Boli infecto-contagioase si nursing specific -Curs 6 INFECŢII CU MANIFESTĂRI MAJORE LA NIVELUL TEGUMENTELOR ŞI MUCOASELOR



Aspecte generale

Numeroase boli infecţioase evoluează cu modificări cutaneomucoase de variate aspecte.
Modificările cutanate infecţioae generalizate se numesc exantem iar modificările mucoase poartă numele generic de enantem.

Boli infecţioase cu manifestări cutanate
A. Majore
1. Generalizate
  • Bacteriene: scarlatina
  • Virale: rujeola, rubeola, varicela, eritemul infecţios
  • Rickettsiene: tifosul exantematic
2. Localizate
  • Bacteriene: erizipel
  • Virale: herpes simplex, herpes zoster
B. Secundare (manifestările cutanate pot apare, dar tabloul clinic este dominat de simptome şi semne de suferinţă din partea altor organe)
  • Bacteriene: infecţia cu N meningitides, febra tifoidă, septicemii
  • Virale: enterovirusuri, mononucleoză infecţioasă, infecţia cu HIV
  • Chlamidiene: febra Q
  • Mucoplasmatice: N pneumoniae
  • Leptospiroze
  • Parazitoze: malarie, toxoplasmoză
  • Infecţii fungice: candidoză, criptococoza

   Scarlatina
Scarlatina este o boală infecto-contagioasă acută, cauzată de streptococul beta hemolitic grup A, manifestată clinic prin febră, enantem caracteristic (angină şi ciclu lingual) şi erupţie micropapuloeritematoasă, urmată de descuamaţie cu posibile complicaţii severe.

Etiologie

Streptococcus pyogeus , este un cocgrampozitiv dispus în lanţuri care pe geloză-sânge produce hemoliza completă în jurul coloniei.

Epidemiologie

Scarlatina este rară la copii sub vârsta de 3 ani fiind frecventă între vârstele de 5 şi 15 ani, mai ales în zona temperată, în anotimpurile reci. Sursa de infecţie este reprezentată de bolnavii cu angine streptococice, purtătorii sănătoşi de streptococ beta-hemolitic grup A, bolnavii de scarlatină.
Calea de transmitere este aerogenă. Receptivitatea este generală dar sugarul şi copilul mic fac rar scarlatină. Contagiozitatea bolii durează atâta timp cât bolnavul este purtător de streptococ beta-hemolitic, de obicei câteva zile la cei trataţi cu antibiotice. După boală se obţine o imunitate antitoxică durabilă (motiv pentru care reîmbolnăvirile de scarlatină sunt foarte rare).

Tabloul clinic

Incubaţia este în medie 3-6 zile.
Debutul bolii este brusc, cu febră (38-40 °C), dureri în gât, greţuri, vărsături, uneori dureri abdominale, cefalee. Faringele este intens hiperemic, amigdalele hipertrofice. Perioada de stare începe cu exantemul care apare la 12-48 ore de la debutul bolii, iniţial pe torace şi rădăcina membrelor, apoi se extinde în una până la două zile pe tot trunchiul, atinge extremităţile respectând palmele şi plantele ca şi regiunea perionazală. Exantemul este format din micropapule congestive pe un fond intens eritematos, dispare la presiune şi poate fi pruriginos. Predomină la nivelul plicilor de flexiune unde apare semnul Pastia-Grozovici sub forma unor linii hemoragice. Erupţia este aspră la palpare.
Faciesul caracteristic descris sub numele de masca Filatov este caracterizat de congestia intensă a obrajilor, cu paloare circumorală.
Enantemul este format din angină şi ciclu lingual.
Angina eritematoasă sau eritematopultacee se însoţeşte de adenopatie subangulomandibulară şi laterocervicală.
Ciclul lingual cuprinde modificările aspectului limbii, care iniţial este saburală,cu marginile şi vârful roşii, apoi descuamată de la periferie spe centru pentru a deveni complet roşie în a şasea zi. Limba se reepitelizează ulterior.
Semne generale: febră, tahicardie, dureri abdominale.


