Nootropice , 1 Colinergice

Cunoscut sub numele de "droguri inteligente" (medicamente inteligente) și nutrienți inteligenti, sunt substanțe care îmbunătățesc abilitățile cognitive umane (aptitudinile și capacitățile creierului ). 

De obicei, nootropicele acționează prin creșterea eliberării agenților neurochimici ( neurotransmițători , enzime si hormoni), prin îmbunătățirea ofertei de oxigen la creier sau prin stimularea creșterii nervilor.

Multe dintre presupusele substanțe nootropice sunt alimente sau părți de plante (ierburi, rădăcini, fasole, scoarță de copac, etc ..), disponibile în magazinele alimentare și utilizate ca suplimente nutritive (de ex. De aromatizare). În alte cazuri, sunt medicamente utilizate pentru tratarea persoanelor cu dizabilități de învățare, boli degenerative ( Alzheimer , Parkinson ), precum și în cazurile de deficit de oxigen pentru a preveni stări patologice , cum ar fi " hipoxie . Ele sunt foarte vândute pe internet, și folosit de mii de oameni pentru a îmbunătăți abilitățile lor de gândire.

Cu unele nootropice efectele sunt subtile și graduale, ca cu inductorii de creștere a nervilor, și poate dura săptămâni sau luni înainte de a da efectele dorite asupra celor care le folosesc. Pe de altă parte, cu toate acestea, există un astfel de efect profund nootropic și imediat. Trebuie să se considere că, deși există studii științifice în sprijinul unora dintre aceste beneficii, este cunoscut faptul că o bună parte a efectelor atribuite nootropicelor nu au fost încă obiectul unor experimente .

În ceea ce privește vârsta creierului, capacitatea de a produce și menține sensibil nivelul de neurotransmitatori scade.  Astfel, teoria este de a sprijini creierul cu o sursă amplă de substanțe necesare pentru producerea de neurotransmițători , în scopul de a restabili nivelurile optime individuale și de a ajuta creierul pentru a menține abilitățile funcționale și cognitive reactive.   


         Colinergice   sunt substanțe care afectează
neurotransmițătorul acetilcolină sau componentele sistemului nervos care îl folosesc. Acetilcolină este crucială pentru memoria, de concentrare, și mult folosita în procese, cum ar fi gândirea abstractă, calcul, creativitate și așa mai departe. Creșterea disponibilității acestui neurotransmițător în creier îmbunătățește aceste funcții și mărește durata de lucru înainte ca acestea sa încetineasca sau sa se opreasca. Supradozajul de acetilcolină poate induce în schimb efectul opus, reducând temporar performantele mentale. In nootropice colinergice  se includ precursorii acetilcolinei,  cofactori și inhibitori ai acetilcolinesterazei.

-Acetil-L-carnitina - aminoacizi. Precursor acetilcolinei. Are efecte sinergice cu acidul lipoic . Atenție: nu trebuie confundat cu L-carnitină. Ele sunt similare, dar efectul este diferit.

-Centrophenoxine (Lucidril) - Medicament. Colinergică.

-Colină - precursor al acetilcolinei.

-Alfa-GPC (L-alfa glutarilfosfatidilcolina) - precursor al colinei, poate traversa bariera hemato-encefalică .

-CDP-colinei sau citicolina (citidin-5-difosfatocolina) - precursor de colină, induce efecte similare cu cele de mai sus , dar costul său de producție este redusă.

-Colină Bitartrat - precursor de acetilcolină , nootrop general, anti-depresiv.

-Colină citrat - precursor de acetilcolina , nootrop general, anti-depresiv.

-DMAE (2-dimetilaminoetanol) - Tratamentul pentru ADD / ADHD . Precursor de acetilcolina . agent  colinergic. Folosite pentru îndepărtarea lipofuscinei din celulele neuronale. Antidepresiv.

-Huperzine - inhibitor puternic al acetilcolinesterazei , enzima care distruge acetilcolina.

-Lecitina (fosfatidilcolina) - Conține colină .

derivați de pirolidonă:

-Piracetam (Nootropil) - Livrat numai cu o prescripție medicală (în Europa). Acesta este primul,  , si cele mai utilizate pe scară largă , medicamentul nootrop. Este un agent colinergic, efecte sinergice cu DMAE , Centrophenoxine , colină și idergina . Crește metabolismul si nivelul de energie al celulelor creierului și accelerează fluxul interemisferic de informații ( calos ). Aceasta îmbunătățește funcția de concentrare și de memorie. Acesta protejează neuronii de la hipoxie și stimulează creșterea receptorilor acetilcolinei. Aceasta poate duce, de asemenea, la regenerarea nervilor. Scade și împiedică formarea de lipofuscinei. În America poți cumpăra în mod liber Piracetam.

-Aniracetam (Ampamet, Draganon) - Medicament. Analog de piracetam, de 4 până la 8 ori mai puternic. Acesta protejează slăbirea proceselor chimice utilizate pentru memorie.  Se îmbunătățește memoria la vârstnici prin creșterea nivelului  monoaminelor (noradrenalina, dopamina si serotonina), neurotransmițători esențiali pentru procesele de învățare și memorie. Aceasta are proprietăți terapeutice potențiale în tratamentul sindromului alcoolismului fetal (FAS). Aceasta crește vigilența. 

-Etiracetam - Medicament. Aceasta crește vigilența, recent utilizat ca un anti-epileptice.

-Nefiracetam - Medicament. Analog al piracetam, facilitează neurotransmisia hipocampului. 

-Oxiracetam (Neuromet) - Medicament. Analog al piracetam,  de 2 până la 4 ori mai puternic. Se îmbunătățește memoria, concentrarea si vigilenta.

-Pramiracetam (Neupramir, Pramistar) - Medicament. Analog de piracetam și de la 8 până la 30 de ori mai puternic.

-Vitamina B5 (acid pantotenic) - cofactor în conversia colină în acetilcolină , agent colinergic, crește rezistența (inclusiv rezistența mentală).

ATENȚIE: Excesul de acetilcolina poate fi dăunător!