ELEMENTE DE PATOLOGIE A APARATULUI DIGESTIV INFERIOR: apendicita, elemente de patologie chirurgicală a colonului, a rectului şi a canalului anal
- Apendicita acută:
Termenul de apendicită a fost propus de R. Fitz, care a susţinut ideea de apendicectomie (articol publicat în 1886). Este cea mai frecventă urgenţă abdominală (1/50-60 din locuitori prezintă în timpul vieţii apendicită acută). Nu are predispoziţie rasială. Apendicectomia constituie 1-2% din toate operaţiile chirurgicale. Cauza determinantă a apendicitei acute este infecţia microbiană (teoria infecţioasă a lui Aschoff). De la nivelul foliculilor limfatici, infecţia se propagă în toate straturile şi în formele complicate depăşeşte peretele apendicelui. În apendicite pot fi identificaţi anumiţi germeni, de obicei cei prezenţi în colon, uneori asociaţi. Escherichia Coli este prezentă aproape constant, asociată uneori cu streptococ, stafilococ sau anaerobi (Clostridium perfringens şi Baccilus funduliformis). Mai ales la tinerii sub 15 ani apendicita acută poate fi cauzată de agenţii infecţioşi. Microbii provin din lumenul apendicelui, străbat mucoasa lezată şi infectează peretele. Factorii favorizanţi ai difuzării infecţiei sunt cei care îngustează sau obstruează lumenul apendicelui (cavitatea închisă Dieulafoy) cuduri, bride, aderenţe, edem al mucoasei, coproliţi prezenţi în 30-50% din cazuri, corpi străini (diferiţi sâmburi) prezenţi în 20-30% (4).
Anatomie patologică: inflamaţiile peretelui apendicular se clasifică în forme endogene (localizate la nivelul apendicelui) şi exogene (depăşesc peretele).
Formele endogene sunt în ordinea gravităţii, următoarele trei:
- catarală (congestivă): apendicele şi mezoul său sunt congestionate, tumefiate, cu edem şi hipervascularizaţie a seroasei. Mucoasa este congestionată. Microscopic, se constată un infiltrat leucocitar şi hipertrofia foliculilor limfatici cu invadare de către polinucleare;
- flegmonoasă (purulentă, supurată, empiem apendicular): apendicele este mărit de volum, turgescent şi friabil, conţinând un lichid purulent sub
tensiune. Mezoapendicele este foarte infiltrat si friabil. Seroasa este acoperită de false membrane de fibrină. Mucoasa prezintă ulceraţii şi necroze. În cavitatea peritoneală se constată prezenţa unui exsudat clar sau tulbure (sero-purulent sau purulent, inodor sau fetid). - gangrenoasă: leziunea poate fi limitată ca o pată, sau cuprinde apendicele în totalitate (forma hemoragică şi necrozantă) realizând aspectul de „frunză veştedă". Apendicele este tumefiat, cu abcese şi zone de necroză a peretelui. La nivelul mucoasei se constată ulceraţii întinse. Seroasa este acoperită cu false membrane de fibrină. Vasele apendiculare sunt trombozate. Germenii obişnuiţi sunt cei anaerobi, în peritoneu găsindu-se un revărsat abundent purulent, fetid şi hiperseptic. In situaţia în care lumenul apendicelui este obliterat la bază prin coproliţi sau edem, porţiunea distală a apendicelui va fi plină de secreţie seropurulentă sub presiune, formând empiemul apendicular (4).
Formele exogene se caracterizează prin propagarea infecţiei în afara apendi-celui. Diseminarea germenilor în peritoneu se face pe căile limfatice, prin difuziunea transparietală sau prin perforaţii vizibile macroscopic. Revărsarea rapidă a germenilor în cavitatea peritoneală determină o peritonită acută secundară, difuză.
Forma acută tipică - semne funcţionale: durerea abdominală, semnul major al apendicitei acute, survine de obicei în plină sănătate sau pe fondul unui uşor disconfort digestiv. Debutul durerii este brusc sau mai insidios, dar creşte treptat în intensitate. Debutul brusc ca o durere paroxistică localizată periombilical sau eventual în epigastru poate evoca debutul unui sindrom ocluziv şi reprezintă „colica apendiculară"; se datoreşte obliterării lumenului apendicelui prin corp străin. La înlăturarea spontană a obstacolului, durerile se pot remite. Frecvent durerea se manifestă iniţial în epigastru sau în regiunea periombilicală, apoi se localizează după câteva ore sau zile în fosa iliacă dreaptă. Durerea creşte treptat în intensitate şi poate cuprinde apoi întreg abdomenul. La mulţi bolnavi durerea debutează direct în fosa iliacă dreaptă. Durerea devine ulterior continuă. Iniţial bolnavul este agitat şi mereu îşi schimbă poziţia. După câteva ore, va evita mişcările şi mersul, care îi accentuează durerea. Poziţia antalgică constă în menţinerea coapsei drepte în flexie şi uşoară abducţie; orice mişcare determină o crispare dureroasă. Durerea determină prezentarea bolnavului la medic. Efortul, tusea, accentuea-ză durerile („semnul tusei"). Se asociaza inapetenţa, tulburările de tranzit (constipaţia). Semne generale: temperatura se menţine de obicei sub 38°, tahicardia este proporţională cu gravitatea infecţiei şi temperatura, fiind marcată în fazele tardive ale bolii. În peritonitele apendiculare avansate apare discordanţă caracteristică dintre pulsul tahicardic de amplitudine mică şi temperatură redevenită normală sau scăzută. Frisoanele, febra peste 38°, sunt semne prezente în perforaţia apendicelui (4).
Examenul obiectiv: bolnavul este liniştit, evită orice mişcare şi menţine flexia antalgică a coapsei drepte pe abdomen, şi prezintă crispare dureroasă la mişcări. Limba este încărcată, adesea saburală. Halena este fetidă.
La inspecţie se constată o diminuare a mişcărilor respiratorii la nivelul hemiabdomenului drept şi chiar un blocaj al mişcării peretelui abdominal în inspir. În formele avansate se constată distensia abdomenului. Dacă tuşeşte bolnavul acuză dureri în fosa iliacă dreaptă şi, reflex, bolnavul apasă şi imobilizează cu ambele mâini peretele abdominal din regiunea fosei iliace drepte. Caracteristic pentru apendicita acută este exacerbarea durerii din fosa iliacă dreaptă la palpare. Palparea se face cu palma întreagă, cu blândeţe, începând din fosa iliacă stângă spre flancul stâng şi epigastru. Aceste regiuni nu sunt sensibile la palpare, dar mobilizarea retrogradă a gazelor din colon cu distensia cecului şi mişcarea peretelui abdominal pot accentua durerea din fosa iliacă dreaptă (manevra Rowsing). Palparea fosei iliace drepte exacerbează durerea. In apendicita acută, durerea nu poate fi localizată în anumite puncte deoarece se constată zone dureroase. Iacobovici a descris în apendicita acută o zonă dureroasă triunghiulară, delimitată medial de marginea externă a muşchiului drept abdominal, inferior de linia orizontală ce uneşte spinele iliace antero-superioare şi lateral de linia ombilic - spina iliacă antero-superioară dreaptă. Punctul dureros descris de Mc Burney aproximativ la jumătatea liniei ombilic-spină iliacă antero-superioară dreaptă (de fapt în original la 1,5-2 inch de spină, adică la 4-5 cm) se află de fapt în plină zonă dureroasă. Adesea se găseşte în fosa iliacă dreaptă apărarea mus-culară, care poate fi învinsă prin palpare blândă.
În apendicita acută muşchii peretelui abdominal sunt în stare de contractură tonică permanentă şi involuntară. Localizată iniţial în fosa iliacă dreaptă, contractură se întinde în paralel cu procesul de difuziune a infecţiei în interiorul peritoneului. In peritonita apendiculară difuză, defensa musculară este generalizată. Examenele paraclinice: leucocitoza în jur de 10.000/mm3 cu/sau fără polinucleoză (80-90%) şi VSH-ul mărit sunt caracteristice. Creşterea leucocitelor la 12.000/mm3 în prezenţa tabloului clinic de apendicită acută este sugestivă pentru diagnostic. Radiografia abdominală (renală simplă), ecografia rinichilor şi urografia sunt utilizate pentru efectuarea diagnosticului diferenţial cu colica renală. Foarte rar în perforaţiile apendiculare este prezent pneumoperitoneul (0-7%) (11). Imagini hidro-aerice apar în complicaţiile mecano-inflamatorii ocluzive.
