INDICATII PENTRU BOLNAVII CU CONSTIPATIE

INDICATII PENTRU
BOLNAVII CU
CONSTIPATIE


Constipaţia reprezintă un scaun de consistenţă crescută şi o frecvenţă mai
scăzută (în general mai puţin de trei scaune pe săptămână).
Tratamentul cu purgative (Forlax, Dulcolax) nu este fiziologic, la fel cum
nu sunt şi unele ceaiuri (ceai de cruşin), deoarece în timp lenevesc şi mai mult
colonul.
Tratamentul în constipaţia cronică este de lungă durată şi este preferabil
să fie făcut prin regim dietetic.
Indicaţii dietetice în constipaţie:

· Un consum minim de 1,5 litri pe zi (apă, suc, supă, ceai)
· Consum de fructe, minim 2 fructe pe zi (de exemplu 2 mere/zi)
· Consum de legume crude, minim 2 legume pe zi (de exemplu 2
morcovi/zi) sub formă de salată
· Se recomandă pâine Graham (conţine tărâţe) şi consumul de Müssli -
cereale (4-5 linguri/zi), cu lapte sau iaurt (eventual cu sucuri de fructe).
Se pot consuma şi de tărâţe de grâu (aduc aport de fibre vegetale). Se va
începe cu 2 linguri pe zi, înmuiate în ceai, lapte, iaurt sau miere cu câteva
minute înainte de ale consuma (în timpul mesei de seară). După 14 zile se
va trece la 3 linguri de tărâţe pe zi, iar după alte 14 zile (dacă simptomele
de constipaţie nu se reduc) se va trece la patru linguri pe zi.

Tărâţele se pot consuma ca atare sau pot fi încorporate în pâine,
sărăţele, covrigei, pogăcele în timpul procesului de preparare (înainte de
coacere).
· Folosirea la nevoie (dacă scaunul nu este regulat) de supozitoare cu
glicerină; 1 supozitor pentru declanşarea reflexului de scaun.

· Crearea reflexului de scaun la oră fixă, în condiţii de concentrare şi
absenţă a grabei, pentru a obţine un scaun regulat

· Efectuarea de mişcare zilnic, timp de o oră, favorizează un tranzit
intestinal normal