VIRUSOLOGIE , BACTERIOLOGIE SI PARAZITOLOGIE ,4 Acţiunea agenţilor fizici, chimici şi biologici asupra bacteriilor. Microbiologie ecologică.

CURS 4

Acţiunea agenţilor fizici, chimici şi biologici asupra bacteriilor.
Microbiologie ecologică.


Noţiuni generale
Factorii fizici, chimici şi biologici actionează asupra microorganismelor în functie de:
- caracterul speciei,
- compozitia chimică si faza de dezvoltare (vârsta culturii),
- structura microorganismului (formă vegetativă, sporulată sau capsula),
- densitatea suspensiei bacteriene.
Efectul acţiunii acestor factori este determinat de:
- concentratia şi timpul de expunere ;
- concentratia ionilor de H (pH);
- fenomenul de absorbţie sau adsorbţie.
Efectul poate fi:
- stimulator,
- oprirea multiplicării (bacteriostatic),
- distrugerea bacteriilor (bactericid).

Decontaminarea microbiană este sterilizarea prin căldură umedă, prin căldură uscată sau radiaţii.
Sterilizarea este distrugerea sau îndepărtarea tuturor microbilor inclusiv a sporilor.

Dezinfectia este distrugerea formelor vegetative ale microorganismelor, dar nu în mod necesar şi a sporilor.
În laboratorul de microbiologie sterilizarea se obtine prin următorii agenti:

Căldură uscată
- încălzire la roşu,
- flambarea,
- incinerarea,
- aer cald;

Căldură umedă
- peste 1000C (autoclavare),
- sub 1000C (pasteurizare, tindalizarea);
Filtrare.
Radiatii ultraviolete.
Radiatiile gamma şi X.
Microunde.
În chirurgie şi stomatologie se mai poate folosi sterilizarea chlmică prin oxid de etilen, care nu se mai foloseşte în microbiologie.

Sterilizarea

Sterilizarea prin căldură uscată
Încălzirea la roşu
- este indicată pentru firul drept , ansa şi spatula de însămanţare.
Flambarea
- este înfierbântarea obiectului de sterilizat prin trecerea repetată prin flacără, timp de câteva secunde şi se recomandă pentru: capilarele pipetelor Pasteur, gura eprubetelor şi a flacoanelor.
Incinerarea
- este arderea cu reducere la cenuşă.
- în laboratorul de microbiologie este indicată pentru material din plastic, reziduuri organice solide, gunoiul, cadavrele şi carcasele animalelor de experienţă.
Această metodă pune probleme de control al poluării mediului şi siguranţei microbiologice.

Sterilizarea prin aer cald
Etuva (poupinelul)
Este o incintă cilindrică sau paralelipipedică cu pereţi dubli din tablă, termoizolanti,
Rezistenţa electrică şi un termostat permit mentinerea constantă a temperaturii selectate, uniformizată în incinta de sterilizare printr-un­ sistem de ventilatie.
Obiectele de sterilizat se aşează pe rafturi din sită metalică.
Procedură:
Se aşează obiectele pentru sterilizare pe rafturi, fără a umple incinta, până la refuz, se lasă mici spaţii între ambalaje, pentru circulatia nestingherită a aerului cald.
Se închide uşa aparatului, se deschid orificiile de ventilaţie şi se conectează aparatul la reţeaua electrică. Etuvele mari au ventilator cu palete, care porneşte odată cu rezistenta electrică.
Se monitorizează timpul de sterilizare din momentul când temperatura arată 160°180°C, care este de o oră.
Se scot obiectele sterilizate numai după răcirea aparatutui.
Indicatii:
-obiecte de laborator din sticlă (eprubete), flacoane, pipete, plăci Petri;
- obiecte din portelan (mojare, pistile),
- seringi Louer din sticlă,
- instrumentar chirurgical,
- substante grase, pulberi.
Contraindicatii:
- soluţii apoase,
- obiecte din cauciuc sau garnituri din cauciuc,
- seringi din sticlă cu metal,
- tesături şi vată din bumbac sau fibră sintetică,
- materiale contaminate din laborator.
Sterilizarea prin căldură umedă
Sterilizarea la peste 300°C
Se utilizează autoclave in care vaporii de apă saturati realizează:
- 115°C corespunde la 0,5 atm
- 121°C corespunde la 1 atm
- l34°C corespunde la 2 atm