Ecografia permite identificarea cu uşurinţă a stazei reno-ureterale şi deci a litiazei. Recent s-a constatat că ecografia are rol şi în diagnosticul pozitiv al apendicitei acute prin evidenţierea apendicelui inflamat ca o structură nedeformabilă la compresiunea gradată, cu extremitatea distală închisă, cu structură tubulară multistratificatăşi cu un diametru mai mare de 6 mm (4).
Tabloul clinic se agravează şi se realizează diferite forme de apendicită:
Plastronul apendicular (blocul apendicular, peritonita localizată cu plastron). Acest plastron apare de obicei la 24-72 ore de la debutul crizei. După tabloul iniţial clasic de apendicită acută se constată reducerea contracturii abdominale din fosa iliacă dreaptă, care este înlocuită cu o zonă de împăstare dureroasă, nedepresibilă. Se constată pierderea supleţei parietale şi o rezistenţă inegală la palpare. Se decelează o tumoră inflamatorie cu o sensibilitate dureroasă vie la palpare, cu contur şters, nedepresibilă, renitentă la presiune, fixată posterior şi uneori aderentă chiar de peretele abdominal anterior. Bolnavul trebuie internat şi se urmăreşte evoluţia durerii locale, a tranzitului intestinal, diametrul împăstării, febra, pulsul, leucocitoza. Sub tratament medical plastronul se poate remite, sau evoluează spre abces apendicular şi peritonita generalizată (în doi şi trei timpi). Rezoluţia se obţine prin tratament medical: repaus la pat, regim alimentar hidric, reechilibrare hidro-electrolitică şi mai ales prin antibioterapie masivă. Local se aplică o pungă cu gheaţă. Se urmăreşte: starea generală, evoluţia durerii abdominale, tranzitul intestinal, diametrul tumorii, febra, pulsul, leucocitoza. în caz de remisiuni se constată scăderea febrei şi a leucocitozei, starea generală se ameliorează, durerile se reduc, se reia tranzitul intestinal. Local, se constată reducerea treptată a diametrului tumorii până la dispariţie; în blocul apendicular tratamentul chirurgical (apendicectomia) este indicată la 2-3 luni după „răcirea" com-pletă obţinută prin tratament medical (4).
Abcesul apendicular. Este mai frecvent în localizările retrocecale şi mezoceliace. Porţiunea centrală a plastronului se ramoleşte şi conţine puroi.
La examenul local se decelează la palpare o zonă de fluctuenţă. Clinic, starea generală se agravează în continuare sau după o perioadă de aparentă remisiune. Ascensionarea curbei febrile a leucocitozei şi tahicardiei se însoţeşte de ileus dinamic cu greţuri, vărsături şi reacutizarea durerilor. Limba este saburală, faciesul bolnavului este intoxicat. Abcesul apendicular poate fistuliza la piele (rar) într-un organ cavitar sau mai frecvent în peritoneu (peritonita în doi şi trei timpi).
Peritonita generalizată. Reprezintă o complicaţie gravă a apendicitei acute. Durerea se exacerbează brusc şi apoi apar semnele de peritonita. Generalizarea se produce după un interval de câteva ore până la 1-2 zile de la debutul clinic al apendicitei acute. Tranzitul intestinal este oprit. Starea generală este alterată. Este prezentă febra de tip septic şi leucocitoza de 15-20 000/mmc, cu neutrofilie. In formele avansate bolnavul este şocat (4).
Tratamentul apendicitei acute Gravitatea şi frecvenţa crescută a complicaţiilor posibile din apendicita acută neoperată contrastează cu evoluţia favorabilă a bolnavilor după intervenţia efectuată în timp util. Terapia medicală cu antibiotice, antispasticele şi punga cu gheaţă la nivelul fosei
iliace drepte nu asigură vindecarea apendicitei
acute; frecvent după o scurtă perioadă de ameliorare
urmează etapa complicaţiilor cu risc major şi intervenţii
chirurgicale mult mai dificile (50% din bolnavii
amelioraţi recidivează, iar la 10% din aceştia
survine perforaţia apendicitei acute în intervalul până la un
an), în acest context se acceptă astăzi
practicarea ablaţiei chirurgicale a apendicelui în
urgenţă ca metoda optimă de tratament.. Se recomandă
tratamentul chirurgical radical în toate cazurile
de apendicite acută.. Aperidicectomia
clasică este o intervenţie simplă din
punct de vedere tehnic, rapidă şi practicabilă în condiţii
foarte bune printr-o incizie relativ mică şi acceptabilă
pentru estetica pacientului. In formele grave
de apendicită să nu uităm însă că este preferabilă
o incizie mai mare care să permită intervenţia
chirurgicală la vedere în condiţii optime, ceea ce favorizează o
evoluţie postoperatorie bună(4). Inciziile
pentru apendicectomie pot fi:
- oblice: Mc Burney (1889), Roux, Sonnenburg, Finney, Morris. Aceste incizii nu sacrifică musculatura, inervaţia sau vascularizaţia peretelui;
- verticale: pararectală (Jalaguier);
- transversale (Chaput, Delageniere).
Evoluţia
bolnavului apendicectomizat
este
de regulă benignă. în peritonitele apendiculare este necesară
postoperator reechilibrarea corectă hidroelectrolitică.
Antibioterapia energică se instituie preoperator
sau intraoperator şi este absolut necesară în
apendicitele gangrenoase şi peritonite (4). Apendicectomie
laparoscopică
se justifică în sindromul dureros de cadran abdominal inferior
drept la femeie, la obezi şi eventual pentru unele
considerente estetice; în prezent nu există un consens
pentru intervenţia laparoscopică.
Apendicita
cronică
- sechelă
după retrocedarea
inflamaţiei din apendicita acută. Diagnosticul
de apendicită cronică este de fapt rezultatul
excluderii altor afecţiuni la un bolnav cu acuze abdominale. Semnele
subiective nu sunt proprii
apendicitei cronice. Există descrise diverse forme
clinice foarte
diferite
de apendicită cronică, în funcţie
de simptomele dominante:
- forme digestive: gastralgică, colecistopată, colică;
- extradigestive: afecţiuni urinare, ginecologice, nevralgii parietale, simptoma-tologie iliacă dreaptă, nevroze, arteriopatii.
Tratamentul
apendicitei
cronice este exclusiv chirurgical şi constă în apendicectomie
efectuată la rece.
Se recomandă atenţie la liza aderenţelor pericecale
şi periapendiculare. De obicei evoluţia postoperatorie
este fără complicaţii (4).
PATOLOGIA
CHIRURGICALA A COLONULUI:
- Boala Crohn este o afecţiune inflamatorie cronică de etiologie necunoscută care poate atinge toate segmentele tubului digestiv, dar cel mai frecvent ileonul terminal şi colonul. Localizările sunt în general multiple, separate de zone sănătoase. Boala poate avea şi manifestări extradigestive, care pot însoţi pe cele digestive sau pot fi de sine stătătoare. Incidenţa bolii Crohn în populaţia generală este de aproximativ 6-7 la 100.000 de subiecţi. Cifrele variază în funcţie de studii, astfel încât incidenţa în ultimii ani este variabilă în literatura de specialitate.
Etiologie –
alimentaţia are un rol în creşterea frecvenţei bolii Crohn în
ţările în care populaţia apelează la serviciile alimentare
de tip „fast food". Au fost incriminate de asemenea
zaharurile ultrarafinate sau deficite enzimatice
de la nivelul tubului digestiv, iar pe de altă parte rolul protector
al fibrelor celulozice folosite în dieta zilnică. Agenţii patogeni
bacterieni prin intermediul toxinelor, fie indirect prin provocarea
unei reacţii imunologice sau tisulare împotriva peretelui colonie
sau a unuia din constituenţii săi. Studiile
de bacteriologie incriminează fie flora colonică, fie flora
microbiană exogenă. Mecanismul pare
a fi penetrarea bacteriană sau a toxinelor, cei
mai frecvent implicaţi agenţi patogeni sunt: Clamidya,
Mycobacterium kansaii, Campilobacter, Yersinia
pseudotuberculosis. Ca
şi în cazul colitei ulcerase, atât factorii genetici cât şi
cei de mediu pot să joace un rol în etiologia bolii Crohn. Ipoteza
susceptibilităţii genetice se bazează pe frecvenţa
formelor familiale (6-33%) şi pe riscul relativ
crescut la rudele de gradul 1 ale pacienţilor cu boala
Crohn (10 până la 21 ori mai mare). Trei
analize de segregare genetică au definit un model
genetic de transmitere autosomal recesiv şi penetraţie incompletă.
Astfel, frecvenţa alelelor deletate
în întreaga populaţie esta de aproximativ 1%, doar
o treime din aceştia fiind homozigoţi. Cu toate că nu a fost
descoperit un marker genetic
pentru boala Crohn, tehnicile de biologie moleculară
au relevat asocierea dintre boală şi HLA.
