CERCETARE ÎN NURSING , 4 PERSOANE CU RISC CRESCUT DE ÎMBOLNĂVIRE , Boala cardiovasculară


PERSOANE CU RISC CRESCUT DE ÎMBOLNĂVIRE

1. Persoane cu diabet zaharat: se fac teste pentru determinarea bacteriuriei, eventual proteinuriei și glicozuriei.
2. Persoane cu istoric familial de diabet zaharat (rude de gradul intii sau doi), cu obezitate, cu istoric de diabet zaharat gestational: la 3 sau la 5 ani testul glucozei a jeun.
3. Persoane cu istoric personal de boala inflamatorie intestinala sau polipoza colonica și cele cu istoric familial de polipoza familiala, cancer colorectal sau cancere cu alte localizari sunt supuse colonoscopiei.
4. Sugarii, copii, adolescentii și persoanele care traiesc în zone cu apă insuficient fluorinată sunt tratati cu supliment de fluor.
5. Femeile de vârsta fertila expuse la agenti teratogeni, cele care doresc sarcina peste vârsta de 35 ani precum și cele cu istoric familial de boala genetica sau alte anomalii genetice sunt supuse unei consilieri genetice.
6. Paciente tinere care au menoragii sau indivizii provenind din America Latina, Caraibe, Asia, bazinul mediteranean sau Africa, tuturor li se va face hemoglobinemia și electroforeza hemoglobinei.
7. Personalului din sistemul sanitar ce lucreaza cu produse din singe, indivizii care primesc ca tratament constant transfuzii, contactii permanenti ai unei persoane cu Ag Hbs +, persoanele cu parteneri sexuali multipli în ultimile 6 luni și persoanelor care folosesc droguri intravenos li se va administra vaccinul anti-hepatita B.

8. Pacienții cu boli respiratorii, cardiace, renale cronice, copii, batrinii și cei imunosupresati vor primi vaccinarea antigripala.
9. Persoanelor cu diabet zaharat, fumatori, cu nivel crescut de colesterol, cu istoric familial de boala coronariana la vârsta < de 50 ani sau cu nivel de cholesterol > de 240 mg/dl li se va determina colesterolemia, lipidemia, trigliceridemia.
10. Testul HIV va fi efectuat urmatoarelor persoane: care au primit transfuzii în perioada 1975-1989 sau care au facut tratament injectabil neutilizind seringa de unica folosinta, care solicita tratament pentru boli cu transmitere sexuala, care au avut contact sexual cu partener HIV+, care au folosit sau folosesc droguri intravenos, care traiesc sau care au venit din zone cu prevalenta crescuta precum și la prostituate.
11. Mamografia se face la paciente mai mari de 35 ani cu istoric familial de neoplasm de san diagnosticat în premenopauza la o ruda de gradul I.
12. Vaccinul antipneumococic se face urmatoarelor persoane: cu boli cronice cardiace, pulmonare, renale, splenectomizati, imunosupresati, bolnavi cu limfom Hodgkin, mielom multiplu, cu diabet zaharat la alcoolici și cirotici.
13. Vaccinul antirubeolic se face la femei de vârsta reproducatoare fără evidenta a imunității.
14. Vaccinul MMR se face la toate femeile la care imunitatea nu poate fi dovedita.
15. Bolile cu transmitere sexuala: se testeaza pacienții cu recidive frecvente sau cei cu parteneri sexuali multipli.
16. Dozarea TSH se efectueaza la pacienți cu istoric familial de boala tiroidiana sau la pacienți cu boli autoimune.
17. IDR la tuberculină se face de rutina la copii, la pacienți cu simptomatologie clinica, la cei care traiesc cu persoane cunoscute a avea TBC, la cei care provin din zone cu prevalenta crescuta, la persoanele HIV+, la cei ce traiesc în conditii de promiscuitate, alcoolici și persoane care folosesc droguri intravenos și personalul sanitar care lucreaza în institutii cu risc crescut.
18. Imunizările facute în perioada de adolescent, adult, batrin:
- începând cu vârsta de 18 ani se face la fiecare 10 ani vaccin DT(antidiftero-tetanic).
- cei născuti dupa 1956 vor fi vaccinati contra parotiditei epidemice de regula făcându-se trivaccinul MMR (antirujeola- parotidita epidemica- rubeola).
- femeile de vârsta fertila se vaccineaza contra rubeolei.
- vaccinarea antihepatitică B se face la pacienții cu risc crescut.
- vaccinarea antigripală se face la pacienții cu risc crescut, iar de la vârsta de 55 ani se face anual.
- vaccinarea antipneumococica și antihaemophilus influenzae tip B se face la pacienții cu risc crescut.
Alte masuri luate de catre medicul de familie pentru persoanele care prezinta factori de risc vor fi expuse mai jos pe grupe de virsta.
Ceea ce este și mai important este consilierea în probleme de nutritie, de activitate fizica și mai ales în ceea ce priveste comportamentul sănătos al indivizilor asimptomatici, fără probleme medicale actuale și care realizeaza preventia primara.

