Angiogenia si Antiangiogenie - vazuta prin prisma Cancerului ,Retinopatiei diabetice , Vasculita .....

Angiogenia si Antiangiogenie -
sau sa intelegem cum apar unele patologii prin dezvoltarea vaselor de sange anormale.


Angiogeneza constă în dezvoltarea unor noi vase de sânge, începând de la altele deja existente. Este un proces de importanță fundamentală în multe procese fiziologice, cum ar fi creșterea țesutului normal, dezvoltarea embrionului, vindecarea rănilor, ciclul menstrual și patologia unor boli (Degenerescenta umedă  maculară legată de vârstă,retinopatia diabetica , si unele cancere).


Care sunt medicamentele anti-angiogenice  care este principala terapie pentru tratamentul formei umede a degenerescentei maculare (wAMD,  Degenerescenta umedă  maculară legată de vârstă). Tinta lor este o proteina, factorul de creștere endotelial vascular (VEGF, factorul de creștere endotelial vascular), care participă la mecanismele care duc la proliferarea vaselor sanguine sub retina tipice acestei probleme oculare. Prin blocarea activității medicamentelor antiangiogene VEGF pentru AMD încetinesc creșterea anormală a vaselor de sânge. Efectul așteptat este îmbunătățirea vederii sau cel puțin stabilizarea acesteia. Care sunt medicamentele anti-angiogenice actuale pentru AMD sunt pegaptanib, ranibizumab și aflibercept. Pegaptanib a fost primul anti-VEGF care urmează să fie aprobat de către US Food and Drug Administration (FDA) pentru tratamentul AMD. În prezent, totuși, acesta nu mai este utilizat pe scară largă în cazurile de degenerare maculară exudativă, deoarece este mai puțin eficace decât celelalte componente active disponibile astăzi. Eficacitatea ranibizumabului este mare: mai mult de 90% din pacienții implicați în studiile clinice au menținut aproximativ aceleași abilități vizuale după 2 ani de tratament; la unii pacienți le-a permis chiar să recupereze o parte din vederea pierdută. Afliberceptul este în schimb un medicament produs cu tehnologie ADN recombinant și are o structură complet umană. Se administrează, ca și celălalt anti-VEGF, cu injecții intravitroase și permite obținerea de rezultate clinice care se suprapun cu alte terapii. Dar cu un avantaj: numărul de șapte injecții intravitreale pe parcursul anului. În practică, după primele trei, practicate la o lună unul de celălalt, injecțiile ulterioare se fac la intervale fixe la fiecare două luni, fără a fi necesară monitorizarea lunară. Când se utilizează medicamente antiangiogene, acestea sunt utilizate pentru a încetini pierderea vederii cauzată de forma exudativă a degenerescenței maculare legate de vârstă. Acestea sunt, de asemenea, indicate pentru tratamentul edemului macular asociat cu retinopatia diabetică. În general, aceste medicamente sunt utilizate în tratamentul afecțiunilor oculare caracterizate prin creșterea de noi vase de sânge în ochi. Cum se utilizează medicamente antiangiogene sunt injectate direct în ochi. Înainte de injectare, ochiul este anesteziat cu o picătură corespunzătoare de ochi, iar pielea înconjurătoare este dezinfectată pentru a evita orice infecție; după aceea, medicamentul este injectat în substanța gelatinoasă prezentă în partea din spate a ochiului, în vitro, inserând un ac foarte fin în sclera, partea albă a ochiului. Nu trebuie exclus faptul că utilizarea unor picături de ochi cu antibiotice este prescrisă după injectare. În general, tratamentul implică o injecție pe lună, dar frecvența dozelor poate varia de la pacient la pacient și, de asemenea, depinde de ingredientul activ utilizat.
..........................

Tratamentul cu Avastin, injectat intravitrean dă rezultate încurajatoare . Injectarea se face în condiţii de sală de operaţii, cu anestezie locală, fără internare. Intervenţia în sine este extrem de uşoară pentru pacient iar riscurile sunt minime.

 Avastin este un produs farmaceutic ce se foloseste în tratamentul cancerului de colon; pacienţii care urmau acest tratament pe cale generală, au constatat o îmbunătăţire a vederii. S-au efectuat studii şi s-a confirmat eficienţa Avastinului în tratarea unor afecţiuni oftalmologice ca degenerescenţa maculară, retinopatia diabetică şi chiar în cazurile incipiente de pterigion.
Studiile clinice sunt in curs de desfasurare in cancerul de san carcinom cu celule renale non-metastatic, in glioblastomul multiform , in cancerul ovarian , in cancerul de prostata rezistente la hormon in cancer la ficat inoperabil și pentru utilizarea locală în cancerul pancreatic .

.....................
Deci inhibarea cresterii anormalea vaselor de sange  va determina moartea celulelor canceroase.
..............