Autoclavul
Este un cazan cu pereţi rezistenti in care, dup închiderea etanşă cu un capac masiv , presat cu buloane sau un sistem cabeston, vaporii de apă se comprimă la presiunea necesară sterilizării.
Autoclavul cu perete simplu
Acestea pot fi verticale sau orizontale şi sunt indcate pentru sterilizarea solutiilor şi materialelor contaminate din laborator.
Se mai sterilizează sticlărie pentru culturi de celulă şi aparatele de fitrare.
Vaporii provin din apa aflată in cazanul de presiune şi pătrund în camera de sterilizare de jos în sus prin suportul de tablă perforată pe care se aşează obiectele de sterilizat.
Un monometru controlează presiunea din interiorul cazanului.
Un robinet de vapori, aflat în partea superioară a autoclavului, pune in legătură cazanul cu exteriorul.
A1 doilea robinet, aflat la partea inferioară, permite evacuarea apei din cazan.
O supapă de siguranţă evacuează vaporii când presiunea lor depăşeşte limita de securitate.
Cazanul este cuprins într-un manşon de tablă groasă, care la partea inferioară formează un loco pentru adaptarea sursei de căldură, sau poate fi conectat la o sursă de curent
Procedura
l. Se toarnă apă în cazan prin incinta de sterilizare, până la 2-3 cm sub nivelul suportului.
2. Se aşează pe suport obiectele de sterilizat, în ambalajul lor.
Ambalajele sunt: flacoane, eprubete, coşuri pentru eprubete, flacoane mici, cutii, casolete, hârtie pentru împachetarea unor obiecte, găleti sau saci termorezistenţi, pentru materialul de laborator contaminat.
Se introduc flacoanele cu capacul semiînşurubat cutiile întredeschise, casoletele cu orificiile deschise, găleţile fără capac.
3. Se închide etanş capacul strângând buloanele diametral opus in cruce, întâi cu mâna, apoi complet cu pârghie.
4. Se conectează la sursa de căldură.
5. Se deschide robinetul pentru evacuarea aerului.
6. O dată cu vaporii de apă, prin robinetul deschis, se evacuează şi aerul din incinta de sterilizare, asigurând o convectie puternică: vaporii in contact cu obiectele reci cedează căldura şi se condensează presiunea lor tinde să scadă şi atrage altă cantitate de vapori care transporta şi cedează căldura ş.a.m.d.
Aerul este complet evacuat din incinta de sterilizare, când încetează să mai barboteze apa.
7. Închide robinetul de evacuare a aerului.
8. Când presiunea ajunge la valoarea aleasă se reglează sursa de căldură pentru a menţine presiunea pe toatâ durata sterilizării.
9. Se întrerupe sursa de căldură şi lasă aparatul să se răcească până când manometrul indică zero atmosfere. Numai în acest moment deschide lent robinetul de vapori, apoi cazanul.
10. Nu se deschide autoclavul cât timp presiunea este peste cea atmosferică pentru că lichidele fierbinti vor fierbe exploziv şi se pot sparge fÎacoanele.
11. Lasă materialele pentru uscare în autoclavul deschis, când materialele ajung sub 80°C pot fi scoase. Aceasta durează în functie de volumul ambalajelor şi vâscozitatea solutiilor. Flacoanele mari cu mediu agarizat pot necesita şi câteva ore.
Dezavantaje
În ambalaje pot persista pungi de aer, cantitatea mare de condens în timpul sterilizării, uscarea dificilă după sterilizare impune o serie de precauţii (evitarea contactului cu obiecte ambalate în hârtie cu suprafeţe nesterile, până la perfecta uscare a ambalajului).