Complicaţii
- toxice (în prima săptămână): miocardită, hepatică, nefrită
- septice
  • de vecinătate: otită, mastoidită, sinuzită
  • la distanţă: bronhopneumonii, pleurezii
- imunoalergice (între a 15-25 zi de boală): reumatismul articular acut, glomerulonefrita acută difuză, eritemul marginat, coreea

Date de laborator

- evidenţierea streptococului beta-hemolitic grup A în secreţiile nazofaringiene (recoltarea exudatului faringian)
- leucocitoza cu neutrofilie
- creşterea titlului ASLO (> 200 u) în primele 3-6 săptămâni după infecţie
- creşterea reactanţilor de fază acută (VSH, proteina C reactivă)

Tratament

Bonavul cu scarlatină se izolează obligatoriu în spital 7 zile.
Tratament igieno-dietetic: repaus la pat în primele 7-10 zile, regim lacto-hidro-zaharat în perioada febrilă, apoi alimentaţie obişnuită.
Tratament etiologic: penicilina G. În caz de alergie la penicilină se administrază eritromicină.
Tratamentul simptomatic: antitermice, antialergice.


 Rujeola

Rujeola este o boală infecţioasă acută produsă de virusul rujeolic,extrem de contagioasă, frecventă la copil, caracterizându-se prin tuse, coriză, febră şi erupţie maculopapuloasă (exantem) care apare la câteva zile după simptomele iniţiale, precedată de semnul Koplik (enantem specific).

Epidemiologie

Sursa de infecţie este reprezentată de omul bolnav. Transmiterea se face aerogen, prin picăturile septice, sau indirect prin aerul, obiectele şi mâinile contaminate recent. Receptivitatea este universală, cei mai expuşi fiind în absenţa vacinării copii sub 15 ani. În general, sugarii sub 6 luni sunt protejaţi de anticorpii primiţi pasiv de la mamă. Imunitatea postinfecţie este durabilă.

Tablou clinic


Incubaţia rujeolei este în medie 10 zile.
Faza prodromală (preeruptivă) durează 3-5 zile. Este caracterizată de alterarea stării generale, febră moderată, tuse iritativă, coriză şi conjuctivită. Semnul Koplik apare la a 36 oră de la debut şi este constituit din puncte albe-cenuşii; apare lângă molarii (M2) inferiori, dar se poate răspândi pe restul mucoasei bucale. Este un semn patocnomonic pentru rujeolă.
Catarul oculorespirator (conjunctivită, coriză, lăcrimare, tuse) conferă un aspect caracteristic de "facies plâns".
Faza eruptivă debutează la 15 zile de la contagiune. Febra urcă brusc la 40 °C iar erupţia apare de obicei în cursul nopţii, eritematoasă, iniţial sub forma unor macule în partea superioară a gâtului, în spatele urechilor, de-a lungul liniei de implantare a părului şi părţile posterioare ale obrajilor. Aceste macule dispar la presiune, au contur neregulat, tendinţă la confluare, catifelate la palpare. Erupţia se răspândeşte rapid pe întreaga faţă, membrele superioare, partea superioară a toracelui în primele 24 ore. În cursul următoarelor 24 ore se extinde pe spate, abdomen, braţe şi coapse. Când, în final, cuprinde picioarele, în a treia zi începe să pălească pe faţă. Erupţia dispare în sens crani-caudal.
Faciesul este cu edeme palpebrale, catar oculonazobronşic accentuat. Semne generale: bronşită, pneumonie interstiţială, vărsături.
Durata bolii necomplicate este de 7-10 zile. Tusea este ultimul semn care dispare. Faza posteruptivă: după dispariţia erupţiei tegumentele rămân pigmentate cu pete galbene-cafenii.

Complicaţii

Cele mai frecvente complicaţii interesează aparatul respirator: pneumonia interstiţială, bronşiolita, crupul rujeolic.
Complicaţii neurologice: encefalita, poliradiculonevrita iar tardiv panencefalita screlozantă subacută.
Alte complicaţii: otite medii purulente, conjunctivite, flegmoane amigdaliene, etc.

Date de laborator

- leucopenie marcată cu limfocitoză relativă
- reacţii serologice: creşterea titrului anticorpilor în două probe de ser, recoltate în faza acută şi în covalescenţa rujeolei, la un interval de 10-14 zile.

Tratament

Rujeola necomplicată se tratează la domiciliu.
În formele medii se recomandă repaus la pat, un aport lichidian adecvat, antipiretice. Umidificarea camerei poate fi necesară pentru o tuse iritativă. Alimentaţia depinde de toleranţa bolnavului; în perioada febrilă regimul fiind hidro-lacto-zaharat-făinos iar ulterior se îmbogăţeşte rapid pentru a fi complet şi fără restricţii.

Profilaxie

Prevenirea actuală a bolii se face prin administrarea vaccinului cu virus viu atenuat. Schema de vaccinare cuprinde două doze de vaccin: prima doză trebuie administrată la 12-15 luni iar a doua doză trebuie administrată fie la intrarea în grădiniţă, la vârsta de 4-6 ani.


