ORTOPEDIE

Fractura este o ruptura sau o intrerupere a continuitatii unui os sau a unui cartilaj tare ce apare de obicei ca urmare a unui traumatism sever si care are ca si efect impotenta motrica insotita de hematom, deformare si durere acuta.

Cele mai intalnite cazuri de fracturi sunt cele de la nivelul membrelor, iar categoria de varsta cea mai afectata este cea a persoanelor de peste 50-60 de ani.

CAUZE
La persoanele sanatoase, fractura are, de obicei, ca principala cauza o lovitura/ traumatism violent rezultat in urma unei caderi sau lovituri si poate fi insotita de leziuni grave precum luxatia sau leziunile neurovasculare.

La pacientii cu diverse boli, fractura apare din cauza deprecierii calitative a oaselor. De exemplu, la femeile care au ajuns la etapa de menopauza poate aparea osteoporoza, aceasta fiind un factor favorizant de aparitie a fracturilor.

Copiii sunt cel mai putin afectati, deoarece in perioada timpurie oasele sunt elastice si sanatoase.

Posibilele cauze de aparitie a fracturii sunt:

·        traumatism grav, lovitura puternica

·         osteoporoza

·         infectie cronica a osului

·         chist osos

·         fractura de stres

·        alte boli congenitale ce afecteaza oasele

SIMPTOME
Primele simptome ce apar in urma unei fracturi sunt durerile severe. Acestea se pot diminua dupa un timp relativ scurt, insa nu vor disparea.

·         durere imediata, puternica

·         durerea se atenueaza treptat, dupa cateva ore, insa nu dispare

·         imposibilitatea de a misca normal zona afectata

 ·        deformarea regiunii afectate

·         vanataie ce apare la 24-48 de ore dupa eveniment


DIAGNOSTIC
Examinarea ortopedica este obligatorie pentru confirmarea unui diagnostic de fractura si pentru a urma un tratament corespunzator.

In majoritatea cazurilor, diagnosticul de fractura are ca justificare o mobilitate anormala, insotita de un zgomot si o senzatie neobisnuita la palpare.

Pentru a stabili diagnosticul, doctorul va cere efectuarea unei radiografii. In cazuri mai speciale, ortopediul poate solicita analizarea prin tomografie sau rezonanta magnetic nucleara.

TIPURI DE FRACTURI

Fracturile se pot imparti in diverse tipuri, dupa mecanismul si locul de producere, respectiv aspectul morfologic.

Fracturi dupa mecanismul de producere

a) fracturi directe
- fractura apare in locul in care a survenit impactul;
- cele mai frecvente fracturi directe sunt diafiza ulnara, diafiza tibila, fractura claviculara.

b) fracturi indirecte
- fractura apare la distanta de locul in care a survenit impactul;
Fracturi dupa locul de producere

a) fracturi epifizare
b) diafizoepifizare
c) diafizare
d) intra-articulare
Fracturi dupa aspect

a) fracturi complete
- simple (transversale, oblice, spiroide, in varf de clarinet, in forma de literelor N, V, T);
- multiple;
- cominutive;
- orificiale.

b) fracturi incomplete
- inflexiuni diafizare;
- cu infundare;
- in lemn verde;
- fisuri;
- rupturi trabeculare;


DESCHISE SI INCHISE

Fractura deschisa si fractura inchisa
Aceste tipuri de fracturi se clasifica dupa aspectul pielii, astfel:

- Fracturi deschise (pielea prezinta plaga si se pot observa oasele)
- Fracturi inchise (pielea nu are plaga, nu se observa oasele)



SIMPLE SI COMINUTIVE

Fractura simpla si fractura cominutiva
Acest tip de fractura se clasifica dupa numarul rupturilor de os in:

- Fracturi simple (ruperea osului intr-un singur loc)
- Fracturi cominutive (ruperea osului in mai multe locuri)

PATOLOGICE

Aceste tipuri de fracturi apar spontan, de obicei fara ca persoana afectata sa fi suferit vreun traumatism. Fracturile patologice apar in zone in care exista tumori osoase, densitate minerala scazuta, infectii sau boli ce deterioreaza structura osului.


 
IN LEMN VERDE

Fractura in lemn verde
Fractura in lemn verde este o fractura incompleta ce apare la copii, in majoritatea cazurilor la unul din  membrele superioare, de obicei din cauza unei caderi.