Pasteurizarea
Este o metodă de sterilizare parţială, prin care se distrug numai formele vegetative, deoarece utilizează temperaturi puţin ridicate şi de scurtă durată:
- 650C pentru 30 min,
- 80-900C pentru 1-2 min,
- 91-950C pentru câteva secunde.
Scăderea temperaturii se face brusc. Acest procedeu se foloseşte la sterilizarea laptelui, unde distruge formele vegetative fară a provoca alterarea vitaminelor, a enzimelor, a proteinelor.
Tindalizarea (sterilizarea fracţionată)
Este încălzirea la temperaturi de sub 100°C.
Principiu: in medii ce permit germinarea sporilor, încălziri repetate omoară atât formele, vegetative existente iniţial cât şi pe cele germinate din spori în intervalele dintre încălziri.
Indicaţii: sterilizarea unor medii de cultură, alimente.
Necesar:
- autoclav pentru tindalizare la sub 100°C, în vapori fluenţi
(autoclav cu robinetul pentru vapori deschis);
- boia de apă sau nisip pentru tindalizări sub 1000C.
Procedură:
Substantele de sterilizat in volume mai mici de 1 litru, se menţin 30-60 min la 80-90°C, 3-8 zile consecutiv, la temperatura impusă de compozitia lor.
În intervalele dintre încălziri, recipientele se ţin la temperatura camerei pentru germinarea sporilor.
Filtrarea
Este trecerea unui fluid printr-un corp poros.
Filtrele cu porozităti convenabile pot debarasa de microorganisme fluidul filtrat, acestea fiind retinute mecanic şi electrostatic in porii filtrului.
Se recomandă pentru sterilizarea: aerului, a unor medii de cultură sau reactivi care nu suportă încălzire.
Filtrele clasice sub forma unor
- lumînări goale pe dinăuntru şi închise la capăt (bujii filtrante), confecţionate din porţelan (filtre Chamberland), sau
- pământ de infuzorii (filtre Berkefeld), sau
- plăcile filtrante din azbest impregnat cu caolin (filtre Seitz) sau
- sticlă poroasă (filtre Schott), sunt astăzi înlocuite prin
- membrane filtrante din acetat de celuloză cu porozităti între 1 şi 0,025 µm.
O membrană cu porozitatea de 0.22 pm retine tonte bacteriile.
Aceste membrane sunt fixate pe un suport perforat din otel inoxidabil şi montate in partea superioară şi inferioară a unei pâlnii adaptate la sistemul de filtrare negativă şi pozitivă.
Membrana împreună cu pâlnia montate la recipientul de colectare a fluidului filtrat sunt sterilizate în prealabil ln autoclav.
Filtrele HEPA (High Efficiency Particulate Air Filtres) sunt folosite pentru sterilizarea aerului din boxele de siguranţă antiepidemică, a celor cu aer laminar etc.

Sterilizarea prin radiatii ultraviolete (UV)
Se mai numesc şi lămpi germicide sunt tuburi din sticlă specială în care descărcările electrice într-o atmosferă cu vapori de mercur, la joasă presiune, generează radiatii UV.
Cantitate de ozon produsă de lămpile germicide din spitale şi laboratoare nu depăşeşte
concentratia periculoasă de o parte la 10 milioane şi scade progresiv cu vârsta lampii.
Viata de funcţionare a lămpilor,germicide uzuale, este de 100 ore, dar scade dupa aprinderi frecvente.
Când intensitatea radiatiei UV produse scade sub 60% din cea nominală, după şi din timpul prevăzut, lămpile trebuie schimbate.

Lămpi germicide
Lămpile speciale cu catod rece au o viaţă mai lunga.
Pentru a mentine efectul germicid maximal, lămpile trebuie periodic curăţate prin ştergere cu o cârpă moale umezită în alcool, amoniac şi apă.
Aceste lămpi se recomandă pentru:
- reducerea încărcăturii microbiene a spaţiilor de lucru,
- bariere protectoare între aria cu animale inoculate, boxele de necropsie şi persoanele din laborator sau animalele sănătoase,
- laboratoarele care nu au hote le pot folosi pentru repartizarea mediilor de cultură, manipulării aseptice,
- suprafeţe din laborator, nu în timpul lucrului.

Radiaţiile gamma şi X
Sunt radiatii ionizante foarte eficiente pentru sterilizare, utilizarea lor: trebuie să fie folosite cu prudentă pentru că pot distruge şi celulele umane.
Aceste radiatii generează radicali liberi, care reactionează chimic cu proteinele şi acizii nucleici provocând moartea bacteriei.

Microunde
Se utilizează pentru resterilizarea mediilor de cultură care au fost depozitate timp îndelungat, sterilizarea rezultă din căldura produsă de microunde, decât ca un efect direct al lor.