GRUPELE PRINCIPALE DE BOLI CRONICE CE NECESITĂ PREVENȚIE
Bolile cronice care necesita preventie sunt acele boli care determina cea mai mare rata a mortalitatii, și sunt reprezentate de:
1. Boala cardiovasculară - reprezinta cauza cea mai frecventa de mortalitate.
2. Cancerul- reprezinta a doua cauza.
3. Alte cauze care sunt reprezentate de:
boala cerebrovasculara
boala pulmonara cronica obstructiva
diabetul zaharat și obezitatea
suicidul
ciroza
crima
boli renale
alte cauze

Boala cardiovasculară
Boala arteriala coronariana(Coronary heart disease-CHD) este cauza principala de moarte în S.U.A. în jur de 4,6 milioane de americani au CHD. Exista tendinta actuala de aparitie a mortii prin CHD la indivizi sub 65 de ani .Populatia alba este mult mai afectata decit cea neagra.
În ceea ce priveste tratamentul CHD un rol esential pe lângă medicatie îl are controlul factorilor de risc sau a cauzei care produce CHD. Ereditatea, sexul, și îmbătrânirea explică aproximativ 50% din cazurile de moarte prin CHD. Ceilalți factori de risc modificabili prin schimbarea stilului de viata sau prin tratament medicamentos justifica restul de moarte prin CHD.
FACTORII DE RISC AI CHD
- Sexul: barbatii apartinind rasei albe sunt mult mai afectatidecit femeile de aceeasi rasa. Barbatii albi sufera mai curind de infarct miocardic și moarte subita pe cind femeile albe de angina pectorala.
- Vârsta: la barbat cu varsta mai mare de 45 ani riscul de aparitie a CHD creste.