 Rubeola
Rubeola este o boală infecţioasă contagioasă, caracterizată prin manifestări catarale respiratorii uşoare, adenopatii şi exantem maculopapulos, provocată de virusul rubeolic.

Epidemiologie

Incidenţa rubeolei este maximă primăvara şi la vârsta de 5-9 ani. Sursa de infecţie este reprezentată de bolnavii cu forme clinice sau inaparente, care elimină virusul spre sfârşitul perioadei de incubaţie şi încă 4-6 zile de la apariţia erupţiei. Transmiterea se face aerogen sau indirect prin obiecte recent contaminate cu secreţii provenind de la bolnavi.
La produsul de concepţie se transmite transplacentar. Receptivitatea este universală, interesând în primul rând copii şi adolescenţii. Imunitatea după boală este durabilă.

Tablou clinic

Vârsta este determinanta majoră a severităţii rubeolei. Rubeola dobândită este o boală inofensivă,copii prezentând forme mai uşoare decât adulţii. Fetusul prezintă un risc înalt de dezvoltare a rubeolei congenitale severe, cu sechele definitive, prin infecţie transplacentară în cursul rubeolei materne, contractate în perioada iniţială a gravidităţii.

Rubeola postnatală

Incubaţia variază de la 14 la 21 zile. Perioada prodromală cu semne catarale uşoare este mai scurtă decât la rujeolă. Debutul este insidios, cu febră moderată, anorexie, cefalee. Perioada eruptivă începe cu un rash al feţei care se extinde în sens craniocaudal. Erupţia este maculopapuloasă, dar nu confluentă, se acompaniază de coriză uşoară şi conjunctivită, febră. Evoluează rapid încât poate păli pe faţă în timp ce apare pe trunchi. Semnul cel mai caracteristic este constituit din adenopatiile retroauriculare, postoccipitale, cervicale posterioare. La adolescente şi femei pot să apară poliartrite frecvente la degetele mâinilor.

Rubeola congenitală

În gestaţia precoce, rubeola duce la moartea fătului sau naştere prematură cu defecte congenitale. Boala neonatală se caracterizează prin greutate mică la naştere, hepatosplenomegalie peteşi, osteite. Defectele congenitale includ defecte cardiace, microcefalie, cataractă şi microftalmie iar sechelele tardive se caracterizează prin surditate, retard mental, tulburări tiroidiene, diabet, leziuni degenerative cerebrale, autism.

Tratament, profilaxie

Rubeola se izolează 7 zile cu repaus la pat, dietă adaptată toleranţei bonavului şi tratamentul simptomatic al febrei şi artritei,paractamolul fiind de preferat şi nu aspirina, pentru a evita riscul de sindrom Reeje.
Copii cu rubeolă congenitală necesită izolare pe toată perioada eliminării virusului (minim 6 luni) şi vor fi urmăriţi ulterior pentru următoarele sechele.
Profilaxia - vaccinarea antirubeolică: fete la pubertate (10-14 ani), femei în perioada fertilă, gravide după naştere. Vaccinarea de rutină se face la grupa de vârstă 9-15 luni.

  Varicela şi herpes zoster
Virusul varicelozosterian produce două boli distincte clinic: varicela şi herpes zoster. Varicela este în mod obişnuit cea mai benignă dintre bolile infecţioase eruptive ale copilului, reprezentând infecţia primară cu VVZ care rezultă din expunerea indivizilor susceptibili la VVZ. Recurenţa infecţiilor apare ca o afecţiune localizată, cunoscută sub denumirea de herpes zoster, predominant la vârstnici.



Epidemiologie

Epidemiile anuale de varicelă apar iarna şi primăvara. Sursa de infecţie: bolnavul cu varicelă sau cu herpes zoster. Calea de transmitere este directă,prin secreţii respiratorii dar şi prin contactul direct cu leziunile cutanate. Transmiterea transplacentară este rară. Receptivitatea este totală la persoanele seronegative pentru VVZ,cu o frecvenţă ridicată la vârsta copilăriei.
Epidemiologia pentru herpes zoster este diferită, VVZ devenind latent după infecţia primară iar boala apare sporadic. În continuare herpesul zoster apare la toate vârstele,cu o incidenţă crescută peste decada a şasea de vârstă. Apare la indivizii seropozitivi pentru VVZ, mai exact la cei care au avut varicelă. Herpesul zoster apărut în cursul primilor 2 ani de viaţă la copii născuţi din mame care au prezentat varicelă în timpul sarcinii.

