Pagini

Nursing în gastroenterologie , C5 INGRIJIREA PACIENTULUI CU ENTEROCOLITA , CU DIAREE




         INGRIJIREA PACIENTULUI CU ENTEROCOLITA

  • sunt inflamatii simultane ale mucoasei intestinului subtire si colonului


  • enterocolita infectioasa este o inflamatie a mucoasei cauzata de o bacterie, virus sau parazit

  • contaminarea se face prin ingestia de alimente infectate sau prin transmisia intre indivizi

CIRCUMSTANTE DE APARITIE

  • persoanele care au consumat alimente contaminate cu proteus, sallmonela, shigella

SEMNE SI SIMPTOME
  • greata
  • inapetenta

  • cefalee
  • neliniste

  • dureri abdominale
  • balonare
  • varsaturi alimentare

  • scaune lichide sau sangvinolente 5-30/zi
  • tenesme (contracturi spasmodice dureroase ale sfincterelor anal sau vezical,

însoţite de arsuri, senzaţie penibilă de tensiune şi senzaţia imperioasă şi continuă de urinare sau defecare)

  • febra
  • frisoane

PROBLEME
  • deshidratare
  • discomfort abdominal
  • hipertermie

  • riscul raspindirii infectiei

OBIECTIVE
  • sa fie echilibrat hidroelectrolitic

  • sa prezinte stare de confort fizic
  • sa prezinte temperatura corpului in limite normale

  • sa nu devina sursa de infectie pentru alte persoane

INTERVENTII


ASISTENTA

  • asigura repausul fizic si psihic
  • mentine igiena tegumentelor si a lenjeriei

  • reechilibreaza hidroelectrolitic
o prin regim hidric 24-48 ore ( apa+zeama de orez)
  1. apoi regim de tranzitie

    • orez fiert in apa

    • supa de zarzavat sarata

    • brinza de vaci

    • carne fiarta

    • ou fiert moale

    • pireuri

    • soteuri
    1. dupa 8-10 zile se pot introduce laptele si mezelurile

  • supravegheaza scaunul
    1. frecventa
    1. cantitatea

  • recolteaza scaunul
    1. pentru examen bacteriologic

  • recolteaza singe
    1. ionograma

  • supravegheaza semnele de deshidratare o piele uscata
o oligurie

o tahicardie (Accelerare a frecventei batailor inimii peste 90 de pulsatii pe minut.)

o HTA

  • Supravegheaza durerile abdominale si caracteristicile ei
  • Recomanda pacientului pozitia antalgicapentru diminuarea durerilor

  • Administreaza tratamentul antispstic si antiinfectios recomandat de medic
  • respecta masurile de prevenire a infectiilor nosocomiale

  INGRIJIREA BOLNAVILOR CU DIAREE

poate aparea singura sau insotita de varsaturi

constituie urgenta datorita tulburarilor hidroelectrolitice materiale necesare

o musama o aleza
o plosti
  1. material necesar
    • pentru toaleta regiunii anale

    • pentru recoltarea scaunului si singelui

    • echilibrare hidroelectrolitica

o paravan o paturi
  1. material pentru
    • hemocultura

    • coprocultura


obiective




masuri de realizat




pregatirea conditiilor de ingrijire
va fi plasat intr-o rezerva








patul se acopera cu musama si






traversa












in caz de incontinenta de materii






fecale se va aseza o plosca






pneumatica de cauciuc care se va






schimba periodic










vor fi pregatite suficiente aleze si






comprese pentru a fi la dispozitie


supravegherea tranzitului
intestinal
daca numarul scaunelor este mic si
si a igienei locale




starea este buna, bolnavul va fi






insotit la toaleta de infirmiera








numarul scaunelor poate ajunge la






10-20 / zi , insotite de dureri ( in






holera poate ajunge la peste 100)








va fi servit cu plosca la pat








asistenta
noteaza
numarul
si






caracterul scaunelor










pentru analiza unele emisii vor fi






captate in bazinet










la cei cu incontinenta sau cu diaree






intensa sa li se aseze comprese






uscate in regiune anala pentru ca






materile fecale sa nu se imprastie








schimbarea acestora se face de cite






ori este nevoie










toaleta anusului se face de mai






multe ori pe zi si se dezinfecteaza






cu acid boric 2-3%




corectarea
tulburarilor
in diareei hidratatrea se poate face
hidroelectrolitice ,
recoltarea de
si oral, completata cu perfuzii


produse biologice
si
urmarirea
se urmareste inlocuirea pierderilor
functiilor vitale si vegetative
prin ioni












prin diaree se pirde mai mult sodiu






si potasiu












in caz de infectii se recolteaza singe






pentru hemocultura si scaun pentru






coprocultura




asigurarea repausului si mentinerea
repausul la pat se impune in
temperaturii constante


cazurile cu stare generala alterata








diareea intensa duce la mari pierderi






de energie calorica










bolnavii
vor fi
incalziti
cu












33



termofoare,
paturi,
perna
electrica


pe abdomen










asigurarea alimentatiei
in primele 24-48 ore consta in dieta


hidrica












-ceai neindulcit(menta, coarne, afine


sau musetel)












-supa de morcovi strecurata






-zeama de orez












-mere crude rase










treptat se introduc cantitati mici de


carne slaba fiarta








-brinza de vaci












-piine alba prajita










-supe strecurate de legume cu paste


fainoase












-oua fierte moi












dupa 4-5 zile se ajunge la o


alimentatie completa








ATENTIE: se interzic pentru o


perioada
de
timp
:
laptele,


dulciurile,
legume
bogate in


celuloza,
grasimi


prajite,


conservele,




condimentele,


ciocolata










Tratament medicamentos
Asistenta pregateste medicamentele


pe care la indicatia medicului le


administreaza










Pentru tratament simptomatic


-
preparate de bismut






-
calciu carbonic








-
spasmolitice




(atropina,




papverina, scobutil)




-
opiaceele
se
administreeaza




numai in diareeile severe si




numai pentru o perioada scurta




dupa ce s-au epuizat alte




mijloace terapeutice




Pentru tratament antimicrobian


-
sulfamide










-
antibiotice










-
furazolidon










-
saprosan










-
fermenti digestivi