaţă sau
vârsta persoanei/familiei, caracteristicile psiho-sociale şi, nu în
ultimul rând, capitalul economic,
constituie factorii
esenţiali ce influenţează
adoptarea de către consumatori a unuia sau altuia dintre modelele de
consum ce pot coexista în
cadrul aceleiaşi
culturi.
Modelul
de consum alimentar din mediul urban versus cel din mediul rural
Modelul
de consum alimentar din urban
se bazează, în special, pe consumul de alimente cumpărate şi este
mai puternic conectat la modelele de consum relativ uniformizate din
Vestul Europei, prin contribuţia marilor reţele transnaţionale
care acţionează în sfera retailului alimentar. Pentru consumatorii
din mediul urban alimental îmbracă forma de marfă iar
comportamentul alimentar depinde în mare măsură de venituri şi de
preţuri. În acelaşi timp, există o tendinţă de omogenizare a
comportamentelor alimentare, datorită incidenţei reclamei agresive
a marilor firme din sfera agribussinesu-lui ( un sistem modern,
functional si integrat al agriculturii cu industriile din amonte si
aval este, integreaza productia-prelucrarea-desfacerea produselor
prin unitati specializate) şi a fast-foodului(mâncarea preparată
rapid și care este servită în restaurantele
de specialitate), a implicării tot mai active a femeilor în
activităţi profesionale în afara gospodăriei şi a altor factori
care conduc practic spre o internaţionalizare a modelelor de consum
alimentar.
Modelul
de consum din rural,
bazat în mare parte pe consumul de alimente produse în gospodăria
proprie, are un caracter tradiţionalist şi chiar autarhic. În
mediul rural, nivelul consumului alimentar al membrilor unei
gospodării depinde mai mult de mărimea suprafeţelor agricole şi a
producţiilor obţinute decât de nivelul veniturilor în numerar. Şi
aceasta, deoarece numai anumite produse se pot obţine în propria
gospodărie şi sunt cumpărate (zahărul, uleiul, berea, etc.).
Nici
unul dintre aceste modele de consum alimentar (urban şi rural) nu
există în stare pură.
Efectul
creşterii preţului alimentelor asupra consumului alimentar a creat
trei categorii omogene de consumatori:
- consumatori urbani trăind în economia de piaţă,
- producători agricoli trăind în economie mixtă şi
- ţărani fără pământ
Efectul
diferenţiat al Politicii Agricole Comune (PAC) asupra consumului
alimentar în profil regional porneşte de la diferenţele
socio-economice prezente la nivelul gospodăriilor din cele opt
regiuni de dezvoltare ale ţării noastre, dintre care cele mai
importante sunt diferenţele de venit. La acestea se adaugă
diferenţieri ale obiceiurilor de consum alimentar care pornesc de la
factori climatici, cutume cu origine istorică sau etnică, diverse
alte influenţe
Consumul
de substanţe potenţial nocive pentru organism
Substanţă
chimică potenţial toxică - un
element chimic şi compuşii săi, în stare naturală sau obţinuţi
prin orice proces de producţie, inclusiv orice aditiv necesar pentru
păstrarea stabilităţii şi orice impuritate care derivă din
procesul utilizat, cu excepţia oricărui solvent care poate fi
separat fără a influenţa stabilitatea substanţei sau fără a-i
schimba compoziţia;
Registrului
naţional al substanţelor/ amestecurilor chimice potenţial toxice
prezintă un sistem
informaţional automatizat a bazei de date de importanţă naţională,
incluzând informaţia despre proprietăţile toxice, fizico-chimice,
activitatea biologică, transformarea în mediu, normative igienice
şi ecologice la etapa producerii, importului, exportului,
transportării, şi utilizării substanţelor/amestecurilor chimice
potenţial toxice