La femeie cu varsta mai mare de 55 ani riscul de aparitie a CHD creste.
- Fumatul de țigări este cauza majora și bine cunoscuta a unor boli ce pot fi prevenite, de aceea pacienții trebuie incurajati sa renunte la acest prost obicei. Fumatul plaseaza individul în grupa pacienților cu risc de a dezvolta și ulterior a muri prin CHD. Fumatul omoara aproape tot atit de multi indivizi prin boli cardiovasculare cit prin cancer bronhopulmonar. Eficacitatea programelor de stopare a fumatului variaza, și s-a constatat ca 95% dintre fumatori reusesc acesta performanta prin vointa proprie. Pentru a ajuta pacientul se pot folosi: plasture transdermic cu nicotina sau guma de mestecat cu nicotina.
- Valoarea crescuta a colesterolului sanguin și a LDL(low-density lipoprotein) precum și HDL(high- density lipoprotein)< 35 mg/dl sunt strins legate de frecventa aparitiei CHD cel putin la maturitate. Se poate spune ca riscul de aparitie a CHD creste cu 1% pentru fiecare 1 mg% crestere a colesterolului.
- HTA (TA>140/90 gasita o data pe saptamina la aceasta valoare și cel putin doua saptamini la rind) este un factor important care contribuie la cresterea riscului de a dezvolta CHD. în S.U.A. exista mai mult de 40 milioane persoane hipertensive cu vârsta cuprinsa intre 18-75 ani; incidenta acestei afecțiuni creste cu vârsta și depinde de rasa: negrii au un risc de doua ori mai mare de a deveni hipertensivi decit albii; HTA conduce mai frecvent la negrii la insuficienta cardiaca congestiva decit la rasa alba. HTA este mai frecvent legata de virsta. Aproximativ 50% din populatia geriatrica este hipertensiva; dupa vârsta de 50 ani incidenta HTA creste la femei.
- Sedentarismul este una din cauzele responsabile de moarte prin CHD.
- Obezitatea, în special în rindul indivizilor sedentari pare a fi o cauza minora a aparitiei CHD.
- Consumul de contraceptive orale în special în rindul femeilor mai mari de 35 ani, fumatoare, este incriminat(desi legatura nu este foarte puternica) în cresterea riscului de aparitie a CHD.
- Absenta terapiei substitutive cu estrogeni la menopauza constituie un factor de risc minor.
- Instalarea prematura a menopauzei (fiziologic sau chirurgical) în absenta terapiei substitutive cu estrogeni.
- Diabetul zaharat.
- Istoricul familial de CHD la vârsta tinara este un bine cunoscut factor de risc.( de exemplu: infarct miocardic sau moarte subita inainte de 55 ani la o ruda de gradul intii de sex masculin, sau inainte de 65 ani la o ruda de gradul intii de sex feminin).