Boala Crohn este o
boală cronică, cu evoluţie lent
progresivă, jalonată de puseuri evolutive. Diagnosticul
este destul de greu de stabilit, mai ales în afara
unui istoric revelator sau al unei populaţii, care locuieşte în
arii geografice caracteristice pentru această afecţiune (4).
Simptomatologia este destul de
variabilă:
- manifestări digestive: dureri abdominale, sindrom dispeptic, vărsături, diaree, sindrom subocluziv sau chiar ocluziv;
- manifestări generale: astenie, fatigabilitate, anorexie, anemie, febră de lungă durată, întârzieri de creştere la copii, edeme ale membrelor inferioare cu hipoproteinemie;
- manifestări extradigestive: eritem nodos, ulceraţii bucale, artralgii sau artrite mimând un reumatism articular acut, o spondilită anchilopoetică, tulburări urinare cu disurie şi lombalgii.
Localizarea
colonică este mai frecvent întâlnită la femei şi persoane de
vârsta a treia; rectoragii
mai frecvente (50%
din cazuri), prezenţa unor mase tumorale palpabile
mult mai rară, febră, alterarea stării generale
şi manifestările articulare mai frecvente, localizările
ano-perianale sunt prezente la aproximativ 50%
din cazuri de boală Crohn colonică, faţă de numai 10% în
localizările ileale (4).
Evoluţia bolii
este imprevizibilă, tratamentul medical
ducând la ameliorări temporare. La intervale de timp variabile
manifestările clinice reapar, examenele
paraclinice confirmând agravarea leziunilor. Această
agravare se produce mai mult sau mai puţin rapid, apărând astfel
leziuni staţionare timp de ani de zile sau leziuni rapid evolutive
şi extensive.
Aceste agravări se manifestă prin puseuri, care la
nivelul colonului se traduc printr-un sindrom diareic grav, cu dureri
abdominale şi febră, care duc
la alterarea rapidă a stării generale. în timpul puseurilor pot
apărea şi manifestări extradigestive: articulare,
oculare, cutanate. Factorii declanşatori ai acestor
puseuri nu sunt cunoscuţi, în forma colonică suprainfecţia
părând însă a juca un rol important.
În
concluzie putem spune că boala Crohn are un prognostic dificil de
evaluat, afectând de multe ori grav viaţa familialăşi socială a
individului.
Mortalitatea bolii
creşte odată cu evoluţia în timp a
bolii şi cu manoperele chirurgicale intestinale.
Tratamentul medical
-
la
ora actuală există trei tipuri
de tratament medical: cu viză curativă, cu viză nutriţională şi
simptomatic.
Tratamentul cu viză
curativă şi-a dovedit eficacitatea în timpul puseurilor acute
şi ca tratament de întreţinere.
Clasele de medicamente cele mai folosite sunt: corticoizi, în
doze de 0,5-1 mg/kg/zi, capabili
de a induce remisiunea în majoritatea puseurilor
acute, neprevenind însă recăderile; derivaţii de sulfasalazină
(Salazopirină) au o eficacitate relativă în
puseuri acute din boala Crohn şi mai ales la bolnavii
care nu au mai primit astfel de terapie (dozele
uzuale 3-6 g/zi); drogurile imunomodelatoare au
fost introduse în tratamentul bolii în urma cercetărilor
care sugerau etiologia imunologică a bolii; astfel
se utilizează azatioprina (Imuran), 6-mercapto-purina,
Levamisol, BCG. Tratamentul
chirurgical
se
adresează în general complicaţiilor bolii Crohn: fistule,
peritonită, ocluzii
şi abcese. Intervenţiile sunt nuanţate, în general
leziunea conducând actul chirurgical. Intervenţiile
cele mai des folosite sunt: rezecţii, derivaţii interne
sau externe, drenaje, Rezultatele
intervenţiilor
chirurgicale pe termen scurt sunt bune, fără însă a putea preveni
apariţia recidivelor (4).
- Tumorile benigne şi maligne ale intestinului gros
Tumorile
benigne
– boala polipoasă (polipii intestinali) - Prin
termenul de „polip" se descrie orice leziune care proemină în
lumenul unui organ cavitar. Cuvântul
derivă din latinescul polypus
care
înseamnă
„cu mai multe picioare". Acest tip de polip reprezintă
doar unul dintre multiplele aspecte macroscopice
existente. Polipii pot
fi sesili sau pediculaţi. Variază ca mărime, formă
şi comportament, sunt congenitali sau dobândiţi, benigni sau
maligni, simptomatici sau asimptomatici, singulari, localizaţi sau
răspândiţi pe toată mucoasa
colonului.
Polipii
non-neoplazici
- sunt
de obicei mici, de
2-3 mm diametru, având aceeaşi culoare ca şi mucoasa
normală. Pot fi întâlniţi la orice vârstă, dar în
special la bătrâni, mai frecvent pe sigmoid. Raportul bărbaţi/femei
fiind de 4 la 1; reprezintă 10%
din totalul polipilor mai mici de 5 mm localizaţi pe
colon, restul fiind în marea lor majoritate adenomatoşi.
Etiologia
este necunoscută. Cu privire la patogenitate
se sugerează că celulele ce formează un polip
metaplastic cresc mult mai încet şi au o durată
de viaţă mai lungă decât a celulelor mucoasei normale
adiacente. Un
astfel de epiteliu devine hipermatur fapt ce a făcut
pe unii autori să sugereze asocierea polipilor metaplastici cu
adenocarcinomul, dar nu există date suficiente
care să susţină această ipoteză. De obicei sunt asimptomatici,
fiind descoperiţi cu
ocazia unei sigmoidoscopii de rutină, având un aspect
semipediculat sau sesil, motiv pentru care se
confundă cu polipii adenomatoşi. Tratamentul
-
îndepărtarea polipilor metaplastici (endoscopic) reduce riscul
lăsării pe loc a polipilor adenomatoşi şi a carcinomului,
examen bioptic din cel mai reprezentativ
polip. Dacă examenul histopatologic este negativ urmărirea
endoscopică a evoluţiei în timp a afecţiunii este obligatorie
(4).
Adenomele
-
reprezintă
cele mai importante tipuri de polipi, datorită frecvenţei
şi faptului că sunt precursori ai cancerului colo-rectal.
Adenomul
vilos
are
o
bază largă de implantare, cu
suprafaţa neregulată, asemănătoare algelor marine, de
consistenţă moale, plat sau protruziv, poate să
se extindă pe suprafeţe mai mari, chiar să cuprindă colonul în
toată circumferinţa lui, are o culoare
mai închisă faţă de mucoasa normală. Frecvenţa reală a
polipilor intestinului gros
este greu de apreciat, mulţi dintre bolnavi fiind asimptomatici.
Sunt puţine studii efectuate pe astfel de
subiecţi la care s-au practicat proctosigmoidoscopii şi irigografii
în scop diagnostic. Incidenţa polipilor în aceste studii variază
de la 2,9 la 11,5% la
pacienţii examinaţi o singură dată, ea crescând
la 20% în cazul examinărilor anuale şi la persoane
de peste 45 ani. În general este greu de
apreciat mărimea polipilor adenomatoşi localizaţi în
colon şi aceasta din mai multe motive: polipii sub 3
mm nu se operează şi nu toţi polipii de peste 3 cm pot
fi îndepărtaţi endoscopic. Mărimea are tendinţa să crească
odată cu vârsta şi este mai mică în adenomul tubular şi
tubulovilos (în medie 12 mm cu limite între 2 şi 70 mm) şi mai
mare în adenomul vilos (în medie 37 mm, cu limite de la 5 la
90 mm) (4).
Cu ocazia
autopsiilor s-a observat că aproximativ
80% dintre polipii adenomatoşi au sub 1 cm diametru, numai 10-15%
depăşind această mărime. Polipii
mai voluminoşi
prezintă un risc crescut de malignizare.
Privind
proporţia tipurilor histologice toate statisticile
arată că adenomul tubular este forma histologică
cea mai comună (70-80%), urmat de adenomul
tubulovilos şi de cel vilos. Incidenţa
malignizării: este esenţial
să facem diferenţa
dintre un carcinom in
situ
(carcinomul
focal, cancer intramucos) şi un carcinom franc invaziv.
Carcinomul in
situ
respectă
muscularis
mucosae,
pe
când carcinomul invaziv depăşeşte această
barieră.