Ultrasunete
Sunt bactericide prin fanomenul de cavitatie pe care îl produc la trecerea prin apa extra şi intracelulară, determmond dezagregarea structurii bacteriene.

Controlul eficientei steritizării
Se face prin indicatori:
- fizici (manometre, termometre),
- chimici şi
- biologici.

Indicatori chimici pentru sterilizarea prin căldură
Se folosesc substante chimice al căror punct de fuziune este cunoscut la care aspectul substantei se schimbă exemplu:
- floare de sulf 115°C,
- tiouree 180°C,
- acid benzoic 121-122°C.

Indicatori biologici
Fire de bumbac impregnate cu spori de Bacillus stearotermophilus (pentru etuve) sau fiole cu suspensie B. stearotermophilus (pentru autoclave), au o mai mare fidelitate.
După sterilizare se testează viabilitatea sporilor prin însămânţarea lor în medii adecvate.

Testul Bowie & Dick
Teste Bowie & Dick - indica puterea de penetrare a aburului in timpul procesului de sterilizare.
Conform legislaţiei in vigoare acest test este obligatoriu pentru autoclave, inainte de efecturarea primei sterilizări.
Utilizare:
- zilnic dacă se sterilizeaza doar textile;
- cel putin o data pe săptamână dacă se sterilizeaz şi instrumentar;
- dupa fiecare reparatie a sterilizatorului.
Indicatorul din mijlocul pachetului trebuie sa vireze uniform si pe toata suprafaţa schimbandu-si culoarea.
Se realizează un ciclu de sterilizare complet ( cu pre şi postvacuumare) la temperatura de 134°C, timp de 3,5 min.
Dacă penetrarea aburului nu a fost uniformă, au existat pungi de aer, culoarea benzilor este neuniformă (apar pete mai clare), în această situaţie, sterilizarea nu a fost eficientă, autoclavul nu trebuie utilizat şi se apelează la tehnician pentru verificare.
La sfârşitul ciclului complet de sterilizare se extrage din pachet testul şi se interpretează rezultatul. Dacă ciclul a fost eficient (absenta aerului rezidual sau a pungilor de aer), schimbarea culorii modelului geometric imprimat este uniformă.

DEZINFECŢIA
Este procedeul prin care se distrug microorganismele patogene, fără a fi necesară distrugerea germenilor saprofiţi.
În laboratorul de microbiologie sunt folosite substante chimice pentru dezinfectia: mâinilor, duşumelelor, meselor, cuştilor de animale şi a unor produse patologice (sputa, fecale).
Aceste substanţe se numesc:
- dezinfectante, dacă din cauza efectelor iritante sau toxice se pot aplica numai pe suprafeţe inerte şi
- antiseptice, dacă toxicitatea este mai redusă, permite aplicarea lor pe tegumente, unele mucoase sau plăgi.

Uneori aceeaşi şubstanţă (cloramina B) în solutii diluate este antiseptic, iar în soluţii concentrate este dezinfectant.
Cele mai sensibile la substanţele dezinfectante sunt:
- organismele sub formă vegetativă (bacterii, fungi, protozoare);
- virusurile cu înveliş lipidic;
Relativ rezistente sunt: micobacteriile, virusurile nude.
Rezistente sunt: endosporii bacterieni, sporii fugici.

Un dezinfectant trebuie să îndeplinenscă următoarele conditii:
- să actioneze asupra unui număr cât mai mare de agenţi patogeni;
- să producă inactivitatea ireversibilă a germenilor într-un timp cât mai scurt şi să acţioneze cât mai independent de condiţiile de mediu;
- să fie cât mai stabil, să-şi păstreze calităţile cât mai mult timp în condiţii obişnuite;
- să fie uşor de manipulat, ieftin, să nu fie inflamabil sau explozibil.

