TEHNICI DE NURSING SI INVESTIGATII , 11 ALIMENTAREA PARENTERALĂ





ALIMENTAREA PARENTERALĂ

Alimentarea parenterală se realizează de obicei pe cale intravenoasă.
Se face cu substanţe care:
  • Au valoare calorică ridicată
  • Pot fi utilizate direct de ţesuturi
  • Nu au proprietăţi antigenice
  • Nu au acţiune iritantă sau necrozantă asupra ţesuturilor
Pe cale i.v. pot fi introduse soluţii izo- sau hipertone : glucoză 10-20-33-40% , fructoză 20% , soluţie dextran , hidrolizate proteice.
Planul de alimentare se face după calcularea necesarului de calorii / 24h şi a raţiei de lichide în care pot fi dizolvate principiile nutritive
Nevoia de lichide este completatăcu ser fiziologic sau solutii glucozate.
Ritmul de administrare diferă după natura şi concentraţia preparatului, starea pacientului, de la 50ml/h la 500ml/h.
  • glucoza 10%-500 ml/h;
  • glucoza 20%-250 ml/h;
  • hidrolizatele de proteină sau ficat 50 ml/h.
Intravenos sunt introduse soluţii hipo, izo sau hipertonice.

Dacă alimentaţia intravenoasă este necesară timp mai îndelungat se descoperă vene profunde-denudare-ca: vena femurală, safenă, subclaviculară; plaga de venotomie trebuie îngrijită în condiţii perfect aseptice şi se previn trombozele venoase prin injectarea de heparină 50mg/24h;
Administrarea exagerată de apă la pacienţii comatoşi cu oligurie, modifică concen­traţiile de electroliţi din sânge şi lichidele extracelulare (hiponatremie şi hipokalcemie);
La administrarea soluţiilor glucozate, se adaugă cantitatea necesară de insulina pentru metabolizarea glucozei atât la pacientul cu vajori normale ale glicemiei cât şi la pacien­tul diabetic;
In funcţie de echilibrul acido-bazic şi ionogramă, se introduc cantităţi de electroliţi.
Concentraţia excesivă a soluţiilor perfuzabile, induce deshidratarea iar diluţia prea mare accentuează edemul cerebral;
Pentru supravegherea aportului şi eliminărilor de alimente sunt notate îh foaia de observaţie:

  • cantitatea de soluţii perfuzabile şi lichide administrate;
  • volumul şi densitatea urinii eliminate;
  • evoluţia curbei ponderale.
ATENŢIE: pe lângă hidraţii de carbon şi lipide pentru schimbul de materii utile organis­mului uman sunt necesari şi anumiţi aminoacizi cu rol în formarea şi prelucrarea albuminelor în ţesuturi şi sânge ca şi pentru sinteza de fermenţi şi proteohormoni; organis­mul uman nu poate sintetiza aceşti aminoacizi şi din această cauză este necesară admin­istrarea lor pe cale parenterală într-o anumită concentraţie pentru sinteza albuminelor.