Incidenţa globală
a malignizării depinde de tipul studiului
efectuat (colonoscopic, chirurgical, necroptic),
de mărime şi de tipul histologic. Incidenţa
malignizării raportată la polipii îndepărtaţi
pe cale colonoscopică este de 4-5%, la cei operaţi de 6,3-8%,
iar pe studii necroptice de 1-2%. Odată
cu creşterea în volum a polipului creşte şi riscul
transformării maligne, iar polipii viloşi au un risc mai mare de
malignizare comparativ cu celelalte
tipuri histologice. Este dificil de interpretat dacă natura
viloasă a adenomului îi conferă un risc crescut
de malignizare, sau mărimea tumorii este determinantă
în cancerizarea leziunii (4).
Simptomele
polipilor adenomatoşi:
hemoragia,
diareea şi pierderile de mucus, colici
abdominale.
Colonoscopia cu
fibre flexibile
este
recomandată ca
prim procedeu diagnostic în depistarea îmbolnăvirilor
colonului la pacienţii cu simptome sugestive
de neoplasm. Polipul
depistat poate fi îndepărtat. Este
metoda cea mai fidelă de diagnostic, dar erori de
2-5% rămân posibile. Tratament
-
orice
polip bine vizualizat poate fi îndepărtat
pe cale endoscopică, excepţie făcând pseudopolipii
la pacienţii cu afecţiuni inflamatorii ale colonului
şi polipii metaplastici de dimensiuni mici. Polipii
solitari cu degenerare malignă limitată la mucoasa
extremităţii libere (malignizare in
situ)
se
soluţionează
eventual numai prin extirparea lor, dar orice
polip sesil malignizat cu invazie care depăşeşte
mucoasa, se tratează după regulile cancerului
colonie. Peste 95% din polipii situaţi proximal de rect sunt
accesibili polipectomiei colonoscopice. Indicaţiile
pentru laparotomie sau colotomie şi rezecţie sunt foarte puţine.
Dacă un polip este prea mare pentru a fi îndepărtat endoscopic sau
dacă este cauză
de invaginaţie impune rezecţia intestinală. Tehnica îndepărtării
polipului pe cale colonoscopică se
poate asocia laparotomiei sau
laparoscopiei (4).
Cancerul
de colon
- deceniul
de vârstă cel mai frecvent afectat de cancerul
de colon este 60-69 ani; în general incidenţa bolii creşte
odată cu înaintarea în vârstă. O
atenţie deosebită se acordă prezenţei afecţiunii
la tineri. Incidenţa neoplasmului de intestin gros la persoanele sub
40 ani variază între 2% şi 4%. Majoritatea acestor pacienţi au
vârste cuprinse între 20 şi 40 ani, cazuri sporadice fiind
depistate şi sub 20 ani. În raport cu sexul distribuţia este
aproximativ egală, cu uşoară predominenţă pentru sexul feminin.
Etiologie - nu
se cunoaşte încă procesul care stă la baza apariţiei cancerului
în intestinul gros. Cu toate acestea,
în ultimul timp au fost făcute numeroase studii pentru
o mai bună înţelegere a acestui mecanism, în
special odată cu apariţia tehnicilor de biologie moleculară.
Deşi sunt bine definite sindroamele genetice,
factorii de mediu par a fi mai importanţi. Dovada
cea mai evidentă care vine în sprijinul afirmaţiei
anterioare este incidenţa crescută a cancerului colorectal în
societăţile „sofisticate". Nu poate fi vorba de diferenţe
genetice atunci când creşte riscul de a face cancer prin migrarea
dintr-o zonă cu incidenţă mică într-una cu frecvenţă crescută.
S-a demonstrat că unele componente din regimul alimentar se
corelează cu variaţiile geografice
ale bolii, din acest motiv s-a acordat importanţă factorilor care
ar putea fi responsabili de aceste diferenţe.
Un
aport bogat în fibre reduce timpul
de tranzit intestinal în consecinţă şi expunerea mucoasei
intestinale la carcinogenii intestinali, dieta bogată în
grăsimi animale constituie un factor
de risc major. Incriminarea grăsimilor ca un factor posibil
etiologic derivă din conceptul că regimurile
occidentale favorizează dezvoltarea unei flore bacteriene ale cărei
microorganisme pot degrada sărurile biliare la carcinogeni. Se
ştie că anumite
bacterii, în special Clostridium
Paraputri-ficum,
pot
dehidrogena nucleul steroid, un efect care
ar fi important în dezvoltarea compuşilor cu structuri
similare carcinogenilor cunoscuţi (4). Lipsa
vegetalelor, în special a celor din familia cruciferelor
(varza), consumul exagerat de hidrocarburi şi alcool, deşi
incriminate nu s-a putut demonstra a fi carcinogen,
dieta
săracă în K+
favorizează transformarea malignă a polipilor, factorii
genetici, alături de factorii de mediu, au rol în apariţia
cancerului colorectal. Bolnavii cu polipoză
adenomatoasă familială au predispoziţie ereditară
de a dezvolta cancer de colon, datorită tulburărilor genetice
(cromozom S).
Simptomatologia
clinică a cancerului de colon depinde
de mai mulţi factori: de localizarea, mărimea
şi aspectul macroscopic al tumorii sau dacă bolnavul
se prezintă de urgenţă (perforaţie, stenoză, hemoragie) sau
electiv. Hemoragia
este
rară, redusă cantitativ, nesesizată
de bolnav, duce la instalarea anemiei. Sângerările
pot fi şi abundente, manifestându-se sub formă
de melenă (colon drept şi transvers) sau rectoragii
cu sânge proaspăt (sigma, joncţiune rectosigmoidiană),
ce sperie bolnavul şi-l fac să se prezinte la medic, alternanţa
constipaţiei cu diareea este consecinţa
evacuării intermitente a materiilor fecale acumulate
deasupra obstacolului tumoral; eliminarea de mucus este un simptom
obişnuit, poate fi separat sau amestecat cu scaunul. Durerea
în
fazele incipiente este vagă şi puţin precisă
ca localizare, se percepe central sau în abdomenul
inferior sau profund în unul dintre cadranele abdominale;
devine intermitentă şi sub formă de crampe în stările subocluziv
- ocluzive. Frecvent, bolnavii cu dureri abdominale colicative
au greţuri
şi balonări. Durerea constantă este semn al extensiei
locale şi fixării tumorii la organele învecinate.
Cancerul
de colon drept:
colonul
drept are un lumen
larg, perete subţire, uşor distensibil, iar conţinutul este
fluid. Tumorile localizate aici sunt voluminoase, vegetante, de
consistenţă moale, uneori friabile
şi cu zone necrotico-ulcerate, rareori determină modificări
ale tranzitului intestinal. Tabloul clinic este dominat de anemia
secundară
hemoragiilor oculte, tradusă prin astenie fizică, scăderea
capacităţii de efort, dispnee, inapetenţă. O anemie aparent
neexplicabilă la un bolnav trecut de 40 de ani, trebuie considerată
ca având o posibilă
etiologie neoplazică la nivelul tubului digestiv.
Cancerul de
colon transvers
-
interesează ansa transversului, exclusiv unghiurile. Macroscopic se
prezintă
cel mai des ca o tumoare voluminoasă, ulcero-vegetantă,
uşor palpabilă. Clinic, frecvent prezintă
o simptomatologie de împrumut datorită raporturilor
intime cu stomacul, pancreasul şi colecistul.
Tulburările dispeptice pot fi considerate ca o expresie a unei
gastroduodenite, dischinezii biliare
sau colite, până în momentul în care apar complicaţiile
evolutive ale tumorii. Acestea pot fi de tip
ocluziv, hemoragie (hemoragii oculte şi persistente)
şi infecţios. Pot apare fistule gastrocolonice sau jejuno-colonice,
manifestate prin diaree, vărsături
fecaloide cu alterarea gravă a stării generale. Irigografia
confirmă diagnosticul (4).