Tablou clinic în varicelă

Incubaţia varicelei este de 10-22 zile şi este asimptomatică. Perioada prodromală, cu o durată de 1-2 zile se caracterizează prin ascensiune febrilă moderată (38-38,5 °C), cefalee, anorexie, agitaţie moderată. Rareori apare un rash preeruptiv, cu aspect scarlatiform.
Perioada eruptivă are o durată medie de 7-10 zile. Elementele eruptive caracteristice apar iniţial pe scalp, faţă şi trunchi. Erupţia iniţială constă din macule eritematoase,intens pruriginoase, care devin papule; acestea evoluează în stadiu de vezicule, cu fluid clar în 24 ore. Tulburarea lichidului vezicular şi ambilicarea veziculelor încep în 24-48 ore. În timp ce primele leziuni ajung în stadiu de cruste, alte vezicule se formează pe trunchi şi extremităţi. În a patra zi apare o crustă brună, care cade către a zecea zi. Evoluţia erupţiei se înscrie în faze succesive cu mai multe valuri eruptive marcate de ascensiune termică.
Caracteristic pentru varicelă este prezenţa simultană a leziunilor cu diverse stadii de evoluţie, într-o anumită zonă de tegument. Leziunile se generalizează pe toată suprafaţa tegumentelor: în pielea păroasă a capului, axile, palme şi plante în 3-5 puseuri eruptive la interval de 1-2 zile. Crustele cad complet în una-două săptămâni. Erupţia interesează şi mucoasele: bucală, conjuctivală, genitală, unde veziculele trec în stadiul de ulceraţii sau determină leziuni superficiale producând fotofobie, lăcrimare, disfagie, disurie. Febra însoţeşte fiecare puseu eruptiv, starea generală este moderat afectată. Evoluţia este benignă şi boala este urmată de o imunitate durabilă.

Tablou clinic în herpes zoster

Herpes zoster este manifestarea recurenţei VVZ. Apare mai frecvent în infecţia HIV/SIDA, boala Hodgkin, limfom, cei cu tratamente imunosupresoare, dar apare şi la imunocompetenţi la toate vârstele, mai ales la vârstnici.
Este caracterizat de erupţia veziculoasă unilaterală, cu distribuţie dermatomală. Cel mai frecvent sunt afectate dermatoamele toracice şi lombare. Debutul este marcat cel mai frecvent de senzaţia de arsuri în teritoriul afectat, care preced leziunile cu 48-72 ore. Durerile sunt acompaniate de hiperestezie marcată. Perioada de stare se instalează odată cu apariţia erupţiei, care este unilaterală, iar în zona toracică în hemicentură de-a lungul unei rădăcini nervoase senzitive, nedepăşind linia mediană. Elementele sunt iniţial maculopapuloase, acoperite în 24 ore de vezicule rotunde, grupate în buchete. Veziculele se tulbură în a cincea zi, apoi se usucă şi se acoperă cu crustă brună către a şaptea zi. Crusta cade către a zecea zi şi lasă o cicatrice roz apoi albicioasă.
Evoluţia durează 2-3 săptămâni,frecvent în puseuri succesive. Durata durerilor postzosteriene nu depăşeşte 3 luni.
Forme clinice după topografia leziunilor:
- toracic şi lombar sunt cele mai frecvente
- oftalmic mai frecvent la vârstnici, trebuie diagnosticat urgent pentru depistarea afectării corneene.

Tratament

Varicela poate fi îngrijită la domiciliu. Trebuie evitate leziunile de grataj; pentru aceasta trebuie tăiate unghiile, se efectuează pudrajul cu talc al tegumentelor, se administrază antihistaminice. Febra se combate cu paracetamol. Spitalizarea este rezervată cazurilor sociale (colectivităţi incluse) şi complicaţiilor severe. Chimioterapia antivirală de elecţie este acyclovirul.
Tratamentul antialgic în herpes zoster include antialgice majore (amitriptilina) Tratamentul local - soluţie apoasă de nitrat de argint 1% sau cu soluţie alcoolizată de eozină 2%.

