Efectele rezelor X asupra organismului uman . Referat


Razele X, sau radiatiile X, sunt o forma de radiatii electromagnetice. Acest tip de raze mai sunt cunoscute si sub numele de radiatii Rontgen, dupa numele lui Wilhelm Conrad Rontgen. Acesta a descoperit aceste raze, pe care le-a numit X, deoarece erau necunoscute pana atunci.
Tehnologia care foloseste raze X   ii ajuta pe medici sa vada anumite organe din interiorul organismului uman. Aceste organe sunt observate foarte usor cu ajutorul razelor X. De asemenea, cu ajutorul raxelor X modificate se pot observa si plamanii, vasele de sange sau intestinele.
Investigatiile cu raze X sunt usor de realizat si nedureroase. Razele X patrund in organism si sunt absorbite in cantitati diferite, in functie de densitatea organului prin care trec. Pe radiografiile cu raze, organele cu densitate mare, precum oasele, se vad intr-o nuanta de alb. Organele mai putin dense, precum plamanii, sunt reprezentate in nuante inchise. Grasimea si muschii au tonuri de gri.

Razele X sunt din ce in ce mai folosite in medicina pentru diverse investigatii. In doze mari insa, aceste investigatii pot avea efecte nocive asupra organismului uman. Este indicat ca investigatiile cu raze X sa fie facute cat mai rar si doar atunci cand au fost epuizate celelalte tipuri de investigatie.
Radiografiile, tomografiile computerizate, mamografiile, urografiile sau fluoroscopiile sunt investigatii medicale care utilizeaza raze X. Radiografia este investigatia cea mai putin iradianta. Unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism este millisievert (mSv).
Doza maxima admisa de radiatii acumulate pe durata unui an nu trebuie sa depaseasca 20 mSv. Cantitatea de radiatii emise de o radiografie pulmonara este de 0,1-0,6 mSv. O radiografie dentara are o doza de radiatii de 0,02 mSv.

Femeile gravide au în mod expres interzis la radiografii în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, când se formează organele fătului.

Radiatiile duc la modificarea ADN-ului si la distrugerea celulelor. In urma radierii cu raze X creste riscul de avort spontan, de malformatii congenitale sau anomalii cerebrale, precum retard mintal. De asemenea, expunerea gravidei al raxe X poate duce la aparitia in copilarie a leucemiei sau a diverselor tipuri de cancer. 


"Riscul fetal e major în primul trimestru de sarcină şi cel mai mic în ultimul trimestru. Expunerea la doze mari în primele 3-5 săptămâni de la concepţie poate duce la împiedicarea implantării. Dacă expunerea are loc în primele 10 zile de la concepţie, pot avea loc efecte letale sau embrionul nu va fi afectat deloc. În cazul în care investigaţiile sunt absolut necesare, pacienta trebuie protejată obligatoriu de o barieră de plumb",