Cancerul de
colon stâng
-
localizat pe segmentul
cuprins între 1/3 stângă a colonului transvers şi joncţiunea
rectosigmoidiană. Este localizarea cea mai frecventă a cancerului
de colon, 75% având sediul pe sigmoid. Tumorile localizate pe acest
segment
sunt de obicei mici de volum, infiltrative, circumferenţiale şi
stenozante, motive pentru care manifestările clinice sunt dominate
de tulburări ale tranzitului
intestinal. Constipaţia cu evoluţie de scurtă
durată, progresivă, poate fi întreruptă de debacluri
diareice prin evacuarea intermitentă a fecalelor
acumulate deasupra obstacolului. Alteori constipaţia
alternează cu scaunele diareice sau este înlocuită cu o falsă
diaree prelungită, prin eliminarea frecventă şi în cantităţi
mici a fecalelor lichide acumulate amonte de tumoare. Materiile
fecale
pot conţine striuri sangvine sau mucus. În localizările joase ale
leziunii neoplazice apar modificări
de formă ale bolului fecal, cu aspect de scaune
în formă de creion. Sângerarea abundentă sub
formă de rectoragii sau sânge amestecat cu scaun constituie o
excepţie. În
evoluţie, cancerul de descendent şi sigma se complică
cel mai adesea cu stenoza dezvoltând sindroame
subocluzive sau ocluzive: dureri colicative (nu de intensitatea
colicilor din ocluziile intestinului subţire), distensia colonului
în amonte de tumoare,
inapetenţă, greţuri, vărsături tardive, oprirea tranzitului
intestinal. Reacţia inflamatorie peritumorală
este mai rară decât pe dreapta, poate duce la apariţia
abcesului paraneoplazic, manifestându-se clinic
prin apariţia sau accentuarea durerii şi prezenţa semnelor
locale şi generale ale infecţiei. Datorită
situaţiei profunde a colonului descendent, tumoarea
este rareori palpabilă, iar când este localizată pe bucla
sigmoidiană poate fi căzută în fundul
de sac Douglas şi percepută printr-un tuşeu rectal
sau vaginal; în aceste situaţii se pretează la confuzia
cu o tumoare genitală (4).
Examenul clinic
general - în
perioada asimptomatică, precum şi un anumit timp
după debutul manifestărilor clinice, starea generală şi aspectul
bolnavului rămân nemodificate. Odată cu evoluţia tumorii
apar semne generale
şi locale. Bolnavul este apatic, astenic, cu paliditate
specifică; în formele avansate devine caşectic
(sugerează prezenţa metastazelor), cu carcinomatoză
peritoneală şi
ascită.
Prezenţa icterului ne atrage
atenţia asupra metastazelor hepatice.
Examenul local:
- la inspecţie abdomenul este nemodificat în stadiile incipiente, ca să devină, în stadiile tardive, de aspect globulos, destins datorită ascitei carcinomatoase sau ocluziei;
- la palpare tumoarea primară este accesibilă examenului clinic în localizările pe cec, colon ascendent, transvers şi sigma. Localizarea tumorii depinde de topografia ei: astfel leziunile cecale şi de ascendent le palpăm în flancul drept abdominal, cele de transvers în epigastru sau periombilical, iar cele de buclă sigmoidiană în hipogastru sau plonjate în pelvis (TR şi TV), de obicei profund situată, mobilă sau fixă. Fixitatea tumorii sugerează extensia la structurile învecinate. Când se complică cu un proces inflamator perilezional (sclerolipo-matoza hipertrofică, flegmoanele peritumorale) volumul clinic aparent al tumorii depăşeşte pe cel real, devine dureroasăşi dă impresia invaziei în ţesuturile şi viscerele învecinate, deci a unei leziuni depăşite chirurgical. În faza diseminărilor la distanţă (metastaze hepatice, epiploită carcinomatoasă) la examenul abdomenului percepem multiple mase tumorale de dimensiuni variate, semne de ascită şi hepatomegalie cu suprafaţa neregulată, de consistenţă dură. TR şi TV pot decela infiltraţia carcinomatoasă a fundului de sac Douglas (4).
- la percuţie: matitate deplasabilă (ascită), creşterea matităţii prehepatice (metastaze), zone de matitate extinsă (tumori voluminoase), hipertimpanism (ocluzie);
- la auscultaţie: mişcări peristaltice normale sau accentuate (clipocit intestinal - ocluzie).
Examinări
paraclinice - anemie
hipocromă microcitară de
tip feripriv, hipoproteinemie, leucocitoză, când reacţia
inflamatorie peritumorală evoluează spre supuraţie,
VSH crescut, fosfataza alcalină (4). Dozarea
anti-genului carcino-embrionar
nu
a îndreptăţit
speranţele apărute odată cu descoperirea lui.
Nu are specificitate de boală şi nici de organ. O valoare normală
nu exclude diagnosticul de cancer intestinal,
iar valori moderat crescute pot fi găsite într-un
număr mare de afecţiuni benigne sau maligne. Determinarea
sângerărilor oculte în
materiile fecale
nu poate fi considerată ca un mijloc de diagnostic
deoarece reacţia negativă nu exclude cancerul,
iar cea pozitivă
poate
fi influenţată de numeroşi
factori de eroare (majoritatea tumorilor dar şi alte
leziuni pot prezenta sângerări oculte). Cei
cu rezultat pozitiv vor efectua examinările clinice şi paraclinice
necesare confirmării sau infirmării cancerului.
Tratamentul
cancerului de colon este complex, chirurgical şi adjuvant. Cel
chirurgical rămâne tratamentul
de bază, depinde de stadiul evolutiv al tumorii, de complicaţiile
existente şi de starea generală a bolnavului, toţi pacienţii
trebuie să beneficieze de tratamentul chirurgical.
Parametri clinici
şi
patologici ce trebuie evaluaţi preoperator în vederea
stadializării cancerului colonie:
- Rezultatul biopsiei:
- biopsia poate pune diagnosticul de adenocarcinom sau nu;
- clasificarea gradului de diferenţiere tumorală: „slab diferenţiată" sau „altul".
- Detectarea metastazelor hepatice:
- explorarea imagistică a abdomenului şi ficatului la toţi bolnavii cu cancer de intestin gros;
- explorarea iniţială este ultrasonografia. Dacă este clar pozitivă sau negativă nu mai sunt necesare alte explorări. Dacă este echivocă se recomandă CT sau RMN.
- după explorarea ficatului se poate face urmatoarea clasificare:
- metastaze hepatice prezente;
- examinare cu rezultat echivoc;
- metastaze hepatice absente.
- determinarea antigenului carcinoembrionar: un nivel foarte ridicat
sugerează
metastaze hepatice chiar dacă examinările imagistice sunt
negative.
- Evaluarea metastazelor hepatice:
- numărul metastazelor hepatice: „solitare" sau „multiple". Dacă sunt solitare trebuie precizată localizarea în lobul drept sau stâng. Metastazele multiple trebuie consemnat dacă sunt unilobulare sau bilobulare;
- radiologul cuantifică în procentaje cât din ficat este invadat de tumoare, folosind datele ecografice, CT sau RMN.
Pregătirea
preoperatorie - metoda
cu Fortrans - soluţia nu se absoarbe în
intestin, nu atrage apa şi electroliţii în lumenul intestinal,
nu produce edem în peretele colonului sau mezourilor, nedegradabil
şi nemetabolizabil de flora intestinală,
asigură o pregătire comodă şi rapidă. Trei-patru
pungi de Fortrans se dizolvă în 3-4 litri de apă şi se ingeră în
după
amiaza ce precede operaţia. Eliminarea de scaun sub
formă de lichid clar indică o pregătire eficace. Profilaxia
antimicrobiană
- se
făcea concomitent cu
pregătirea mecanică prin administrarea de antibiotice
(neomicină, eritromicină, Metronidazol etc.) per
oral cu scopul reducerii numărului şi virulenţei germenilor.
Profilaxia anticoagulantă vizează: scăderea activităţii
protrombinei (antagonişti de vit. K: warfarina, derivaţi
de phenindione), suprimarea funcţiei plachetare
(Dextran, aspirină, mephinpyrazone) şi doze mici
de heparină sau alte anticoagulante (Clexan, Clivarin
etc) (4).
Tratamentul
chirurgical
al cancerului de colon:
Operaţiile
curative (cu
intenţie de radicalitate) sunt executate în raport cu topografia
vaselor sangvine şi limfatice şi constau în exereza tumorii cu
un segment de intestin, împreună cu teritoriile limfatice
de drenaj. Pot fi clasificate astfel:
- grupul A: tumoarea este limitată la peretele intestinal, fără metastaze limfatice;
- grupul B: tumoarea depăşeşte peretele intestinal (musculara proprie), fără metastaze limfatice;
- grupul C: prezenţa metastazelor limfatice;
Operaţiile
paliative sunt
acelea în care tumoarea, metastazele
sau ţesutul tumoral rămân pe loc în urma
procedeului chirurgical folosit. Aceste tipuri de intervenţii
chirurgicale pot fi împărţite în două grupe după cum urmează:
- operaţii paliative datorită prezenţei metastazelor la distanţă (în prezent se poate opera tumora, precum şi 1-2 metastaze în acelaşi timp operator);
- operaţii paliative datorită prezenţei tumorii primitive inoperabile sau a ţesutului tumoral local rezidual postoperator.
Obiectivul
operaţiilor paliative este îmbunătăţirea confortului
pacienţilor, prevenirea unor complicaţii acute
şi ameliorarea prognosticului.