Infecţii cu virusul herpes simplex (HSV 1 şi HSV 2)

Infecţia cutanată cu HSV 1 are o răspândire uinversală, peste 90% din populaţia adultă posedă anticorpi faţă de HSV 1. Infecţia cu HSV 1, în afara perioadei de nou născut se realizează în prima copilărie,în timp ce infecţia cu HSV 2 apare după începutul vieţii sexuale. Omul constituie unicul rezervor de virus. Sursele de infecţie sunt reprezentate de bolnavi cu infecţii primare sau recurente. Transmiterea se face: prin contact direct, pe cale orală şi genitală sau indirect prin picături nazofaringiene, contact cu instrumente medico-chirurgicale contaminate, transplant de organe. Infecţia produsului de concepţie se poate produce în utero (foarte rar) dar mai ales prin expunerea nou născutului la secreţiile genitale infectante ale mamei. HSV 1 afectează cel mai frecvent tegumentele feţei, mâinilor şi picioarelor. Erupţia herpetică evoluează în trei stadii în decurs de 7-10 zile:
- stadiul preeruptiv, în care apare arsura, pruritul, iar după câteva ore apare o pată eritematoasă;
- stadiul eruptiv veziculos, asociat cu adenopatie regională;
- stadiul crustos, după care rămâne o maculă pigmentată.
Herpesul labial, peribucal şi nazolabial constituie localizarea cea mai frecventă a HSV 1. Este format dintr-un buchet de veuicule, care se ulcerează. iar după 7-10 zile se cicatrizează.
Herpesul degetelor (panariţiu herpetic) este o formă care apare frecvent la cadrele sanitare din spitale.
Infecţia cu HSV 2 se manifestă prioritar ca herpes genital.
Herpesul generalizat (neonatal) constituie o infecţie generalizată a nou născutului. Are un prognostic sever. Infecţia nou născutului se face prin două modalităţi: în cursul naşterii, dacă mama prezintă vulvovaginită sau cervicită herpetică sau de la persoanele din anturaj cu leziuni herpetice floride. Tabloul clinic se caracterizează prin febră înaltă, erupţie eritematoveziculoasă generalizată, la care se asociază afectarea pluriviscerală (hepatita, meningoencefalita, pneumonia). Evoluţia clinică este gravă, decesul survine în câteva zile.
Herpesul recurent se localizează la faţă peribucal, perinazal, pe lobul urechii sau la nivelul mucoasei genitale.

 Erizipelul
Erizipelul, infecţie acută a pielii, produsă de streptococi betahemolitici grup A, se caracterizează prin apariţia unui placard de dermită extensivă în context febril.

Epidemiologie

Apare mai frecvent la adulţi şi bătrâni, cu incidenţă maximă în sezonul rece. Sursa de infecţie este reprezentată de persoanele bolnave sau purtătoare de infecţii streptococice. Transmiterea se poate face direct, indirect sau aerogen. Poarta de intrare este constituită din soluţii de continuitate ale tegumentelor, ulcere varicoase, micoze interdigitale.
Boala nu lasă imunitate, ci dimpotrivă o predispoziţie la recidive care se întâlnesc mai frecvent la bolnavii cu teren particular.

Tablou clinic

Incubaţia este de 1-3 zile. Debutul este brusc, cu febră, frisoane,vărsături, mialgii. După 12-48 ore apare un placard eritematos strălucitor, cald, uşor îndurat,cu margini uşor reliefate, net conturat denumit burelet de delimitare. Pe placard apar frecvent flicterene superficiale cu un conţinut clar sau uşor gălbui. Placardul nu este dureros, bolnavul acuzând o stare de tensiune locală. Are o evoluţie centrifugă, "în pată de ulei", centrul rămâne mai puţin tumefiat. Se însoţeşte de febră, tahicardie, tulburări digestive şi nervoase, oligurie. Adenopatia regională sensibilă la palpare precede apariţia placardului. Evoluţia bolii durează 8-10 zile (leucocitoză cu neutrofilie şi creşterea VSH).

Forme clinice

- erizipelul feţei: placardul are aspect caracteristic "aripi de fluturi";
- erizipelul membrelor inferioare esteîn forma cea mai frecventă; tabloul clinic este de gambă tumefiată roşie febrilă;
- alte forme: erizipelul periombilical al nou născutului, erizipelul perigenital postpartum;
- erizipelul recidivant - factori predispozanţi: diabet, ciroză, etilism, factori locali (micoze interdigitale,onicomicoze).

Tratament

Repausul la pat este indicat pe întreaga perioadă a bolii acute şi mai ales când placardul este localizat la nivelul membrelor inferioare. Membrul inferior afectat va fi aşezat pe un plan mai ridicat. Regimul alimentar este uşor în primele zile de boală şi în scurt timp devine complet.
Local se aplică comprese cu ceai de muşeţel. Acestecomprese sunt interzise când există flictene sau bule,situaţie când se indică deschiderea lor şi pansarea uscată sterilă. Vor fi tratate cauzele favorizante (ex. micozele interdigitale).
Tratamentul simptomatic: antiinflamatoare, antialgice
Tratamentul etiologic: penicilina G; eritromicina (alergie la penicilină)