Deoarece oasele copiilor sunt moi si elastice, acestea nu se rup, ci, de cele mai multe ori, "se indoaie", atunci cand exista o tensiune foarte mare. Astfel, osul nu se fractureaza complet, ci apare o fisura de-a lungul lui.

DE STRES
Fracturile de stres apar  in majoritatea cazurilor la atleti, dansatori, soldati sau persoane care efectueaza activitati intense ce suprasolicita un anumit membru/segment de os. De obicei, acest tip de fractura apare la nivelul membrelor inferioare, respectiv la oasele mici ale talpii plantare si tibiei, deoarece acestea nu au timp se adapteze la suprasolicitare.

VERTEBRALE
Fractura prin compresiune apare la nivelul oaselor coloanei vertebrale, atunci cand corpul vertebral este comprimat pana ajunge la o inaltime mai mica decat cea normala. Aceste fracturi au doua cauze: caderea de la inaltime sau aparitia unei boli precum osteoporoza, afectiune ce demineralizeaza structura osoasa.

FRACTURI OSOASE FRECVENTE
Fracturile ce apar frecvent sunt explicate mai jos:

FRACTURILE BAZINULUI
Fractura bazin
Fractura de bazin reprezinta discontinuitatea la nivelul oaselor care alcatuiesc bazinul (osul iliac, ischion, sacrul si cocisul).

Acest tip de fractura apare frecvent in accidentele rutiere sau din cauza caderillor de la inaltime si se poate asocia in cazuri grave cu o multitudine de alte leziuni ale organelor intrapelviene.
FRACTURILE SOLDULUI
Fractura sold
Fractura de sold poate fi intracapsulara sau extracapsulara si apare de obicei la persoanele varstnice diagnosticate cu osteoporoza.

Datorita acestei afectiuni si a slabirii densitatii osoase ce apare o data cu inaintarea in varsta, fracturile de sold sunt frecvente la persoanele de peste 50 de ani care au suferit o cadere sau un traumatism la nivelul soldului.
FRACTURILE COLULUI FEMURAL
Fractura col femural
Colul femural reprezinta portiunea osoasa a extremitatii femurului ce intra in capsula articulara a soldului.

Factorii favorizanti ai aparitiei fracturii de col femural sunt de cele mai multe ori aceiasi cu cei pe care ii regasim la fractura de sold, persoanele cu varste inaintate si care sufera de anumite boli osoase avand un risc crescut de ruptura in aceasta zona.
FRACTURILE FEMURULUI
Fractura femur
Datorita faptului ca femurul este cel mai puternic os din compozitia scheletului uman, fractura in aceasta zona apare datorita unui traumatism extrem de violent, de cele mai multe ori in accidentele auto.

Fractura femurala se poate prezenta sub diverse forme, respectiv poate fi transversala, oblica, in spirala, cominutiva, deschisa. 
FRACTURILE PERONEULUI
Fractura fibula
Fractura de peroneu se intalneste cu precadere la barbati iar cauzele sale sunt de cele mai multe ori accidentele sportive (in sporturi precum fotbalul), auto sau de munca.

Deseori, fractura de peroneu apare in forma grava, de tip deschis, simpla sau cominutiva, ruptura producandu-se datorita unei lovituri violente si putand fi insotita chiar si de fracturarea tibiei.
FRACTURILE TIBIEI
Fractura tibie
Fracturile de tibie se produc din aceleasi cauze si imbraca aceleasi forme ca si cele de peroneu.

Ambele tipuri de fracturi se produc des in randul barbatilor, de cele mai multe ori prin lovire directa si mai putin prin rasucire. Atunci cand apare la copii, fractura de tibie se vindeca mai rapid, datorita puternicei vascularizatii perioasoase a acestora. 
FRACTURILE GLEZNEI
Fractura glezna
Atunci cand unul sau mai multe oase ce intra in structura articulara a gleznei (maleola laterala, maleola posterioara, maleola mediala si talusul)  sunt rupte, inseamna ca avem de-a face cu o fractura a gleznei.

Fractura apare la toate categoriile de varsta iar cauzele sale sunt rasucirea, impiedicarea, caderea sau lovitura puternica in zona gleznei.
FRACTURILE UMARULUI
Fractura umar
Fracturile de humerus survin in urma traumatismelor puternice, in timpul accidentelor sau cazaturilor pe umar. Afectiunea este prezenta la toate categoriile de varsta, mai frecvent in randul persoanelor de peste 60 de ani, datorita deteriorarii calitative osoase.

In functie de tipul fracturii (cu sau fara deplasare), leziunea se trateaza chirurgical sau conservator.