În laboratorul de microbiologie se folosesc:
Formolul (soluţie de aldehidă formică 40 % în apă),
- este toxic asupra bacteriilor (forme vegetative şi spori), a virusurilor;
- se foloseşte sub formă de: vapori (dezinfectia camerelor), lichidă (prin stropire, pulverizare cu vermorelul) sau prin imbibare (o parte formol comercia140% şi H2O).
Mertiolatul de sodiu
- În soluţie de 1/2000 pentru dezinfectia: mâinilor, instrumentarului contaminat, obiectelor din piele, cauciuc.
Alcoolul etilic (spirtul)
- alcoolul de 700,
- alcoolul dublu rafinat (960 alcoolice) are o acţiune dezinfectantă slabă, coagulează rapid albuminele din mediu care formează astfel un strat protector pentru bacterii.
Alcoolul de 70° acţionenză mai lent, mai profund şi se foloseşte pentru dezinfecţia: mâinilor, instrumentelor. El poate fi obtinut din 100 ml alcool de 96o şi 400 ml AD.
Glicerina
Este un lichid vâscos care se amestecă bine cu apa, se foloseşte pentru distrugerea bacteriilor, dar poate conserva unele virusuri.
Fenolul
În stare pură sunt cristale incolore care devin roşietice în contact cu aerul, din cauza oxidării.
Se păstrează în vase brune în concentratie de 3-5 %, omoară microbii în 36-60 min.
Puterea dezinfectantă a unor substante chimice se exprimă în comparatie cu cea a fenolului, stabilindu­se „indicele fenolic".
Crezolii (metilfenolii) sub formă lichidă, au efect toxic asupra protoplasmei;
Creolina
- Este amestec de crezoli activati cu săpun de gudron, este un lichid brun închis solutie 5-10 % cu AD, are efect bactericid crescut, dar cu miros neplăcut.
Amestecul sulfocromic
Trebuie să fie nelipsit de pe masa de laborator, pentru sterilizarea pipetelor, lamelor contaminate.
După utilizare amestecul se oxidează, din roşu-portocaliu, devine verde, în acest caz trebuie schimbat.
Sublimatul (bicromura de mercur)
Este o sare slabă, cristalină, incoloră are putere bactericidă în solutie de 1% este bactericid în 1-10 min, iar în sol. 1/500, omoară formele sporulate în 45-60 min, nu alterează tegumentele şi mobilierul, nu este toxic pentru om şi animale.
Varul cloros
Este o pulbere grunjoasă albă, cu miros puternic de clor.
Cand este proaspăt conţine 25% clor.
Se adaugă 200-400g var în fiecare kg de spută sau fecale. Se poate obtine laptele de var sol. 10%, se foloseşte pentru dezinfecţia sputei, cuşti de animale, etc.
Cloramina
Este o pulbere fină, cristalină, albă, uşor gălbuie cu miros de clor activ.
În concentratie de 0,1-5%, distruge sporii, iar 5-10 % pentru distrugerea bacilului Koch.
Permanganatul de potasiu (KMnO4)
Sunt cristale mari violet închis, se folosesc pentru dezinfecţia: mâinilor sol. 1%, mucoasei bucale sol. 1/5000, mucoasei oculare 1/10.000
Apa oxigenată (H2O2) sau peroxidul de hidrogen,
Are putere bactericidă prin eliberarea de O2, se utilizează în concentratia de 3%.
Bazele tari
Hidroxidul de sodiu 2-4%, omoară bacteriile, virusurile
Varul (oxidul de calciu) se stinge cu apă (600 ml apă la 1 kg de var) este hidroxidul de calciu, din el se obtine laptele de var sol. 10%, iar sol. 20% se foloseşte pentru dezinfectia fecalelor, urinii.
Săpunurile sunt săruri de sodiu ale unor acizi graSi, ele acţionează prin emulsionarea grăsimilor şi îndepărtarea mecanică a murdăriei.
Detergentii
Au actiune bactericidă şi de emulsionare, se folosesc pentru materialele de laborator, înlocuind săpunul.
Detergeniii anionici,
Dau prin disociere, anioni organici toxici, activi mai ales pe bacterii Gram pozitive, pentru spălarea: instrumentarului, a aparaturii, pardoselelor, mobilierului, tesăturilor.
Detergentii cationici
Au acţiune antiseptică mai puternică decât a celor anionici, ex. Bromocetul, dezinfectant in sol. 1% şi antiseptic în sol. 1‰ . Deoarece în prezenta săpunurilor îşi pierde din activitatea antimicrobiană, este necesar ca pentru aseptizarea mâinilor să fie indepărtat săpunul cu apă şi apoi cu alcool.
Detergentii amfolitici
Se folosesc in sol. apoasă 1% , pentru dezinfecţia instrumentarului de laborator, a mobilierului.