ȘEFII OAMGMAMR AU SALARII DE MII DE EURO DIN PROCENTELE LUATE DE LA ASISTENȚII MEDICALI

Controlul şi supravegherea exercitării profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical sunt realizate de Ministerul Sănătăţii şi de către Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, OAMGMAMR, o  organizaţie profesională, cu personalitate juridică, neguvernamentală, de interes public, apolitică și fără scop patrimonial.

În baza articolului 40 din OUG 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, OAMGMAMR a elaborat și adoptat și statutul propriu al Ordinului. În Statutul conceput de liderii OAMGMAMR, la articolul 36 aliniatul (5) se prevede :„cotizaţia de membru al OAMGMAMR se încasează lunar de la fiecare asistent medical generalist/moaşă, sau asistent medical pe statul de plată şi va fi în cuantum de 1% din valoarea salariului de încadrare, conform hotărârii Consiliului Naţional”. Din aceste sume care se rețin pe statul de plată de către filialele OAMGMAMR, 25% merg la centru. Legislația românească a exclus de la obligativitatea declarării averii, respectiv a veniturilor, conducerile organizațiilor profesionale. Călcâiul lui Ahile la OAMGMAMR a fost președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, obligat ca lider de sindicat să depună declarație de avere. Și ce să vezi? Ca vicepreșdinte al OAMGMAMR, Bărăscu încasează lunar un salariu net de 1500 de EURO. Vă dați seama ce salariu trebuie să aibă președintele OAMGMAMR? 
Sumele necesare salariilor mahărilor Ordinului se asigură din cotizațiile asistenților și ale moașelor precum și din taxele percepute acestora pentru educația continuă care este obligatorie.
Am aflat cum își desfășoară activitatea organizația similară din Italia, de la dl. Cristian Sărdaru, asistent medical ce a emigrat în peninsulă acum mai bine de 15 ani: „salariul unui asistent medical în Italia se situează între 1400 EURO și 1800 EURO, lunar, net. Taxa de membru al Ordinului Asistenților din Italia este de 50 EURO pe an. În Italia, salariile sunt confidențiale, spre deosebire de România, unde taxa se încasează direct pe statul de plată, fiind procentuală și ridicându-se și la 80 EURO anual, pentru un asistent român care încasează de trei-patru ori mai puțin decât unul italian. În plus în Italia nu suntem obligați să încheiem asigurare de malpraxis. În România OAMGMAMR nu te avizează anual în meserie dacă nu ai asigurare pentru 10.000 de EURO. În Italia dacă ai devenit membru al Colegiului Asistenților și îți plătești anual cotizația, nu mai trebuie să duci în fiecare an acte, așa cum cer birocrații din România. Și cel mai important lucru sunt acele cursuri obligatorii de educație medicală continuă (credite ECM) valabile la nivel european pe care în Italia le poți face online gratuit, existând site-uri specializate pentru medici și asistenți care își pot face cel puțin numărul obligatoriu de credite de formare profesionala, pe când în România ești obligat să le plătești suplimentar, ceea ce înseamnă alte zeci de EURO care pleacă din buzunarele și așa goale ale asistenților către Ordin”.

Ministrul Sănătății ne spune că este dificil de mărit salariile personalului medical dar măcar modernizarea legislației ar putea fi făcută iar taxele plătite de asistenți către organizația profesională din care fac parte ar putea fi limitate la un procent din salariu comparabil cu cel din țările civilizate.