Operaţii
radicale
- hemicolectomia
dreaptă se
recomandă când tumoarea
este localizată pe cec, ascendent, flexura hepatică
dreaptă şi 1/3 proximală a transversului. Aceasta
presupune îndepărtarea ultimilor 10 cm din ileonul terminal, cecul,
ascendentul şi 1/3 proximală a colonului transvers după
ligatura şi secţionarea
arterei ileocecolice, arterei colice drepte şi a ramurei drepte a
colicii medii (hemicolectomia
dreaptă standard sau clasică),
realizându-se
în acest fel şi extirparea ganglionilor epicolici, para-colici şi
intermediari, dar nu şi a celor centrali situaţi
la originea arterei mezenterice superioare. De aceea,
pentru a fi cu adevărat radicali este necesară ligatura şi
secţionarea arterei colice medii cât mai
aproape de emergenţa din artera mezenterică superioară
lărgind astfel aria limfadenectomiei. Ca rezultat
al acestei manevre creşte lungimea colonului
transvers rezecat până la limita dintre 1/3 medie
şi cea distală(hemicolectomie
dreaptă lărgită) (4).
Hemicolectomia
stângă lărgită pentru
a avea siguranţa unei rezecţii în limite de siguranţă
oncologică, se ligaturează artera mezenterică
inferioară la origine; vena mezenterică inferioară sub
margineainferioară
a pancreasului; rezecţie colică de deasupra flexurii splenice până
la rect după care se realizează o anastomoză
între colonul transvers proximal şi rect. În cancerele sigmoidiene
cu evoluţie fără adeno-patii, la vârstnici, taraţi sau obezi se
ligaturează
numai ramurile sigmoidiene ale mezentericei superioare,
urmată de o rezecţie
segmentară sigmoidiană
cu
realizarea unei anastomoze între colonul descendent şi rectul
superior; Operaţiile
paliative
se
adresează unor tumori inoperabile, prin extensie loco-regională sau
diseminare
la distanţă, complicate cu hemoragie, stenoză sau perforaţie.
Rezolvarea
obstrucţiei dată de un cancer de colon
inoperabil se realizează prin derivaţii interne sau
externe (colostomii). În toate localizările în care dedesubtul
tumorii inextirpabile şi stenozante există un
segment
colonie disponibil pentru anastomoză se preferă un procedeu de
derivaţie internă: în cancerele de colon drept se realizează o
ileotrans-verso-anastomoză, iar în cancerele de colon descendent
ileosigmoido- sau transverso-sigmoido-anastomoză.
Locul chirurgiei
laparoscopice în chirurgia cancerului colonic în
ultimul deceniu, monopolizează
o parte din intervenţiile din cavitatea abdominală şi a început
să se infiltreze şi în abordul cancerului de colon. Chirurgia
laparoscopică modifică calea de abord şi instrumentarul,
principiile rămânând aceleaşi ca în chirurgia clasică.
Prin
studii prospective randomizate nu s-a putut încă
demonstra superioritatea chirurgiei laparoscopice
în sfera colonică faţă de intervenţiile clasice (4).
PATOLOGIA
CHIRURGICALA A RECTULUI
- Cancerul rectal: din punct de vedere al vârstei deceniul cel mai obişnuit pentru cancerul rectal este al 7-lea (60-69 ani); boala, mult mai rară la tineri, are evoluţie mai nefavorabilă decât la vârstnici. Mai frecventa la bărbaţi decât la femei, apare în marile statistici în raport de 9/5; în ce priveşte distribuţia topografică, poliferările maligne în interiorul rectului par a fi egal distribuite între segmentele superior, mijlociu şi inferior ale acestuia. Factorii care măresc riscul cancerului rectal: regimul bogat in proteine, grăsimile sunt factori favorizanţi. Este larg acceptat că majoritatea cancerelor colo-rectale apar în interiorul unor adenoame preexistente. Din punct de vedere histologic, carcinoamele rectului se clasifică în: adenocarcinom, tumoră malignă a epiteliului glandular cu structuri tubulare sau viloase. Căile de diseminare ale cancerului de rect - locală, limfatică, venoasă şi peritoneală. Tumorile situate în treimea superioară a rectului pe partea anterioară sau laterală a acestuia unde există peritoneu, ajunse la seroasă exfoliază şi diseminează în cavitatea peritoneală (4).
Cancerul rectal
evoluează multă vreme asimptomatic. Primele manifestări constau în
modificări ale ritmului
defecaţiei şi în apariţia unor sângerări exprimate
odată cu evacuarea bolului fecal. Nu în puţine
cazuri însă bolnavul se prezintă la medic de urgenţă,
mai ales legat de ocluzie joasă sau sângerare masivă. Examenul
local al unei tumori rectale se realizează
obişnuit prin tact rectal. Această examinare digitală
a rectului permite depistarea numai a tumorilor
din jumătatea distală a organului; în unele cazuri
tumora se percepe în totalitate, putând stabili
limita inferioară şi superioară, deci întinderea în
sens axial şi întinderea în sens circumferenţial. Tactul
digital descoperă de obicei perceperea unei formaţiuni
ferme sau mai adesea friabile, ulcerată central,
care sângerează lăsând pe degetul de mănuşă
explorator dovada acestei sângerări.
Când tumora interesează peretele
rectului este fixă şi determină o indurare.
Investigaţii
paraclinice. Radiografia
abdominală simplă este
utilă în investigarea
pacientului venit în urgenţă, pentru ocluzie. Clisma
baritată furnizează
date
asupra
morfologiei recto-colonului a cărei cunoaştere
este utilă în stabilirea tehnicii chirurgicale, poate obiectiva
existenţa concomitentă a unor tumori pe colon
şi obstrucţia realizată de o tumoră rectală superioară.
Rectosigmoidoscopia
reprezintă o metodă simplă pentru
examinarea directă a tumorilor rectale şi pentru
prelevare de biopsie; completată cu colono-scopie
cu fibră optică, gradul de informaţie creşte în cazul tumorilor
rectale sincrone cu alte tumori ale colonului (4). Scannarea
ultra-sonografică are 2 roluri mari în investigarea
cancerului de rect, stabilind extinderea invaziei
locale şi detectarea eventualelor metastaze hepatice.
Invazia locală este apreciată prin introducerea
jntralumenală a unor transductori sonde (ecografia endoscopică).
Această
tehnică permite examinarea detaliată a peretelui
rectal şi a ţesuturilor înconjurătoare. Folosind
această tehnică pot fi demonstrate câteva straturi
bine definite în interiorul peretelui, necesare pentru
aprecierea progresiei cancerului în peretele rectal
şi ţesuturile perirectale.
Markeri tumorali –
antigenul
carcinoembrionic
(CEA) s-a
dovedit că nu este un marker
suficient
de sensibil sau specific pentru a fi admis
ca marker
de
diagnostic primar. Alţi markeri serici utilizaţi sunt CA-19-9 şi
CA-50 (CA
= antigen carbohidrat). Nici unul din aceşti markeri nu este foarte
sensibil în diagnosticul tumorilor primare şi rolul lor în
detectarea bolii recurente nu este încă bine definit. în
prezent se evaluează
alţi markeri: CA-72, CA-125 şi TPA (antigen
polipeptidic tisular) (4).
Chirurgia
reprezintă principala metodă de tratament.
In ciuda ameliorării tehnicilor chirurgicale şi anestezice,
a depistării precoce şi prin urmare a creşterii ratei de
rezecabilitate, ratele supravieţuirii la
5 ani au rămas aproape neschimbate de aproximativ
50 de ani. Îmbunătăţirea supravieţuirii, când este
constatată, este probabil rezultatul folosirii terapiilor
adjuvante. După excluderea prin investigare a
metastazelor la distanţă, obiectivul tratamentului chirurgical
constă în realizarea unei intervenţii curative,
cu intenţie de radicalitate. Aceasta necesită ablaţia rectului
tumoral împreună cu limfonodulii regionali.
Dacă leziunea se extinde la structurile locale
învecinate acestea trebuie îndepărtate, când este posibil, în
bloc. După ablaţie chirurgul are datoria sa refacă funcţia
digestivă cât mai aproape de normal. Pentru bolnavii cu carcinom
rectal necorespunzători pentru chirurgie, cu
invazie locală extinsă se
practică radioterapia preoperatorie, care va
reduce volumul masei tumorale facilitând intervenţia
chirurgicală ablativă. Deci radioterapia poate converti
un cancer rectal nerezecabil într-un cancer rezecabil.
