Sociologie, politici sociale si de sănătate - C4 GRUPURILE SOCIALE

 GRUPURILE SOCIALE

GRUPUL SOCIAL – este un ansamblu de personae, caracterizat de o anumita structura si cu o cultura specifica, rezultate din relatiile si procesele psiho-sociale dezvoltate in cadrul sau.(de aici rezulta ca nu orice grup de persone este grup social).

CLASIFICARE:

1.
a) GRUPURI MICI – (ex.: grup de colegi de la scoala sau munca) - grup care
are pana-n 40 de persoane
  1. GRUPURI MARI – (ex.: comunitate,popor)

2.
a) GRUPURI PRIMARE – (ex.: familia si natiunea) – este primul grup din
care face parte cineva atunci cand se naste
b) GRUPURI SECUNDARE – (ex.: grup de prieteni)

3.
a) GRUPURI FORMALE SAU OFICIALE – (ex.: grup de munca sau clasa
de elevi) – sunt acele grupuri care exista in baza unor norme juridice, legi
b) GRUPURI INFORMALE – (ex.: grup de prieteni) – aici nu avem de a face cu legi, cu reguli juridice, nu sunt votete in Parlament, Guvern
c) GRUPURI NONFORMALE – (sunt grupuri oficiale organizate pentru rezolvarea unei sarcini dupa care se dizolva (ex.: la servici s-a format un grup pentru a rezolva o anumita sarcina)

4.
a) GRUPURI DE APARTENENTA – este grupul din care persoanele fac parte (ex.: familia, grupul de munca, clasa sociala sau categoria profesionala)
b) GRUPURI DE REFERINTA – grup din care persoana doreste, aspira sa faca parte (ex.: grup de prieteni, clasa sociala, ex. un adolescent doreste sa faca parte dintr-un anumit grup si ajunge sa faca lucruri ,,neortodoxe” pentru a fi acceptat sau un om de rand doreste sa faca anumite studii pentru a ajunge la o clasa medie) – grupul de referinta este foarte important.

Mai exista grupuri inchise (ex.: trebuie sa treci niste examene pentru a patrunde in grup) si grupuri deschise (ex.: partidele politice).

Ca membru unui grup social (mare sau mic), o persoana detine un anumit statut social si indeplineste un rol.

STATUTUL – reprezinta pozitia ocupata de persoana in cadrul grupului sau, ansamblul de comportamente pe care o persoana le asteapta de la ceilalti in virtutea pozitiei sale in grup. In grupurile oficiale (formale), statutul poate fi dobandit la angajare, dar si prin comportamentele celorlalti. Astfel, se explica existenta unui lider formal si al unui lider informal.

STATUTUL POATE FI:
  1. INNASCUT – (print, rege, conte – titlurile nobile, etnia, fiu, fiica)
  2. DOBANDIT – (rangul, functia, casatoria, sot,sotie, mama, tata, statute
profesionale, medic, politist…)

ROLUL – reprezinta ansamblul de comportamente asociate unui statut sau
ansamblul de comportamente pe care ceilalti le asteapta de la o persoana in virtutea statutului sau.

In fiecare grup din care face parte o persoana, are un anumit statut (profesor,
asistent medical, tata, mama, fiu, fiica, prieten, iubita(a) si indeplineste un rol. La un moment dat, pot aparea conflicte intre roluri (ex.: un politist isi prinde la furat un prieten, un profesor are la clasa propriul copil sau esti si fiica si mama si ai obligatii de ambele parti).