Preventia primara a CHD include:
- Screening pentru HTA: se recomanda masurarea TA anual, și la persoanele cu TA>140/90(dar nu mai mare de 160/95-100) se instituie schimbarea stilului de viata+ reevaluare la doua luni. Atunci cind modificare stilului de viata nu este suficienta pentru scaderea valorilor tensionale sau cind TA>160/100 se instituie terapia medicamentoasa+ controlul TA și reevaluare la fiecare 3-6 luni. Cind valorile tensionale nu scad satisfacator, cind apar simptome aditionale( de afectare a unui organ terminal:insuficienta renala sau insuficienta cardiaca congestiva), sau se suspecteaza HTA secundara, sau cind TA are valori de 180/120 mm Hg se recomanda consult de specialitate(medic boli interne).Medicul de familie este cel care recomanda schimbarea stilului de viata.
- Consider necesar a expune mai jos examenele paraclinice care trebuie facute unui pacient hipertensiv pentru a exclude din start HTA secundara (aceasta constituind preventie secundara):
o hemograma
o examen sumar de urina
o creatinina și ionograma serica
o colesterol total, HDL, trigliceride
o EKG( se face și la persoanele normotensive în anumite circumstante și este considerata în acest caz ca metoda screening: la barbati peste 40 de ani care au mai mult de doi factori de risc, la cei ce urmeaza sa inceapa un program de exercitii viguros, sau cei a caror meserie trebuie sa ofere siguranta publica ca de exemplu pilotii).
- Controlul nivelului de colesterol în singe. Medicul de familie ar trebui sa- și sfatuiasca toti pacienții , urmarirea consumului de grasimi din dieta precum și reducerea consumului de lapte integral, unt, oua, și a grasimilor animale care au ca efect scaderea nivelului de colesterol din singe și deci o protectie eficienta impotriva aparitiei CHD și a aterosclerozei.
o determinarea colesterolului sanguin este foarte importanta mai ales la maturitate și în special daca exista evidenta de CHD. Tinind cont de variatiile valorilor de colesterol obtinute, pentru ovaloare relativ reala trebuie respectate anumite reguli pe care pacientul trebuie sa le cunoasca de la medicul sau, și anume:
Evitarea cofeinei (aceasta interfera cu valorile lipoproteinelor și deci trebuie evitata cu 12 ore inainte de recoltarea singelui).
Evitarea exercitiilor fizice sustinute cu 12 ore inainte de recoltare.
Recoltarea dupa 12 ore de post alimentar
Mentinerea fumatului în limitele obisnuite ale pacientului.
Consum moderat de apa.
Determinarea la un laborator acreditat.
- Prevenirea fumatului sau stoparea lui este imperios necesara constituind al treilea factor de risc al bolii cardiovasculare.
- Controlul diabetului zaharat și al obezitatii. Diabetul zaharat constituie al patrulea factor favorizant al bolii cardiovasculare. în mod obisnuit nu exista o preventie primara; în schimb o preventie secundara este posibila în cadrul grupelor cu risc crescut, prin determinarea glicemiei a jeun iar cind aceasta este normala se poate face testul oral de toleranta la glucoză (75g) urmatoarelor persoane:
o Cu istoric familial de diabet mai ales diabet zaharat noninsulinodependent.
o La gravide cu glicemii la limita superioara a normalului
o La pacienți cu vârsta mai mare de 40 ani
o La pacienți care au disfunctii vasculare
o La pacienți cu tesut adipos în exces sau cu obezitate
o La pacienți cu infecții recurente cutanate, genitale sau ale tractului urinar și în special candidoze.
o Pacienți cu semne și simptome clasice de diabet( poliurie, polidipsie, polifagie și scadere ponderala)
o Paciente cu istoric obstetrical de macrosomie
o Grupuri etnice cu risc crescut: americani nativi, femei negre, afro-americani, hispano- americani, indieni Pima.
- Obezitatea este considerata o boala cronica la fel ca diabetul zaharat și HTA, și de aceea este greu de tratat și are un mare risc de a recidiva, chiar dupa ce s-au obtinut scaderi ponderale de mare succes. Marea majoritate a obezilor prezinta o obezitate primara prin exces de aport caloric care depaseste necesitatile metabolismului bazal în conditii normale. Rarele cazuri de obezitate secundara trebuie tratate în colaborare cu unul sau mai multi specialisti. Medicul de familie se intilneste cel mai frecvent cu obezitati primare. Obezitatea primara implica ca și cauze atit factori ereditari cit și factori de mediu. Tratamentul obezitatii primare este greu de efectuat pe termen scurt. Indiferent de cauza obezitatii, medicul de familie trebuie sa faca preventie primara persoanelor predispuse și atunci cind obezitatea exista va propune: restrictie calorica, exercitiul fizic regulat și sustinut și modificarea comportamentului alimentar(foarte important la indivizii cu tulburari afective). Toate acesta masuri sunt interdependente. Tratamentul farmacologic și chirurgical este abordat de catre specialist eventual în colaborare cu medicul de familie. în ciuda tuturor eforturilor pacienților regulile de frustrare impuse de tratament exaspereaza pacientul și citeodata și medicul; trebuie retinut ca indiferent de gradul pierderii ponderale pacientul trebuie incurajat caci pierderi ponderale chiar minime au efect benefic în scaderea morbiditatii.
- Estrogenoterapia la femeile aflate în postmenopauza: terapia de substitutie hormonala protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare: CHD și AVC( accident vascular cerebral-stroke); estrogenii reduc cu 50% riscul de AVC și IM(infarct miocardic).

Mecanismul prin care estrogenii actioneaza este:
o reducerea nivelului sanguin de LDL și cresterea nivelului de HDL, avind ca rezultat final scaderea colesterolului total.
o au efecte evidente asupra vaselor sanguine prevenind ateroscleroza: estrogenii au efect antioxidant, minimalizind oxidare LDL ce reprezinta mobilul formarii placii de aterom la nivelul vaslor.
o au efect vasodilatator prin actiune directa la nivelul celulelor endoteliale vasculare.
o scad coagulabilitate sanguina, efect ce este evident numai la doze mici de estrogeni( 0,625mg estrogeni conjugati); efectul este contrar la doze mari, cade exemplu cele care se gasesc în contraceptivele orale.