Odată
luată decizia pentru intervenţie chirurgicală este
importantă consilierea pacientului şi a rudelor sale
care trebuie sa fie informate despre procedeul chirurgical
urmărit, mai ales dacă procedeul se termină
cu o colostomie. Tratamentul chirurgical are ca obiectiv ablaţia
rectului
tumoral, a mezorectului şi a limfonodulilor regionali. Astfel
practicate, operaţiile pentru cancer rectal
au pretenţia de radicalitate. Operaţiile
radicale, în funcţie de sediul tumorii, sunt amputaţia rectului pe
cale abdomino-perineală, rezecţia
rectului pe cale abdomino-perineală cu coborâre
intrasfincteriană a colonului rezecţia
anterioara înaltă, rezecţia anterioară joasă. Radioterapia
radicală primară s-a dovedit eficientă pentru cei ce prezintă
tumori inoperabile datorită invaziei organelor înconjurătoare sau
la bolnavii cu boli asociate cardio-vasculare, respiratorii sau
ale altor organe ce exclud posibilitatea aplicării
chirurgiei radicale. Chiar atunci când s-a efectuat
chirurgia radicală, la o parte din pacienţi poate să existe
material tumoral rezidual în pelvis. Chimioterapia:
nu
există nici o dovadă clară
că folosirea chimioterapiei îmbunătăţeşte supravieţuirea.
Agentul antitumoral care s-a dovedit folositor
este 5-FU. Nici un alt drog nu a realizat rate de răspuns mai bune
ca acesta. S-a
încercat amplificarea efectului terapeutic al 5-FU prin modificarea
dozei, schemei de administrare (tratament continuu sau intermitent)
sau a căii de administrare. Asocierea la acest
agent antitumoral a altor citostatice a arătat oarecare
entuziasm pentru combinaţia 5-FU -metil-CCNU - vincristina. Mai
recent
prezintă
interes
combinarea 5-FU cu acidul folinic, deoarece acesta
din urma creşte inhibiţia timidilat sintezei şi sporeşte
eficacitatea 5-FU. Ca efecte nedorite sub chimioterapia
pentru cancer rectal s-au înregistrat stomatita,
diareea şi toxicitatea hematologică. Chimioterapia
adjuvantă management-ului chirurgical este mai
puţin importantă decât radioterapia adjuvantă (4).
PATOLOGIA
CHIRURGICALA ANO-PERIANALA:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5esKhlI7FBkRKdjZmwNw7Ir2_cF2aDRIZMciINCr26CK7aDSizcDRgEdJV0qZ-CBQzF2dMcPkcjCh_wlT166O6WQePpLcDPO1udBrC-BoTcX6vpCJxQuLgg4KzdEwKgZsYo7DLA8HPzRC/s400-rw/images+%252822%2529.jpg)
Tratamentul
medical
non-instrumentar cuprinde:
- reguli igienico-dietetice:
- igiena locală asigurată după fiecare scaun;
- igiena alimentară cu excluderea condimentelor, alcoolului, cafelei tari;
- reglarea tranzitului intestinal, lupta împotriva constipaţiei;
- lupta contra sedentarismului;
- evitarea poziţiei în şezut în perioada de criză;
- tratamentul medicamentos: constituie tratamentul de fond al bolii hemoro-idale, are indicaţii largi şi se adresează manifestărilor funcţionale ale bolii hemoroidale:
a) pe cale orală -
cele mai multe din preparate conţin vitamine B şi/sau maron de
India, cu efect vasculotrop: Daflol, Difrarel, Frangivix, Frago-nal,
Ginkor, Glyvenal, Rustacol, Veinamital. Studiile efectuate arată
acţiunea lor incontestabilă şi justifică prescrierea lor. Trebuie
menţionat că în perioada de criză, dozele trebuie dublate sau
triplate faţă de doza de întreţinere obişnuită pe o perioadă
scurtă de 5-7 zile, iar în caz de nevoie, tratamentul simptomatic
antialgic antispasmodic, antiinflamator este justificat.
b) pe cale locală
- se folosesc topice hemoroidale în tratamentul complicaţiilor, a
durerii, a reacţiilor inflamatorii, sub formă de supozitoare sau
unguente:
- topice protectoare - cu bismut (Anoreine) sau titan (Titanoriene);
- spasmolitice musculotrope (Proctolog);
- antiinflamatoare (Ultraproct);
- anticoagulante (Lasonil);
- antipruriginoase (Liveroil);
- hialuronidase (Liomucase) (4).
Tratamentul
chirurgical – ambulator
- sclerozarea hemoroizilor este o tehnică veche, de la sfârşitul secolului al XlX-lea. Obiectivul este oprirea sângerării şi consolidarea ţesutului conjunctiv submucos. Tehnica constă în injectarea strict submucos sub anuscop a 2-5 ml chininuree (Kinurea) pe şedinţă, eventual diluat în ser fiziologic, în două puncte diametral opuse. Se evită comisurile anterioară şi posterioară. Se pot efectua 4-6 şedinţe la 8-15 zile interval.
- ligatura elastică - are ca principiu aspirarea hemoroidului într-un tub de sticlă sau metal sub control anuscopic şi plasarea cu ajutorul dispozitivului la baza hemoroidului aspirat a unui inel elastic strangulant. Acesta rămâne pe loc şi produce o ischemie secundară hemoroidală care se sfacelează şi se elimină. Indicaţia este în hemoroizii din stadiul II.
- crioterapia sau congelarea controlată - se foloseşte de obicei în completarea ligaturii elastice dar şi singură. Cu ajutorul unei surse de azot lichid sau protoxid de azot, sub anuscop, se congelează hemoroidul izolat prin ligatura elastică, producând sclerozarea.
- tratamentul ambulator al manifestărilor inflamatorii şi dureroase ale hemoro-izilor: trombectomia - poate fi indicată în formele dureroase care nu răspund la tratament, de tromboză hemoroidală externă sau internă izolată. Sub anestezie locală, printr-o incizie minimă, se evacuează cheagul.
- infiltraţia intraedematoasă: se foloseşte în trombozele hemo-roidale externe cu reacţie edematoasă foarte dureroasă. Se injectează 5 ml Xilină 1% asociată cu hialuronidază 250 sau 500 într-un punct sau mai multe puncte în plin edem. Rezultatul poate fi spectaculos.
- infiltraţia intrasfincteriană: se injectează 6-8 ml de Xilină 1-2% în plin sfincter în formele cu spasm sfincterian, contracturi dureroase, asociere de fisură sau criptită la boala hemoroidală. Toate aceste manevre trebuie să fie precedate şi asociate de tratament medical (4).
Tratamentul
chirurgical:
- metoda
Milligan - Morgan –
constă în extirparea celor
trei pachete hemoro-idale obişnuite după o disecţie
şi ligatura înaltă a pediculului vascular împreună cu
mucoasa şi tegumentele aferente. Procedeul păstrează trei
punţi cutaneo-mucoase destul de
late pentru a evita stenozele;
- hemoroidectomia
cu laser
- cele mai folosite lasere
chirurgicale sunt cu CO2,
argon şi neodinium-itrium-aluminium
(Nd:YAG). Diferitele lungimi de
undă ale acestor lasere au efecte tisulare caracteristice
care le fac utile în chirurgie. Laserul cu CO2
are ca prim efect tăiatul dar nu se poate utiliza endoscopic.
Din contră, laserul cu argon realizează o bună coagulare de
suprafaţă a vaselor, ca de altfel şi laserul NdYAG fără contact,
putând fi utilizat pentru vasele profunde.
Fisura anală
- este o ulceraţie cronică şi recidivantă
a anusului a cărei patologie rămâne încă discutabilă.
La fel de frecventă la bărbaţi cât şi la femei, fisura anală
are localizarea cea mai frecventă la nivelul comisurii posterioare,
apoi comisura anterioară, iar, foarte rar, se localizează pe o
faţă laterală sau bipolar. Macroscopic, fisura se
caracterizează prin lezarea mai mult sau mai puţin importantă
a epiteliului canalului anal. In formele vechi, pe fundul fisurii se
observă fibrele transversale
albicioase ale sfincterului intern. Microscopic, putem
găsi la acest nivel resturi epiteliale mai mult sau
mai puţin inflamatorii, leziuni de fibromiozită ale sfincterului.
Tabloul
clinic este tipic şi sugerează diagnosticul. Durerea,
simptomul
central, este vie, atroce, survine
la 5-15 minute după scaun şi durează 2-3 ore, ca
apoi să dispară spontan. Lipseşte în absenţa scaunului.
Această secvenţă, scaun
-
interval liber - durere, este patognomonică. Sângerările
şi senzaţia
de scaun neterminat
pot
completa tabloul clinic.
Examenul
fizic pune în evidenţă de obicei la comisura posterioară o
fisură de formă cel mai ades triunghiulară.
