Anatomia si fiziologia omului , 6 -Tesutul nervos

 Tesutul nervos:
 - este alcatuit din neuroni si celule gliale;

1. NEURONUL
- neuronii sunt unitatile de structura si de functie ale sistemului nervos;
Clasificarea neuronilor:

dupa forma corpului celular
dupa numarul prelungirilor
dupa functie
- stelati;
- ovali;
- piriformi;
- piramidali;
- rotunzi;
- unipolari;
- pseudounipolari;
- bipolari;
- multipolari;
- senzitivi;
- motori;
- de asociatie;
- secretori;
Structura neuronului. Neuronii sunt formati din corp celular si prelungiri: dendrite si axoni;

  • corpul celular:
- formeaza substanta cenusie a nevraxului si este delimitat de neurilema;
- in neuroplasma se afla: mitocondrii, reticul endoplasmatic, aparatul Golgi, lizozomi, neurofibrile (rol de sustinere si transport), corpii Nissl (rol in sintezele neuronale), nucleul situat central;

  • prelungiri: pot fi:
à dendrite:
- sunt prelungiri neobligatorii, ramificate, contin neurofibrile si corpii Nissl; conduc influxul nervos aferent (centripet);
à axonul:
  • prelungire obligatorie, unica, delimitata de axolema care contine mitocondrii, lizozomi, neurofibrile;
  • conduce influxul nervos eferent (centrifug);
  • este protejat de trei teci: - teaca de mielina: este secretata de celulele gliale Schwann sau de oligodendrite; are rol nutritiv, de protectie, izolator;
- teaca Schwann: este formata din celule gliale, este dispusa concentric in jurul tecii de mielina; intre doua celule Schwann se afla o strangulatie Ranvier; are rol in secretia tecii de mielina, de protectie, trofic si in conducerea saltatorie a influxului nervos;
- teaca Henle: este formata din substanta fundamentala amorfa si fibre conjunctive asezate in retea; are rol trofic si de protectie.

  • ramificatii axonale butonate: butonii terminali contin neurofibrile, mitocondrii, vezicule cu mediatori chimici cu rol in transmiterea influxului nervos prin intermediul sinapselor.


Neuronii se leaga intre ei prin sinapse care pot fi chimice si electrice. Structura unei sinapse chimice prezinta:
  • membrana presinaptica- apartine butonului terminal a
    l axonului (cu vezicule cu mediator chimic = neurotransmitator) si este reprezentata de axolema acestuia;
  • fanta sinaptica- reprezentata de spatiul dintre membrana presinaptica si postsinaptica;
  • membrana postsinaptica- este reprezentata de neurilema corpului celular (sinapse axo-somatice) sau a dendritelor (sinapse axo-dendritice), de axolema portiunii initiale a axonului (sinapse axo-axonice) sau de sarcolema fibrei musculare striate in cazul placii motorii (sinapse neuro-musculare).

Proprietatile neuronului:

1. excitabilitatea: reprezinta capacitatea materiei vii de a raspunde prin manifestari specifice la actiunea stimulilor. In conditii experimentale poate fi determinata cantitativ la animale si la om. Se caracterizeaza prin urmatorii parametrii:
- intensitatea prag a stimulilor (reobaza): reprezinta intensitatea necesara unui stimul pentru a produce un influx nervos. Stimulii cu intensitate inferioara pragului se numesc subliminari, iar cei cu intensitate superioara pragului se numesc supraliminari (legea “tot sau nimic “).
- timpul util: reprezinta timpul minim necesar unui stimul cu intensitatea prag pentru a produce un influx nervos.
- cronaxia: reprezinta timpul minim necesar unui stimul (curent electric), avand o intensitate dubla fata de reobaza, pentru a produce un influx nervos.
- labilitatea: reprezinta capacitatea neuronului de a raspunde la un anumit numar de stimuli pe unitatea de timp.
- perioada refractara: reprezinta proprietatea neuronului de a nu raspunde la un stimul nou, in timpul unui raspuns la un stimul anterior.
- bruschetea: reprezinta rapiditatea cu care actioneaza stimulul.

2. conductibilitatea: reprezinta capacitatea de autopropagare a influxului nervos prin axon spre alt neuron sau spre un organ efector. Suportul fizico-chimic al excitabilitatii si al conductibilitatii este reprezentat de potentialul electric membranar.

Functionarea sinapselor
Influxul nervos care se manifesta ca o unda de depolarizare, odata ajuns la nivelul butonilor terminali, determina fuzionarea veziculelor cu membrana presinaptica, spargerea lor si eliminarea mediatorilor chimici. Acestia difuzeaza prin fanta sinaptica si ajung in contact cu fata externa a membranei postsinaptice, la nivelul receptorilor specifici. Membrana postsinaptica este depolarizata si permite propagarea influxului nervos. Neurotransmitatorii sunt inactivati rapid de enzimele din fanta sinaptica, apoi sunt reinglobati in vezicule sau trec in circulatia sangvina. Sinteza de noi cantitati de mediatori chimici se face pe seama ATP din mitocondriile existente in numar foarte mare la nivelul butonilor terminali ai axonului. La nivelul sinapselor dintre receptori si neuroni, datorita fantei sinaptice foarte inguste, influxul nervos se autopropaga prin mecanismul circuitelor locale. La nivelul placii motorii, acetilcolina se fixeaza prin receptori specifici de sarcolema depolarizand-o si determinand un potential local terminal de placa. Acesta va genera potentiale de actiune ce se propaga de la placa motorie in toate directiile.


Clasificarea sinapselor:

Din punct de vedere functional
Din punct de vedere al efectului
Dupa structurile implicate

a. cu transmitere chimica:
- adrenergice;
- colinergice;
b. cu transmitere electrica;


a. excitatorii;


b. inhibitorii;

a. interneuronale:
- axo-somatice;
- axo-dendritice;
- axo-axonale;
b. neuron-receptor;
c. neuron-efector (placa motorie).










2. CELULELE GLIALE (NEVROGLIILE):
  • sunt in numar de peste 10 ori mai mare decat neuronii;
  • prezinta prelungiri citoplasmatice de lungimi variabile si bogat ramificate;
  • au capacitate de diviziune si asigura cicatrizarea, suportul, protectia si nutritia neuronilor, participa la formarea tecii de mielina;
  • exista doua tipuri de nevroglii: macroglia (reprezentata de astrocite si oligodendrocite) si microglia (reprezentata de celulele gliale mobile).