Fisura relativ nouă este acoperită de un
epiteliu subţire, pe când fisura veche prezintă o margine
bine delimitată iar în profunzime se observă
sfincterul intern albicios, sau este acoperită la marginea
externă de o mariscă (hemoroid). Fisura se poate
infecta şi complica cu o fistulă subcutaneo-mucoasă.
Ultimul element clinic caracteristic este spasmul
sfincte-rian,
care
face dificilă examinarea şi evidenţierea
fisurii. Formarea
fisurii nu este încă clar explicată. Unii autori
explică formarea fisurii anale prin infecţia resturilor
epiteliale embrionare, dând acesteia aceeaşi origine
cu criptita şi respectiv fistula anală. Alţi autori incriminează
fibromiozită sfincterului intern sau ischemia locală. Constipaţia
sau diareea au fost
şi ele trecute ca posibile cauze ale fisurii anale prin
leziunile parakeratozice ale mucoasei pe care le provoacă (4).
Mijloace
terapeutice:
- tratamentul medical - nu există un tratament medical specific; reglarea tranzitului intestinal, tratamentul constipaţiei, igiena locală şi alimentară pot duce la o ameliorare tranzitorie;
- infiltraţia subfisurară - cu clorhidrat dublu de kinin-uree 5%, sau
- infiltraţia locală intra-sfincteriană - cu anestezice locale, are rezultate asemă-nătoare bune;
- excizia fisurii - sub anestezie locală, poate duce la vindecare fără recidive;
- dilataţia anală - poate duce la vindecare dar poate induce şi o incontinenţă secundară;
- sfincterotomia posterioară - este urmată de vindecare în 95-100% din cazuri dar în 15% din cazuri produce incotinenţă anală;
- sfincterotomia internă laterală - neglijează fisura, practicându-se o secţiune musculară de 1,5 cm după o incizie de 1 cm la 1 cm de marginea anală la ora 3 în poziţie ginecologică. Rezultatele sunt bune, cu vindecări de 99% la un an, fără incontinenţă anală (4).
Supuraţiile
perianale: abcesele
şi fistulele perianale sunt cele mai frecvente
supuraţii ale regiunii ano-rectale (70%). Originea
lor este strict anală, ele fiind stadii evolutive diferite ale
aceleiaşi boli. Etiologia
supuraţiilor
perianale este clasificată în: cauze specifice şi nespecifice:
- supuraţiile nespecifice - îşi au originea în mod obişnuit în flora intestinală (enterococ, collibacil, staf'ilococ, streptococ, Proteus) precum şi germeni anaerobi (clostridium perfringens, bacteroides, fusobacterii, pseudomonas şi altele);
- etiologia tuberculoasă - este foarte rară, dar poate fi găsit bacilul Koch în cultură ca germen însoţitor, întâmplător, fistula tuberculoasă fiind foarte rară.
Dintre multiplele
teorii asupra patogeniei supuraţiilor
perianale, cea mai acceptată este teoria
glandular
canaliculară.
Conform
acestei teorii, debutul este
la nivelul criptelor Morgani. Infecţia criptei se produce pe două
căi:
Direct - prin
penetraţia germenilor în criptele Morgani. Scaunele lichide din
bolile diareice pot fi factor favorizant; indirect - printr-o
infecţie submucoasă în urma efracţiei mucoasei canalului anal,
infecţie care secundar afectează criptele. Cauzele efracţiei
de mucoasă pot fi: constipaţia, corpii străini, paraziţii.
Infecţia criptică poate fi favorizată şi de alţi factori, cum ar
fi: hemoroizii, anomaliile congenitale cu traiecte glandulare
complexe, funduri de sac anormale ca şi ţesutul limfoid
periglandular şi perilimfoanal. Infecţia criptică odată produsă
se propagă în glandele Hermann şi Desfosses, iar prin intermediul
acestora spre spaţiul submucos în grosimea aparatului sfincterian
sau spre ţesutul subcutanat din jurul canalului anal, formând o
cale trans- sau perisfincteriană. Astfel rezultă traiectul
viitoarei fistule. Conform acestei teorii, supuraţia perianală
evoluează în trei stadii:
a) abcesul iniţial
centrat pe o glandă infectată se deschide într-o primă fază
într-o criptă. Acesta este orificiul intern sau primar;
b) al doilea stadiu
este
de extensie în spaţiile intersfincteriene
înalte şi joase urmând canalele glandulare
excretoare Hermann şi Desfosses.
c) al
treilea stadiu, sau terminal, este deschiderea
la piele printr-un orificiu extern sau secundar; mai rar, deschiderea
se poate face prin peretele ampulei rectale, fiind considerat tot
orificiu secundar (4). Orice abces anal diagnosticat constituie
o urgenţă
chirurgicală.
Simptomatologia:
- un sindrom dureros anal care nu lasă bolnavul să doarmă; este neritmat de scaun şi iradiază spre organele genitale şi provoacând în unele forme retenţie acută de urină în mod reflex;
- stare febrilă sau subfebrilă cu alterarea stării generale;
- tumefacţie vizibilă şi palpabilă cu caractere inflamatorii.
- tuşeul rectal dureros, la tuşeul rectal se poate palpa o tumefacţie intracanalară, iar prin spargerea abcesului se poate elimina o colecţie sanghinolent-purulentă, diminuând temporar durerea.
- Fistulele anale: se manifestă printr-o mică tumefacţie perianală uşor sensibilă sau pruriginoasă, luată de multe ori drept furuncul. Printr-un orificiu centrat de tumefacţie poate să apară o scurgere mai mult sau mai puţin importantă, uneori pătând doar chilotul. Această simptomatologie poate surveni după deschiderea spontană a unui abces superficial sau poate persista după intervenţie chirurgicală pentru abces. Examenul clinic se impune în faţa acestei simptomatologii sugestive:
- descoperirea orificiului secundar sau extern este uşoară prin inspecţie. Cel mai adesea, orificiul este unic dar poate fi dublu sau triplu şi corespund în mod obişnuit unui singur orificiu primar. El poate fi acoperit de un pliu cutanat sau obstruat complet. Traiectul fistulos se reperează prin palpare sub forma unui cordon indurat ce se îndreaptă spre canalul anal. El este simţit imediat sub piele sau mucoasa anală, dacă este jos situat.
- descoperirea orificiului primar este timpul esenţial al examenului care condiţionează succesul tratamentului. Tuşeul ano-rectal este obligatoriu; el localizează la nivelul unei cripte o mică depresiune mărginită de un ţesut de granulaţie. Această zonă poate fi mascată de o papilă hipertrofiată de multe ori cu valoare pentru localizarea orificiului primar. Orificiul primar este întotdeauna jos situat şi nu trebuie căutat mai sus pe peretele rectal. Dacă orificiul primar nu este uşor de găsit, vom insufla aer sau albastru de metilen prin orificiul secundar. Explorarea completă şi cateterizarea traiectului fistulos este periculoasă în ambulator. Aceasta constituie primul timp al intervenţiei chirurgicale. Diagnosticul este deci clinic, dar există suficiente situaţii când explorarea radiologică sau tehnici exploratorii mai moderne ca ecografia sau RMN devin necesare. Fistulografia efectuată cu substanţă de contrast are drept scop confirmarea comunicării cu canalul anal şi stabileşte complexitatea traiectelor fistuloase (4).
Tratamentul
fistulelor anale:
acest
tratament este exclusiv chirurgical.
Tratamentul
medical ca şi cel sclerozant sunt sortite eşecului.
Antibioterapia trebuie evitată în perioadele de
reîncălzire, ea putând fi indicată în fistulele complexe
sau complicate ce impun o disecţie largă sau
în fistulele tuberculoase. Vaccinarea preoperatorie
cu vaccin polimicrobian (0,20-0,25 ce la 2 zile, 5-6
inoculări) poate avea efect pregătitor favorabil.
Principii generale:
- deschiderea şi excizia traiectelor fistuloase pentru a asigura un drenaj corect şi progresiv al fistulei, care este de fapt un abces trecut în stadiul subacut sau cronic;
- respectarea integrităţii funcţionale a sfincterului şi arhitecturii canalului anal, fie prin segmentarea timpului operator, fie prin secţiune elastică lentă şi progresivă;
- descoperirea şi deschiderea orificiului primar prin injectări de aer şi/sau colorant;
- metode care urmăresc excizia traiectului fistulos şi secţionează sfincterul;
- metode ce tind să desfiinţeze traiectul fistulos fără a secţiona sfincterul - metoda este indicată în fistulele simple liniare, subcutanate sau anale joase;
- metode ce utilizează secţionarea lentă a sfincterului, asigurând totodată un drenaj continuu. Secţionarea lentă se face prin ligatura traiectului fistulos cu o ansă metalică, nylon sau fir elastic (4).